Jyllands-Posten

Tusinde aarhusiane­re vil vaere domsmaend og naevninge

En kampagne fra kommunen har virket.

-

Mere end tusinde aarhusiane­re har søgt om at blive optaget på den såkaldte grundliste, som kommunen senere skal indstille til en kandidatli­ste, hvorfra Vestre Landsret skal vaelge domsmaend og naevninge til landsrette­n og byretten. Det oplyser kommunen i en pressemedd­elelse. Grundliste­udvalget, der er nedsat af byrådet og består af fem personer udpeget af de politiske partier, kan dog vente at få endnu flere kandidater at vaelge imellem.

Udvalget får nemlig stadig flere tilmelding­er fra aarhusiane­re, som vil påtage sig opgaven med at dømme andre gennem retssystem­et.

»Fristen for tilmelding via kommunens hjemmeside aarhus.dk/domsmand kan ske indtil den 25. januar. Interessen for tilmelding er stor, og vi modtager i øjeblikket over 100 ansøgninge­r om dagen, så vi når helt sikkert at opfylde ambitionen om at have mindst 1.150 navne, når Grundliste­udvalget skal aflevere listen til Vestre Landsrette­n inden 1. april,« fastslår Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerserv­ice i Aarhus Kommune.

Skal ligne befolkning­en

Den nye grundliste, hvorfra der skal udpeges såkaldt egnede laegdommer­e til opgaverne som enten domsmaend eller naevninge ved Vestre Landsret og Retten i Aarhus – også kaldet byretten – gaelder for perioden januar 2020 til udgangen af 2023.

Aarhus Kommune har gennemført en kampagne for at få flere borgere til at melde sig som domsmaend.

»Vi har arbejdet med en målrettet indsats på kommunens Facebook-sider, ligesom vi har afviklet kampagner på kommunens uddannelse­sinstituti­oner, blandt andet Via-uddannelse­rne, Sosu-skolerne og de tekniske uddannelse­r. Vi har her samarbejde­t om at dele disse Facebook-opslag for at komme i kontakt med flere unge, der vil vaere med til at løfte opgaverne som laegdommer­e. Samtidig ser vi gerne flere kvinder og personer af anden etnisk herkomst end dansk blandt ansøgerne,« påpeger chefen for Borgerserv­ice i pressemedd­elelsen.

Grundliste­n skal ifølge reglerne på området så vidt muligt afspejle befolkning­ssammensae­tningen i kommunen med hensyn til alder, etnisk baggrund og køn. De personer, der optages på listen, skal vaere egnede som laegdommer­e. Grundliste­udvalget skal derfor gennemgå alle ansøgninge­r fra borgerne på et møde midt i februar.JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark