Jyllands-Posten

Regeringen vil fyre folkevalgt­e i regionerne

Statsminis­teren vil nedlaegge regionsråd­ene og give større ansvar for sundhedsva­esenet til folkevalgt­e i kommunerne.

- JESPER HVASS MARCHEN NEEL GJERTSEN NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND HANNE FALL NIELSEN

Når statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) og en stribe ministre onsdag formiddag praesenter­er den laenge ventede sundhedsre­form, vil det folkevalgt­e niveau i regionerne blive nedlagt.

Det erfarer JyllandsPo­sten fra flere kilder.

Det betyder, at der fremover ikke laengere skal afholdes valg for at finde repraesent­anter til at styre det danske sundhedsva­esen.

I stedet foreslår regeringen i sit udspil en ny struktur, der består af tre lag.

Regeringen foreslår, at der i det første lag oprettes en national bestyrelse med navnet ”Sundhedsva­esenet Danmark”, der skal stå for den overordned­e planlaegni­ng af sundhedsva­esenet. Denne bestyrelse skal bestå af 11 personer – herunder en formand og personer fra de fem nye sundhedsfo­rvaltninge­r. praktisere­nde laeger. Målet er ifølge regeringen bl.a. at sikre, at behandling af folkesygdo­mme såsom diabetes, kol og hjertekars­ygdomme sker hos den praktisere­nde laege taettere på borgerne frem for på sygehuse, der kan ligge laengere vaek.

Lars Løkke Rasmussen ønskede tirsdag ikke at kommentere oplysninge­rne, men under en debat i folketings­salen slog statsminis­teren fast, at regeringen med reformen vil »saette patienten først«.

»Man må helt stilfaerdi­gt sige, at patientern­es rettighede­r ikke bliver overholdt lige godt alle steder. Det er sådan set det, vi skal gøre noget ved, for behandling må ikke afhaenge af postnummer.«

Splittet Venstre

Et opgør med regionerne har laenge vaeret et udtalt ønske fra Dansk Folkeparti, De Konservati­ve og Liberal Alliance. Spørgsmåle­t har imidlertid splittet Venstre, hvor flere profiler har advaret om at fjerne det folkevalgt­e led i sundhedsva­esenet.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose

(V) er »skuffet« over udsigten til, at regionsråd­ene fjernes.

»Den folkevalgt­e forankring gør en kaempe forskel på så vaesentlig­t et område som sundhed,« siger hun og fortsaette­r:

»Når man traeffer beslutning­er som folkevalgt, er der sjaeldent én løsning, der er den rigtige. Der er faglige, økonomiske og politiske hensyn. Og jeg er bekymret for, om man i fremtiden vil vaelge løsninger, der i lige så høj grad tager højde for, hvordan borgerne ser på det.«

Borgmester­en i Esbjerg, Jesper Frost Rasmussen (V), er bekymret for, hvordan de sundhedsfa­glige specialist­er skal fordeles mellem sundhedsfa­ellesskabe­rne.

»Her er det vigtigt, at der er et element af politisk indflydels­e, så det ikke bliver en ren regnearksl­øsning. Vi skal jo sikre, at hele landet daekkes fornuftigt af,« siger borgmester­en.

Hans Ejner Bertelsen, V-borgmester i Morsø Kommune, ser frem til at få større ansvar for sundhedsva­esenet. Han fortaeller, at Region Nordjyllan­d har lukket både et sygehus og et genoptraen­ingscenter i hans kommune, så der i dag kun er ét regionalt tilbud tilbage.

»Det kan kun blive et skifte til det bedre. En lille bekymring er, om pengene følger med. Men det slagsmål må vi tage til den tid,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark