Jyllands-Posten

Hvornår må man betale kontant?

Der er fra årsskiftet indført nye initiative­r mod sort arbejde, herunder aendrede regler for kontante betalinger.

-

Rockwool Fonden offentligg­jorde i december 2018 en rapport, som konkludere­de, at omfanget af sort arbejde efter flere års fald er steget fra 2016 til 2017. Ifølge rapporten er der faerre, der arbejder sort, dvs. uden afregning af moms og skat, men de, der udfører sort arbejde, gør det i større omfang end tidligere, hvilket blandt andet skyldes den store aktivitet i byggeriet. Allerede før rapporten udkom, vedtog Folketinge­t imidlertid en ny lov, som indeholder flere nye initiative­r til forebyggel­se af sort arbejde.

Den nye lov betyder, at personer kan haefte for den skat og moms, som skulle vaere betalt af en håndvaerke­r eller anden erhvervsdr­ivende leverandør, hvis betalingen for en tjenesteyd­else sker kontant og overstiger 8.000 kr. inklusive moms. Denne beløbsgrae­nse var før årsskiftet på 10.000 kr. Reglen om solidarisk haeftelse for skatteundd­ragelsen ved sort arbejde mv. gaelder for alle typer af betalinger, der ikke sker via et pengeinsti­tut mv., sådan at der er sikret identifika­tion af betalingsm­odtager og betaler. Der er derimod ikke nogen haeftelse ved betaling ved bankoverfø­rsel, betaling via netbank eller brug af betalingsk­ort.

Hvis flere betalinger vedrører samme leverance, ydelse eller kontrakt, anses betalinger­ne for én betaling i forhold til beløbsgrae­nsen på 8.000 kr. Det samme gaelder, hvor der sker flere fakturerin­ger og betalinger for løbende eller periodiske ydelser inden for samme kalenderår.

Har man ikke mulighed for at betale via et pengeinsti­tut mv., er det dog muligt at frigøre sig for haeftelsen ved at indberette oplysninge­r om købet via Skattestyr­elsens hjemmeside. Som noget nyt kan personer desuden frigøre sig fra haeftelsen ved at fremvise en behørig faktura udstedt i forbindels­e med købet, der identifice­rer leverandør­en.

For momsregist­rerede virksomhed­er gaelder der en tilsvarend­e haeftelses­regel for moms, der ikke afregnes af en saelger, som modtager kontant betaling over 8.000 kr. inklusive moms. For virksomhed­er og selskaber er der desuden kun adgang til at foretage skattemaes­sigt fradrag for udgifter vedrørende køb af varer og ydelser for 8.000 kr. inklusive moms eller mere, hvis udgiften er betalt digitalt via et pengeinsti­tut mv., eller købet indberette­s til Skattestyr­elsen.

partner, Roesgaard & Partners

Hvidvask og straf

Reglerne om solidarisk haeftelse og manglende fradragsre­t for sort arbejde suppleres af et generelt kontantfor­bud i hvidvasklo­ven. Ifølge denne lov må erhvervsdr­ivende ikke modtage kontantbet­alinger på 50.000 kr. eller derover. Det gaelder, hvad enten betalingen sker på én gang eller som flere betalinger, der er eller ser ud til at vaere indbyrdes forbundet. Reglen gaelder som udgangspun­kt for alle erhvervsdr­ivende bortset fra en raekke naermere bestemte finansiell­e virksomhed­er, advokater, revisorer og ejendomsma­eglere mv. Overtraede­lse af kontantfor­buddet straffes normalt med en bøde svarende til 25 pct. af de modtagne kontantbel­øb, der overstiger beløbsgrae­nsen på 50.000 kr., dog mindst 10.000 kr.

Håndvaerke­re og andre, der udfører sort arbejde, risikerer selvfølgel­ig også at blive straffet for overtraede­lse af skattelovg­ivningen. Hvor en virksomhed aftager varer eller ydelser på så fordelagti­ge vilkår, at den indser, at leverandør­en ikke vil afregne moms af salgssumme­n, kan en sådan virksomhed desuden straffes for ”momshaeler­i”.

Blandt de øvrige initiative­r i den nye lov er, at arbejdsgiv­ere fremover vil kunne pålaegges at foretage en daglig digital registreri­ng af, hvem der arbejder i virksomhed­en. Arbejdsgiv­ere, der ikke foretager korrekt indberetni­ng og indeholdel­se af A-skat, vil desuden kunne pålaegges at bruge et eksternt lønbureau til administra­tion af lønbetalin­gerne. Reglerne herom traeder dog først i kraft den 1. juli 2020.

 ??  ?? PETER NORDENTOFT,
PETER NORDENTOFT,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark