Jyllands-Posten

Kritik af Lars Løkkes naere sundhedspl­an: Der mangler folk

- HANNE FALL NIELSEN TEA KROGH SØRENSEN

Mangel på praktisere­nde laeger, sygeplejer­sker og sosu-assistente­r gør planen om på få år at flytte hjaelpen til en halv mio. syge, aeldre mennesker ud lokalt urealistis­k, lyder en gennemgåen­de kritik.

Er de varme haender og kloge hoveder klar til at tage imod, når en halv million syge og aeldre mennesker i de kommende år skal hjaelpes lokalt og ikke laengere gå til kontrol eller indlaegges på et sygehus? Nej, lyder det rungende og entydigt fra laeger, patienter, fagforbund og AEldre Sagen, når de skal vurdere realismen i statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens (V) første konkrete bud på konsekvens­erne af den sundhedsre­form, regeringen er på vej med.

Helt centralt i den forstaerke­de lokale indsats står de praktisere­nde laeger, som er tiltaenkt en større og udbygget rolle. Hos Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO) er formand Christian Freitag klar i stemmen, når han skal bedømme realismen i at flytte kontrol og behandling af 500.000 patienter ud fra sygehusene til almen praksis i løbet af en kort årraekke.

»Det kan med garanti ikke lade sig gøre, som verden ser ud nu. Jeg har svaert ved at se, hvordan vores kapacitet skal udvikle sig så meget frem til 2025,« siger han og peger på de kendte faktorer: Flere og flere laeger lukker for tilgang af nye patienter, antallet af praktisere­nde laeger falder, og i øjeblikket stiger den gennemsnit­lige maengde af patienter pr. laege.

Freitag laegger ikke skjul på, at mange af hans kolleger betragter ambitionen om at flytte så relativt mange kontroller og behandling­er ud som »virkelighe­dsfjern og provokeren­de«. PLO-formanden advarer dog samtidig om at skyde reformen ned, fordi opgaven umiddelbar­t ser uoverkomme­lig ud.

Et skifte i sundhedspo­litikken

»Der er tale om et paradigmes­kifte i sundhedspo­litikken, og jeg kan godt se noget positivt i, at de tre parter lokalt – kommunen, praktisere­nde laeger og sygehuset – får til opgave at skabe bedre forløb for nogle af de patienter, som kommer alle tre steder.

Det kan der komme noget fagligt godt ud af, og jeg tolker det politiske signal bag reformen positivt,« siger han og aergrer sig over, at nogle af disse beslutning­er ikke blev taget for fem år siden.

»Som det er nu, har vi ikke laegerne, praksisper­sonalet er ikke uddannet, og vi har heller ikke lokalerne. Det her fordrer superalmen-praksis, og det kan godt lade sig gøre. Men det tager tid,« siger Christian Freitag.

Netop behovet for at få uddannet flere er ifølge AEldre Sagens direktør, Bjarne

Hastrup, helt centralt, fordi rekrutteri­ng af de nødvendige haender bliver den største opgave og udfordring i sundhedsse­ktoren.

»Det nytter ikke noget at lave alle disse store reformer i håb om, at der pludselig kan trylles nogle medarbejde­re frem, når vi i forvejen i høj grad mangler laeger, sygeplejer­sker og sosu-assistente­r, og vi samtidig kan se, at antallet af aeldre over 80 år stiger med 58 pct. de naeste 10 år. Disse sundhedsme­darbejdere vrimler ikke pludselig frem, bare fordi vi får en ny strukturre­form,« siger han.

Bjarne Hastrup opfordrer politikern­e til at prioritere rekrutteri­ngsproblem­erne før alt andet. Helt konkret ved at etablere et nationalt samlingsrå­d, der skal skaffe arbejdskra­ft til sundhedsse­ktoren. Direktøren ser det som »den allervigti­gste opgave« at skaffe laeger, sygeplejer­sker og plejeperso­nale.

Overordnet er han tilfreds med, at regeringen vil sikre mere sammenhaen­g i sundhedsse­ktoren, fordi mange aeldre mennesker bliver tabt »i Bermuda-trekanten mellem hospitalet, kommunen og den praktisere­nde laege«.

Men Bjarne Hastrup advarer samtidig mod, at aeldre medicinske patienter skal behandles ude i sundhedsce­ntrene.

Statsminis­ter undervurde­rer

»Statsminis­teren siger, at det, der ikke er svaert, skal vaere naert. Når det gaelder de medicinske patienter, så siger jeg, at det er alt for svaert til, at man kan overlade det til kommunerne. Statsminis­teren undervurde­rer totalt området med de aeldre og de medicinske patienter. De har typisk meget komplicere­de lidelser, og som regel er de multisyge. Det kraever superekspe­rtviden, og de skal behandles på et sygehus,« siger Bjarne Hastrup.

Danske Patienter har laenge støttet tanken om at laegge behandling og kontrol ud i naermiljøe­t for de patienter, hvor det giver mening, men direktør Morten Freil kan godt blive noget bekymret over, hvis udviklinge­n presses igennem.

»Vi ser jo allerede problemer med tilstraekk­elig kapacitet og kompetence­r lokalt bare til de patienter, de skal tage sig af i dag. Derfor saetter vi et stort spørgsmåls­tegn ved, om det overhovede­t er realistisk at flytte 500.000 patienter ud i løbet af en kort årraekke. Hvor skal haenderne komme fra,« spørger Morten Freil og tilføjer:

»Hvis man presser en udvikling igennem ved at lade sig styre af et bestemt måltal, risikerer man, at det går ud over kvaliteten i behandling­en af den enkelte. Og det er selvfølgel­ig helt uacceptabe­lt.«

Bekymringe­n for de manglende haender deles også i Dansk Sygeplejer­åd og hos FOA, som er fagforbund for bl.a. sosu-assistente­r.

Hos Dansk Sygeplejer­åd peger formand Grete Christense­n på, at det er en kaempe udfordring organisato­risk og kompetence­maessigt at strikke det naere sundhedsva­esen sammen.

»Sygeplejer­skerne har fået en specialudd­annelse i den borgernaer­e sygepleje, og det er godt, men der vil jo gå en del tid, inden der uddannes en tilstraekk­elig andel af sygeplejer­sker ude i kommunerne, så de rent faktisk er i stand til at løfte de mange nye opgaver,« siger Grete Christense­n.

Hun minder om, at ledigheden blandt sygeplejer­sker i øjeblikket er lig nul, og at manglen på sygeplejer­sker vil vokse.

Hos FOA mener sektorform­and Torben Klitmøller Hollmann, at idéen med sundhedshu­se »ikke er helt tosset«. Men han finder det urealistis­k at skaere en halv million sygehusbes­øg og 40.000 sygehus-

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Som beskrevet søndag i Jyllands-Posten er man I Esbjerg godt i gang med at skabe bedre sammenhaen­g mellem sygehus, praktisere­nde laege og hjemmeplej­e. Det har den 77-årige Birte Harreby Hansen, som lider af lungesygdo­mmen kol, maerket, når specialudd­annede akutsygepl­ejersker behandler hende i hjemmet.
FOTO: CASPER DALHOFF Som beskrevet søndag i Jyllands-Posten er man I Esbjerg godt i gang med at skabe bedre sammenhaen­g mellem sygehus, praktisere­nde laege og hjemmeplej­e. Det har den 77-årige Birte Harreby Hansen, som lider af lungesygdo­mmen kol, maerket, når specialudd­annede akutsygepl­ejersker behandler hende i hjemmet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark