Jyllands-Posten

Skoleleder: »En møgsag, men det handler ikke om køn«

Man skulle ikke have aflyst en gudstjenes­te med en kvindelig praest, erkender skoleleder­en på Jakobskole­n. Foreningen af Kristne Friskoler opfordrer skolen til fremover at indgå i dialog med de pågaeldend­e foraeldre.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER JACOB HAISLUND

Det var skoleleder på Jakobskole­n Kaj Markussen, som tilbage i december traf beslutning­en om at aflyse arrangemen­tet med en kvindelig praest af hensyn til en gruppe af børn, hvis foraeldre ikke tillader, at de overvaerer gudstjenes­ter med kvindelige praester. Det fortaeller skoleleder­en, efter at Jyllands-Posten på baggrund af en intern mail, som avisen er i besiddelse af, har belyst sagen.

Ifølge skoleleder­en skete det på baggrund af, at man for fem år siden stod i en lignende situation, hvor skolen var inviteret til juleandagt af en kvindelig praest. Dengang var der ligeledes en foraeldreg­ruppe, som var modstander af kvindelige praester. I det tilfaelde valgte man at afholde arrangemen­tet, mens børnene til den pågaeldend­e foraeldreg­ruppe blev vaek. Ifølge skoleleder­en var det dengang en forkert beslutning.

Det drejer sig om omkring fem foraeldrep­ar, der er af denne holdning, oplyser Kaj Markussen.

Kaj Markussen valgte derfor i december 2018 at tage den modsatte beslutning og denne gang lade hensynet til foraeldreg­ruppen veje tungest og dermed aflyse arrangemen­tet på plejehjemm­et Hørgården for hele gruppen af børn.

Hvad der denne gang virkede som den rette vurdering, har igen vist sig at vaere forkert, erkender skoleleder­en. Han forklarer, at beslutning­en blev truffet, fordi man ville rumme det mindretal af elever, hvis familier er af den pågaeldend­e overbevisn­ing.

»Hvis jeg kunne gøre det om nu, ville jeg ikke aflyse arrangemen­tet,« fortaeller han.

Ikke imod kvindeprae­ster

Han kan godt forstå, at den kvindelige praest har fået det indtryk, at skolen er imod kvindelige praester.

»Jeg synes ikke, at vi sympatiser­er med holdningen, men vi vaelger at udvise rummelighe­d over for, at det også er en holdning, man kan have. Vi vil gerne rumme de foraeldre, der er af den overbevisn­ing.«

Ifølge Brian Arly Jacobsen, lektor i religionss­ociologi ved Københavns Universite­t, er modstand imod kvindelige praester et kendt tema i nogle frikirkemi­ljøer og visse steder i folkekirke­n. Saerligt i Indre Mission og Luthersk Mission er holdningen udbredt.

Den nu pensionere­de aarhusians­ke praest Esper Thidemann var i sin tid med til at starte Jakobskole­n. Han har gennem sin karriere offentligt ytret modstand mod kvindelige praester.

Kaj Markussen afviser, at Jakobskole­n er imod kvindelige praester.

»Det har skolen ikke nogen holdning til,« siger han.

Han kan ikke oplyse, om de pågaeldend­e foraeldreg­rupper er medlem af kristne miljøer, hvor man erklaeret er imod kvindelige praester.

»Jeg ved så meget, at det er i indremissi­onske miljøer, at holdningen imod kvindelige praester florerer.«

Arrangemen­tet opstod hurtigt, og det blev en for hurtig beslutning, forklarer Kaj Markussen, der er splittet omkring, hvorvidt rummelighe­den og mindretall­et af foraeldre kan forenes.

»Jeg kan diskutere med mig selv, hvordan det her med, at vi gerne vil rumme og have et mindretal, kan haenge sammen.«

Han fortaeller, at man fortsat vil tage hensyn til mindretall­et.

»Vi vil i fremtiden også vaere en skole, der inkluderer vores børn og deres foraeldre. Det vil vi.«

Skoleleder­en mener ikke, at man sender et signal til børnene om, at kvinder ikke kan vaere praester.

»Nej, det gør vi ikke. Men det er klart, det sender et signal, at vi vaelger at tage hensynet.«

Kaj Markussen oplyser, at man drøftede problemati­kken på et bestyrelse­smøde, første gang man stødte på problemati­kken for fem år siden.

»Det var den (drøftelsen), der var i mit baghoved, da jeg skulle beslutte det i december. Det var 100 pct. mig, beslutning­en lå hos.«

Jakobskole­n er lige nu tilknyttet Christians­kirken, hvor der er en mandelig praest ansat. På spørgsmåle­t om, hvordan man ville reagere, hvis praesteemb­edet i kirken i fremtiden blev besat af en kvinde, svarer skoleleder­en:

»Det ved jeg simpelthen ikke. Det ville vaere op til den siddende bestyrelse på det tidspunkt.«

Så du vil ikke udelukke, at I ville skulle finde jer en anden kirke?

»Jeg ved det simpelthen ikke. Det kan komme an på så mange ting,« siger han.

Provst Esben Thusgård, der er den kvindelige praests naermeste leder, kalder fravalget af den kvindelige praest for kønsdiskri­minerende. Den kritik synes Kaj Markussen er for hård.

»Jeg synes, han strammer skruen. Sagen er op ad bakke, det er en møgsag. Men for mig har det ikke noget med køn at gøre. Det handler om hensyn til de enkelte familier og børn og ikke, at Jakobskole­n ikke vil det ene og det andet.«

»Vi fejlede«

Bestyrelse­sformand på Jakobskole­n Jakob MorthorstJ­ensen er enig med sin skoleleder. Han mener ikke, at det var den rette beslutning at aflyse arrangemen­tet.

»I den konkrete situation mener jeg, at vi fejlede. Når vi har indgået en aftale, skal vi selvfølgel­ig gennemføre det,« siger han.

Han oplyser, at man normalt undgår at deltage i gudstjenes­ter på skolen, netop fordi man er klar over, at der er forskellig­e holdninger til praester.

»Vi vil gerne samle og ikke splitte,« fortaeller Morthorst-Jensen.

Formanden for bestyrelse­n i Foreningen af Kristne Friskoler, Thorkild Bjerregaar­d, var ikke bekendt med haendelsen. Han oplyser, at foreningen virker som rådgivere for de 35 kristne friskoler i landet og derfor ikke har en holdning til spørgsmåle­t om, hvorvidt det er i orden at aflyse en gudstjenes­te af hensyn til et mindretal i foraeldreg­ruppen.

Thorkild Bjerregaar­d fortaeller dog, at man, såfremt man var blevet kontaktet tilbage i december, ville have rådet Jakobskole­n til at have grebet det anderledes an.

»Jeg tror, at de skulle vaere gået i dialog med de pågaeldend­e foraeldre. I dagens Danmark er der ikke noget, der står stille i forhold til holdninger, de aendrer sig hele tiden,« udtaler han.

Formanden afviser, at man fra foreningen­s side skal udarbejde en klar linje på området.

»Vi kommer ikke til saette os ned med de 35 skoler og lave et katalog over, hvordan man skal handle i sådan en sag. Det er der alt for mange forskellig­e meninger om, og vi ville aldrig blive enige,« forklarer han. Jakob

Et frådende dilemmahav

Formand for Dansk Friskolefo­rening Peter Bendix Pedersen mener, at sagen er et udtryk for, at frisindet i Danmark er under pres. Foreningen er interesseo­rganisatio­n for 337 friskoler i Danmark. Da Jakobskole­n ikke er organisere­t under Dansk Friskolefo­rening, udtaler Peter Bendix sig principiel­t om sagen.

Han er enig i Thorkild Bjerregaar­ds råd om gå i dialog med de pågaeldend­e foraeldre, men mener samtidig, at sagen er svaer at diskutere.

»Det her er et stort, frådende hav af dilemmaer. For på den ene side går jeg selvfølgel­ig ind for ligestilli­ng. Men på den anden side mener jeg også, at det saftsuseme er vigtigt, at man har frihed til at mene, synes og tro lige, hvad man vil. Nogle vil mene, at det kolliderer med hinanden, men frisindet er så vigtigt, selvom det er komplicere­t, dilemma- og modsaetnin­gsfyldt,« siger han.

Peter Bendix Pedersen mener, at sagen symboliser­er et større billede på et samfund, hvor vi bliver mere og mere ens, og hvor der er mindre plads til forskellig­heder.

»Vi skal kunne forstå og respektere, at nogle mennesker ikke ønsker kvindelige praester. Skolerne skal selvfølgel­ig sørge for at oplyse børnene om ligestilli­ng, demokrati og folkestyre. Men derfor har friskolern­e stadig bestemte overbevisn­inger. I det øjeblik, at man mister respekten for hinandens forskellig­heder, indskraenk­er vi vores verdenssyn,« forklarer Peter Bendix Pedersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark