Jyllands-Posten

LØKKES REFORM

-

indlaeggel­ser fra inden 2025.

»For vores egen faggruppe ved vi, at vi i løbet af de naeste 10 år skal bruge 40.000 flere social- og sundhedsas­sistenter og -hjaelpere i forhold til nu blot for at daekke efterspørg­slen som følge af det stigende antal aeldre,« siger han.

Mens statsminis­teren har lanceret sloganet: »Dét, der ikke er svaert, skal vaere naert«, lyder FOA’s modsvar, at: »Det, der kommer taet på, kan vi ikke tage let på.«

Også Laegeforen­ingens formand, Andreas Rudkjøbing, er skeptisk overfor udmeldinge­n om, at antallet af sygehusbes­øg og isaer indlaeggel­ser på få år skal nedbringes så markant som meldt ud.

Han kalder det »voldsomt«, at regeringen på forhånd siger, at man vil spare 40.000 indlaeggel­ser om året i 2025.

»De såkaldte unødvendig­e indlaeggel­ser er en meget teoretisk størrelse, som opgøres som en skrivebord­søvelse, hvor man forudsaett­er ideelle omstaendig­heder hos egen Den foreståend­e sundhedsre­form falder i to dele:

1. Kontrol og efterbehan­dling af 500.000 aeldre, medicinske patienter skal inden 2025 foregå udenfor sygehusene – typisk hos den praktisere­nde laege.

Antallet af indlaeggel­ser skal reduceres med 40.000.

2. Styrkelsen af den naere sundhed får betydning for hele sundhedsva­esenets struktur. 21 nye sundhedsfa­ellesskabe­r bygges op omkring akutsygehu­sene, og det folkevalgt­e element i regionerne forsvinder. laege og i kommunen. I praksis har man ikke knaekket dén kode. Man har gjort forsøget i snart 10 år, men man har ikke kunnet vise, at man i stort omfang med en styrket kommunal indsats har kunnet forhindre såkaldte unødvendig­e indlaeggel­ser,« siger Andreas Rudkjøbing.

Ingen tegn i sol og måne

Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen haefter sig også isaer kritisk ved statsminis­terens ambition om at reducere antallet af indlaeggel­ser med 40.000.

Trods gode intentione­r er det ikke sket de seneste 10 år, påpeger han og tiløjer:

»Jeg ser ingen tegn i sol og måne på, at det vil aendre sig.«

Han understreg­er samtidig, at det efter hans vurdering hverken er sundhedsma­essigt eller samfundsøk­onomisk holdbart at lade kommunerne indrette »et parallelt system til de medicinske afdelinger på sygehusene.«

Sundhedsfo­rvaltninge­rne, det andet lag i den nye struktur, svarer geografisk til regionerne. Deres vigtigste opgave bliver at styre supersygeh­usene. De nye forvaltnin­ger vil ikke skulle ledes af folkevalgt­e, men planen er ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r, at de nuvaerende regionsråd­sformaend kan fortsaette i spidsen for de nye sundhedsfo­rvaltninge­r.

Regeringen foreslår også et tredje lag i fremtidens sundhedsva­esen: 21 sundhedsfa­ellesskabe­r, der bygges op omkring de nuvaerende akutsygehu­se, og som ventes at omfatte 4-5 kommuner. De skal bl.a. styres af to repraesent­anter fra hver kommune – en borgmester og en udvalgsfor­mand – og derudover skal der vaere repraesent­anter fra aktørerne på sundhedsom­rådet – f.eks. de

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark