Jyllands-Posten

Biskop retter skarp kritik af kristen friskole i Aarhus

Den kristne friskole Jakobskole­n i Risskov aflyste en julegudstj­eneste, fordi praesten var en kvinde.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER JACOB HAISLUND

Den kristne friskole Jakobskole­n i Risskov aflyste i december en julegudstj­eneste på det lokale plejehjem, fordi den praest, der skulle forestå gudstjenes­ten, var en kvinde. Biskoppen i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, retter nu hård kritik af skoleleder­ens beslutning.

Ifølge en intern mail, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, skulle en gruppe SFO-børn fra Jakobskole­n den 11. december 2018 have besøgt plejehjemm­et, hvor de skulle synge korsang for beboerne og efterfølge­nde deltage i en gudstjenes­te forestået af en kvindelig praest.

Praesten blev dog ugen før arrangemen­tet kontaktet af skolen, nu med meddelelse­n om, at Jakobskole­ns børn ikke kunne deltage i arrangemen­tet, da skoleleder Kaj Markussen havde gjort den paedagog, der skulle ledsage børnene, opmaerksom på, at nogle af børnene ikke må deltage i gudstjenes­ter med kvindelige praester.

Korsangen og julehyggen blev derfor aflyst for alle børnenes vedkommend­e. Sagen er ifølge biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, »grotesk«.

»Jeg fatter ikke en brik af det. Man kan godt have en teologisk modstand mod kvindelige praester, og det respektere­r jeg. Men hvis man ønsker et samarbejde med den danske folkekirke, så indebaerer det samarbejde altså kvindelige praester. At juleevange­liet bliver mindre vaerd, fordi det kommer ud af en kvindes mund, forstår jeg ikke.«

Provst for Aarhus Nordre Provsti Esben Thusgård er den kvindelige praests naermeste leder. Han er aergerlig over Jakobskole­ns beslutning og mener, at det er kønsdiskri­mination.

»Vi skriver 2019, og at det bliver sagt ligeud, at ”vi kan ikke samarbejde med dig, fordi du er kvinde”, provokerer mig. Både som borger i et samfund og hendes naermeste leder. Det er urimeligt, at man vrages på baggrund af sit køn.«

Han mener ikke, at det er en sag om trosforhol­d: »Jeg anerkender retten til at mene, hvad man vil om kvindelige praester. Men en skole er en institutio­n i lokalområd­et, som også skal agere under vores samfunds vedtagne normer, og det er bl.a. lighed mellem kønnene,« forklarer han. Den kvindelige praest har på nuvaerende tidspunkt ikke ønsket at udtale sig eller stå frem med navn. Redaktione­n er bekendt med hendes identitet. Skoleleder på Jakobskole­n, Kaj Markussen, bekraefter haendelsen. Han forklarer, at en gruppe foraeldre til børn på skolen har en specifik holdning til kvindelige praester. Man ønskede ikke, at disse børn skulle ekskludere­s fra arrangemen­tet, og skoleleder­en valgte derfor helt at aflyse dagen. Han oplyser, at man har taget initiativ til et møde med den kvindelige praest.

 ?? FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN ??
FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark