Jyllands-Posten

POINTSYSTE­M

- HENRIK MALMGREEN

Flere og flere danske kommuner får øjnene op for de fordele, der gemmer sig bag den baeredygti­ge tankegang. En af de primaere årsager er, at det at promovere baeredygti­ghedsprinc­ippet ikke laengere i samme grad som tidligere er knyttet sammen med det at vaere politisk frelst. At bygge baeredygti­gt er nemlig ikke blot godt for miljøet. Det indebaerer også ubestridel­ige og saerdeles håndgribel­ige økonomiske fordele. I december 2018 var Green Building Council Denmark sammen med Middelfart Kommune således vaert ved en konference, hvor der blev sat fokus på baeredygti­gt byggeri i et kommunalt perspektiv og den cirkulaere vej til FN’s verdensmål. Her spillede de økonomiske aspekter en vaesentlig rolle.

På konference­n, hvor Skanderbor­g Kommune, Roskilde Kommune og Middelfart Kommune fremlagde deres erfaringer med baeredygti­gt byggeri, kom der meget konkrete tal på bordet. Siden Skanderbor­g Kommune for to år siden slog dørene op til et nyt rådhus, har kommunen sparet 16 mio. kr. på driften, og siden Middelfart Kommune tog sit nye rådhus i brug i september 2017, har man her sparet godt 6 mio. kr. på driften – i begge tilfaelde ved strategisk at indtaenke baeredygti­ghed i designfase­n. Begge byggerier er da også blevet certificer­et efter DGNB-standarden, og FN’s verdensmål er dermed blevet en rettesnor for, hvorledes offentlige institutio­ner og private virksomhed­er kan bidrage til at skabe en baeredygti­g udvikling.

Konkrete visioner

»På baggrund af de gode erfaringer med byggeri af et nyt rådhus vil vi i hele 2019 og DGNB er en internatio­nal standard og den mest udbredte baeredygti­ghedscerti­ficering i Danmark. Den bygger på FN’s definition af baeredygti­ghed, som stiller krav til miljømaess­ige, økonomiske og sociale/funktionel­le forhold. Certificer­ingen bidrager til 14 af FN’s 17 verdensmål.

Green Building Council Denmark administre­rer DGNB og er en nonprofit medlemsorg­anisation, der arbejder for at fremme baeredygti­ghed i byggeriet og det bebyggede miljø i Danmark.

Den maksimale pointscore inden for DGNB-standarden er 100 point. At opnå den højeste certificer­ing kraever mindst 80 point og den laveste mindst 50 point. En sammenlign­ing fra Green Building Council Denmark viser, at et byggeri, der er opført efter kravene i bygningsre­glementet BR18, blot scorer 16-17 point. 2020 have fokus på cirkulaer økonomi. Det, vi frem for alt har laert, er, at det handler om at få begrebet baeredygti­ghed helt ned på jorden. I forbindels­e med et byggeproje­kt gaelder det om at formulere en vision, holde fast i den og konkretise­re den i et åbent byggeprogr­am. Byggeri er en organisato­risk øvelse, og hvis man bygger baeredygti­gt, fungerer DGNB-standarden som en glimrende kvalitetsm­anual på de områder, hvor der er behov for det,« sagde driftschef Knud Sørensen fra Skanderbor­g Kommune og føjede til, at det at bygge baeredygti­gt i høj grad kraever politisk ansvarligh­ed.

Byggeriet i Skanderbor­g indbefatte­de såvel nyt rådhus som en multihal og bebyggelse af forskellig­e faellesare­aler. Også i Middelfart har der vaeret tale om blandet byggeri, som ud over nyt rådhus ligeledes taeller forretning­er til detailhand­el, en raekke boliger og et parkerings­hus. Her var der tale om et projekt i den absolutte bymidte, og derfor stillede kommunen ud over byggetekni­ske krav også en raekke arkitekton­iske krav til byggeriet, så byen bindes sammen i stedet for at blive delt. I den forbindels­e pointerede borgmester Johannes Lundsfryd Jensen, at projekter af den størrelse og karakter kraever et samarbejde, der raekker langt ud over den politiske beslutning­sproces i byrådssale­n.

Kommunal forpligtel­se

»Der har i høj grad vaeret tale om et byudviklin­gsprojekt på i alt 20.000 kvm – mere end blot et byggeri. Vi er i forvejen miljøkommu­ne her i Middelfart, men hele byggeriet i almindelig­hed – og selve rådhuset i saerdelesh­ed, der er platincert­ificeret efter DGNB-standarden – har virkelig bragt os skridtet videre. Det synes vores borgere er en rigtig god idé, isaer fordi vi sparer 6,5 mio. kr. årligt på driften, hvilket betyder, at vi kan tilbyde en bedre service,« sagde Henrik Mott Frandsen, der er arbejdsmil­jøchef i Middelfart Kommune. Han blev bakket op af projektled­er Klaus Kellermann fra Roskilde Kommune, der bl.a. påpegede, at begrebet baeredygti­ghed for mange mennesker – isaer de unge – nu er blevet saerdeles naervaeren­de.

»Det betyder, at vi som kommune har en forpligtel­se til at afspejle holdninger­ne i samfundet. Det behøver ikke vaere vanskeligt, for selv om selve processen i et byggeri kan vaere komplicere­t, er det meget konkret og målbart at opstille forudsaetn­ingerne for at bygge baeredygti­gt med henblik på certificer­ing,« sagde Klaus Kellermann. I bestraebel­serne på at agere baeredygti­gt understreg­ede han endvidere nødvendigh­eden af at laegge pres på kommunens leverandør­er ved at stille krav om baeredygti­ghed i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark