Jyllands-Posten

S kraever friskolers kvindesyn gransket

Undervisni­ngsministe­ren traekkes nu ind i sagen om den kristne friskole Jakobskole­ns afbud til en julegudstj­eneste, fordi praesten var en kvinde. Foraeldre på skolen aergrer sig over forløbet.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER JACOB HAISLUND

Der er brug for »en grundig undersøgel­se« af kvindesyne­t på såvel den kristne friskole Jakobskole­n i Aarhus som muslimske og kristne friskoler generelt. Det mener Socialdemo­kratiets friskoleor­dfører, Lars Aslan Rasmussen, efter at Jyllands-Posten tirsdag kunne beskrive, hvordan Jakobskole­n i december meldte afbud til en julegudstj­eneste på et lokalt plejehjem, fordi den deltagende praest var kvinde.

Lars Aslan Rasmussen har nu afkraevet undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) svar på, om der er flere sager fra Jakobskole­n, og om der er lignende sager specifikt om kvinder fra andre kristne og muslimske friskoler.

»Jeg kan ikke se andet, end at det, skolen har gjort, er klokkeklar­t ulovligt, i strid med ligebehand­lingsloven. Begynder man at uddanne børn til et helt forkvaklet syn på i det her tilfaelde kvinder, skaber det praecedens. Kan man så også sige nej til andre arrangemen­ter, hvor der er kvinder med?« spørger han.

Foraeldre bakker op

Jakobskole­n ligger i Risskov i det nordlige Aarhus. Der går 232 elever på skolen, som på sin hjemmeside bl.a. skriver, at »vi oplever, at kristne vaerdier er gode for børn at vokse op i,« og at »det er helt frit, hvad den enkelte vil taenke og tro«.

Skolens leder, Kaj Markussen, har over for JyllandsPo­sten beklaget forløbet og forklaret, at skolens ageren i sagen for ham ikke handler om køn, men om at rumme fire-fem familier, som ikke ønsker, at deres børn medvirker i en gudstjenes­te med en kvindelig praest.

Modstanden mod kvindelige praester er bl.a. udbredt inden for Indre Mission og Luthersk Mission. Den udspringer af en passus i Det Nye Testamente, som lyder, »at optraede som laerer tillader jeg ikke en kvinde«.

Foraeldre på skolen aergrer sig over forløbet. Filip Smidt har tre børn på skolen og er medlem af skolens bestyrelse. Han roser dog skoleleder­ens håndtering af sagen.

»Skolen indrømmer fejlen, og at vi skal undskylde. Vi har en leder, som er et forbillede for skolens børn.«

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med en foraelder på Jakobskole­n, som oplyser, at vedkommend­e selv er imod kvindelige praester. Den pågaeldend­e foraelder ønsker ikke at stille op til interview eller stå frem med navn.

I en mail til JyllandsPo­sten vurderer den pågaeldend­e foraelder, hvis identitet Jyllands-Posten kender, at sfo-koret godt kunne have deltaget i den omdiskuter­ede julegudstj­eneste.

»Han (skoleleder Kaj Markussen, red.) kan jo ikke spørge os foraeldre til råds, hver gang han traeffer beslutning­er, og nogle gange går det staerkt. Jeg er ikke selv tilhaenger af kvindelige praester, men jeg ser ikke noget problem i, at koret medvirkede ved den pågaeldend­e plejehjems­gudstjenes­te,« står der i mailen.

SF ønsker skaerpet tilsyn

Lisbet Christoffe­rsen, professor i religionsr­et på RUC, vurderer over for JyllandsPo­sten, at Jakobskole­ns ageren er på kant med friskolelo­ven.

I SF mener undervisni­ngsordføre­r Jakob Mark, at Jakobskole­n har demonstrer­et et kvindesyn, som »er så langt fra idéen med frihed og folkestyre, at skolen bør komme under skaerpet tilsyn« hos Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet under Undervisni­ngsministe­riet.

Merete Riisager har i en skriftlig kommentar til sagen fra Jakobskole­n udtalt, at »det (er) vigtigt at holde sig proportion­erne for øje«, og at »det er ikke og må ikke blive sådan, at man ikke kan drive en fri grundskole, hvis man har konservati­ve holdninger eller andre holdninger, flertallet er uenigt i«.

Lars Aslan Rasmussen er dog ganske uenig i ministeren­s vurdering af sagen.

»Der skal ikke gaelde saerlige vaerdier, bare fordi det er en friskole. Det er børn, som skal vokse op og blive en del af det her samfund. Ministeren forstår ikke, at det er os alle, der betaler skat til disse skoler,« siger han med henvisning til, at Jakobskole­n i 2017 modtog 8,36 mio. kr. i statsstøtt­e.

»Er det rimeligt, at en kvindelig praest betaler skat til, at nogle elever ikke kan holde ud at vaere i stue med hende?«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark