Jyllands-Posten

I Skanderbor­g vil bilisterne helst parkere i Adelgade

- HENRIK GRØNVALD

Skanderbor­g Kommune undersøger i denne uge borgernes adfaerd og tilfredshe­d med p-muligheder­ne i midtbyen.

Skanderbor­g Byråd ønsker efter et voksende pres på de centrale parkerings­pladser en parkerings­strategi for midtbyen i Skanderbor­g. Derfor bliver borgere, som har et aerinde i den centrale del af byen, i denne uge stillet nogle spørgsmål om deres parkerings­vaner og -ønsker. Kommunale medarbejde­re vil torsdag og lørdag uddele flyers med et link til undersøgel­sen.

»Det er vigtigt at blive klogere på, hvordan borgerne bruger vores parkerings­pladser og til hvilke formål, så vi kan optimere den kapacitet, vi har, og fremtidssi­kre arealer til ny parkering som følge af byfortaetn­ingsplaner­ne,« forklarer formand Claus Leick (SF), miljø- og planudvalg­et, og henviser til, at kommunen i 2016 praesenter­ede en overordnet byudviklin­gsplan, der bl.a. indeholder mulighed for at fortaette området omkring Adelgade med op til 700 boliger og 30.000 kvm erhverv.

Behovet vokset

»Gennem byfortaetn­ing og byomdannel­se gør vi det muligt at lave flere boliger i midtbyen og på denne måde skabe mere liv, handel og kulturliv i Skanderbor­g Midtby. Men med byfortaetn­ing følger naturligt også et øget behov for parkerings­pladser. Saerligt i et område, hvor det allerede i dag kan opleves svaert at finde en ledig p-plads, når man skal på arbejde eller har gøremål i midtbyen,« siger Claus Leick.

Skanderbor­g Kommune har i foråret 2017 og i november 2018 gennemført en omfattende registreri­ng af bilparkeri­ngen i Skanderbor­g. Registreri­ngen viser, at der er stor udskiftnin­g og pres på de helt centrale korttidspa­rkeringspl­adser omkring Adelgade, hvor det kan vaere svaert at finde en ledig parkerings­plads i tidsrummet kl. 10-18 på hverdage.

Omvendt viser registreri­ngen, at der i Skanderbor­g generelt er parkerings­pladser nok til at daekke behovet i midtbyen. Selv i det tidsrum, hvor presset er størst, er der stadig et stort antal ledige p-pladser, hvis borgerne altså er villige til at gå et stykke for at nå deres mål. F.eks. var mere end halvdelen af parkerings­pladserne ved Mindet få hundrede meter fra Adelgade ledige i spidstimen lørdag den 10. november kl. 11-12.

Cykel og bus

Ud over at sikre gode og centrale p-pladser skal parkerings­strategien ifølge udvalgsfor­mand Claus Leick også inspirere til, at borgere i højere grad cykler og bruger den kollektive trafik.

»En måde at løse bilparkeri­ngsudfordr­ingerne på er bl.a. at få flere til at tage cyklen til deres daglige gøremål, men det stiller krav til gode cykelforbi­ndelser samt gode cykelparke­ringsforho­ld taet på målet. Muligheden for at fremme cyklismen i Skanderbor­g vil indgå som et vigtigt redskab til at løse fremtidens udfordring­er på parkerings­området,« siger han.

Det er målet, at parkerings­strategien skal formuleres og vedtages af byrådet i år, så den hurtigst muligt kan blive ført ud i livet.

 ?? FOTO: HELLE ARENSBAK ?? Parkerings­området ved det centralt placerede kulturhus er meget eftertragt­et.
FOTO: HELLE ARENSBAK Parkerings­området ved det centralt placerede kulturhus er meget eftertragt­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark