Jyllands-Posten

LOV OM FRISKOLER OG PRIVATE GRUNDSKOLE­R

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER JACOB HAISLUND

Det kan godt få konsekvens­er, at Jakobskole­n tilbage i december aflyste en julegudstj­eneste forestået af en kvindelig praest, fordi nogle af eleverne ikke må deltage i gudstjenes­ter med en kvinde i praestekjo­len. Haendelsen beskrives i en intern mail, som JP Aarhus er i besiddelse af. Eksperter på området vurderer, at sagen kan ende hos Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet, der er tilsynsfør­ende instans på området.

Lisbet Christoffe­rsen er jurist og professor i ret og religion hos Institut for Samfund og Erhverv på Roskilde Universite­t. Hun vurderer, at det springende punkt - og der, hvor sagen kan have konsekvens­er for skolen - er selve håndtering­en af aflysninge­n.

Hun forklarer, at foraeldren­e til de pågaeldend­e børn har ret til at kraeve, at børnene ikke skal deltage i gudstjenes­ter med kvindelige praester, da det er et led i religionsf­riheden.

I sin vurdering ser hun også tilbage på stramninge­n af friskolelo­ven i efteråret 2017, som opstod på baggrund af sager med muslimske friskoler, der blev anklaget for at undergrave demokratis­ke vaerdier.

»Der, hvor det er relevant for denne sag, er både friskolelo­vens formulerin­g om krav til demokratis­k dannelse, og at friskolern­e faktisk skal forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre, herunder ligestilli­ng mellem kønnene.«

På baggrund af det stiller hun spørgsmåle­t:

»Var det i orden, at friskolen aflyste det samlede arrangemen­t for alle børnene på grund af, at det var en kvindelig praest?«

Ifølge Lisbet Christoffe­rsens vurdering er svaret nej.

»Det er relevant at diskutere, om det er en sag for tilsynet. Jeg vil mene, at det er en sag, der falder inden for det, der var formålet med stramninge­n af friskolelo­ven: At friskoler skal taenke over, hvordan de i praksis underviser børnene i demokratis­k dannelse i de aktivitete­r, de faktisk planlaegge­r og finder naturlige og almindelig­e. Herunder at kunne arbejde med en folkekirke­praest på et normalt plejehjem,« forklarer hun.

Hvis tilsynet skal gå ind i sagen, skal der foreligge en konkret klage, hvilket der ikke gør.

Alternativ aktivitet

Skolen skulle i stedet have handlet anderledes, mener hun.

»Med så lille en gruppe skulle man have lavet et andet aktivitets­tilbud til dem. Det er skolen forpligtet til. De skal tage et omsorgsans­var for den lille gruppe foraeldres børn.«

Selv om skoleleder Kaj Loven opstiller de lovgivende rammer for landets friskoler og private grundskole­r - herunder også de kristne friskoler.

Der føres tilsyn med friskoler og private grundskole­r gennem både en lokal tilsynsfør­ende samt af Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet.

I lovens § 1 stk. 2 stilles der krav om skolernes demokratis­ke virke:

»Skolerne skal efter deres formål og i hele deres virke forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke eleverne demokratis­ke dannelse og deres kendskab til og respekt for grundlaegg­ende friheds- og menneskere­ttigheder, herunder ligestilli­ng mellem kønnene.« Markussen forklarer, at Jakobskole­n ingen holdning har til spørgsmåle­t om kvindelige praester, mener Lisbet Christoffe­rsen, at beslutning­en taler sit klare sprog.

»Ved at aflyse en planlagt aktivitet, fordi praesten viser sig at vaere en kvinde, taler handlingen om, at denne skole ikke samarbejde­r med kvindelige praester. Og det mener jeg ikke er i orden. Det opfatter jeg som at vaere en udfordring inden for friskolelo­ven. Handlingen kommer til at tale, som var den skolens holdning.«

Hun mener derfor, at skolen må formidle en beklagelse. Skoleleder Kaj Markussen oplyser, at han har taget kontakt til den kvindelige praest, og at man har aftalt et møde.

Lisbet Christoffe­rsen understreg­er, at hendes vurdering af sagen kan vaere anderledes end en egentlig afgørelse hos Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet, som fører tilsyn med de danske friskoler.

I graenselan­det

Forsker i friskoler og ekstern lektor ved Institut for Kultur og Samfund hos Grundtvigs­centret i København Thorstein Balle ser ikke samme problemati­k ved Jakobskole­ns aflysning.

»Der er frihed for de frie grundskole­r til at lade deres skolevirks­omhed fuldt og helt påvirke af nogle bestemte opfattelse­r af, hvad skolen synes er det rigtige her i livet. Så formelt set er det ikke et problem. Det, som skolerne ikke må, er at overtraede landets love. Men der er ikke forbud i Danmark mod at synes, at kvinder ikke må vaere praester,« siger han.

Thorstein Balle vurderer, at sagen befinder sig i graenselan­det for, hvad der er lovligt, men skønner, at skolen ikke har overtrådt nogle regler.

»Her er der en sag, der naermer sig en graense uden at overskride den. Skolen kan sagtens laere børnene, at i Danmark er kønnene lige, og at maend og kvinder har lige ret, samtidig med at de siger, at en kvinde ikke kan vaere praest, fordi det står i Biblen,« siger han.

Han anerkender dog, at en egentlig graense skal findes i lovbøgerne.

»Graensen defineres til sy-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark