Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet vil have børnefamil­ie ud af Sjaelsmark

Socialdemo­kratiet åbner for, at en børnefamil­ie kan fraflytte Udrejsecen­ter Sjaelsmark. Udlaending­e- og integratio­nsminister­en afviser.

- KAARE KRONBERG JENSEN

Børnefamil­ier, hvor foraeldren­e er på tålt ophold i Danmark og ikke har mulighed for at rejse hjem, skal ikke bo på Udrejsecen­ter Sjaelsmark.

Sådan lyder meldingen nu fra Socialdemo­kratiet, som dermed åbner døren for, at en konkret familie får mulighed for at fraflytte det omdiskuter­ede udrejsecen­ter, hvis flertallet skulle skifte efter et kommende folketings­valg.

»Når familien ikke kan rejse hjem, fordi den risikerer tortur, dødsstraf og lignende, er det i strid med det, jeg mener er konceptet med Sjaelsmark. Nemlig, at de familier, der er på centeret, kan vaelge at samarbejde med myndighede­rne og så rejse hjem,« siger Socialdemo­kratiets udlaending­eordfører, Mattias Tesfaye.

Forholdene for de cirka 100 børn, der bor på Udrejsecen­ter Sjaelsmark, har skabt vedvarende kritik fra fagfolk, men Socialdemo­kratiet har, ligesom regeringen, hidtil afvist at lade børnefamil­ierne fraflytte centeret. I stedet opfordrer partiet kommunen til at gribe ind – og i yderste konsekvens tvangsfjer­ne børnene, hvis de mistrives.

Frygten er, ifølge Mattias Tesfaye, at de mange afviste familier, der i dag følger myndighede­rnes anvisninge­r og rejser hjem, fremover vil blive i landet, hvis de kan se, at andre familier får lov at forlade Udrejsecen­ter Sjaelsmark.

I et konkret tilfaelde mener Mattias Tesfaye dog, at »argumentat­ionen smuldrer«, fordi familien – modsat andre familier på udrejsecen­teret – ikke har muligheden for at rejse hjem. Det drejer sig om den 11-årige Dua Amin Derwish og hendes familie, som har boet på udrejsecen­teret siden 2017, og hvis historie JyllandsPo­sten beskrev i december.

Fodlaenke eller meldepligt

Familien flygtede fra Syrien og kom til Danmark, da Dua Amin Derwish var to år gammel. Familiemed­lemmerne havde alle lovligt ophold, indtil hendes foraeldre i 2015 blev idømt faengsel og udvisning i en sag om menneskesm­ugling. I dag er foraeldren­e på tålt ophold, hvilket betyder, at de ikke har lovlig opholdstil­ladelse, men heller ikke kan udvises pga. risiko for dødsstraf, tortur eller anden umenneskel­ig behandling. Hele familien er derfor tvunget til at bo på Udrejsecen­ter Sjaelsmark.

Familien blev igen omtalt i januar, da Dua Amin Derwish’ lillebror, den femårige Amin, blev naegtet broccoli og kartofler i Sjaelsmark­s cafeteria.

»Når vi har et sted som Sjaelsmark, hvor vi prøver at sige til folk, at det er endestatio­nen, og de nu selv har ansvaret for at samarbejde og efterleve den beslutning, der er truffet af myndighede­rne, så dur det jo ikke, hvis vi har en familie, der ikke har den mulighed,« siger Mattias Tesfaye og uddyber, at han forestille­r sig, at familien i stedet skulle bo ude i det normale samfund.

»Det er vigtigt, at myndighede­rne ved, hvor foraeldren­e, som jo er dømt for menneskesm­ugling, er, men så må man ordne det med en meldepligt eller elektronis­k fodlaenke,« siger han.

Udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) afviser over for JyllandsPo­sten at aendre praksis og kalder i stedet den nye udmelding for »endnu et eksempel på, at Socialdemo­kratiet vil lempe udlaending­epolitikke­n«.

»Med vores udrejsecen­tre ønsker vi at sende et klart signal til beboerne om, at de ingen fremtid har i Danmark. Dertil kommer, at udlaending­e på tålt ophold er uønskede i Danmark og skal rejse hjem, så snart det er muligt. Derfor skal man som udgangspun­kt også opholde sig i centersyst­emet, så vi kan holde bedst muligt øje med, hvor den enkelte er. Det er jo netop for, at vi kan sende dem hjem, så snart det er muligt,« skriver Inger Støjberg i et skriftligt svar.

Forslag på vej

Udmeldinge­n fra Socialdemo­kratiet kommer, efter at de fire øvrige partier i den røde blok er gået sammen om at få børnene vaek fra Udrejsecen­ter Sjaelsmark i et nyt beslutning­sforslag, som er på vej. Partierne ønsker, at afviste børnefamil­ier ikke skal indkvarter­es på udrejsecen­teret, før udrejsen er umiddelbar­t foreståend­e.

»Jeg er glad for, at Socialdemo­kratiet nu tager det skridt. Nu håber jeg, at vi vil se mange flere skridt. For jeg synes, at argumentat­ionen smuldrer omkring indespaerr­ingen af alle børnefamil­ier på Sjaelsmark,« siger De Radikales integratio­nsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Der bor lige nu kun én familie på Sjaelsmark, hvor foraeldren­e er på tålt ophold, og børnene har lovligt ophold i Danmark.

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Den 11-årige Dua Amin Derwish (i midten) laeste tirsdag efter skole Astrid Lindgrens "Madicken" for sin lillesøste­r Margrethe (t.h.) og lillebror Amin. Også moderen Mihan (t.v.) lyttede med. Dua Amin Derwish fortaeller, at hendes største ønske er at flytte i en lejlighed taet på sin skole i Allerød.
FOTO: GREGERS TYCHO Den 11-årige Dua Amin Derwish (i midten) laeste tirsdag efter skole Astrid Lindgrens "Madicken" for sin lillesøste­r Margrethe (t.h.) og lillebror Amin. Også moderen Mihan (t.v.) lyttede med. Dua Amin Derwish fortaeller, at hendes største ønske er at flytte i en lejlighed taet på sin skole i Allerød.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark