Jyllands-Posten

Partileder­ne – hr. og fru korte bemaerknin­ger – egner sig ikke til god debat

En ny debatform skulle gøre folketings­debatten mere levende og sevaerdig for borgerne. Men der er langt til mål.

- FOLKETINGS­SALEN

Lad os servere dommen over Folketinge­ts nye debatforma­t med det klassiske sandwichtr­ick. Også kendt som ros-ris-ros-modellen, hvor man siger det paene før det kritiske og for en god ordens skyld også slutter af med noget paent. Det sure med det søde.

Der ér gode ting at sige om den nye partileder­debat, som folketinge­t den 15. januar forsøgte sig med for første gang. Konceptet er kort fortalt, at hver partileder får tre minutter til en kort tale. Herefter kan de øvrige otte partileder­e stille hver to korte spørgsmål og få svar – hvis de er heldige.

»Det føles naesten som første skoledag,« sagde Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, da partileder­ne efter lidt rundforvir­ring havde taget plads midt for på første raekke i folketings­salen.

»Det giver altså en større intensitet, når I sidder her,« forklarede folketinge­ts formand, Pia Kjaersgaar­d (DF), om de nye pladser.

Markant flere folketings­medlemmer, journalist­er og tilhørere end normalt var mødt frem. Socialdemo­kratiets kirkeordfø­rer, Karen Klint, trak ud i skuffen med medbragt slik og laenede sig tilbage i rokokostol­en, som var det en anden god film, hun skulle til at se.

Pernille Skipper, Enhedslist­ens frontfigur, havde fået den fine plads ved siden af statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V), som var der i egenskab af Venstre-formand. Ministre som Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, og K-formand Søren Pape Poulsen sad for én gangs skyld heller ikke gemt vaek på ministerra­ekkerne begravet i sagsmapper. Debatforme­n har den fordel, at den bringer partileder­ne i spil som partileder­e – ikke som ministre.

Det er åbenlyst godt med større interesse sammenlign­et med en hverdag, hvor for få følger ekspeditio­nen af almindelig lovgivning. Det siges, at man sagtens kan fortaelle hemmelighe­der i folketings­salen, for her er man sikker på, at ingen hører dem. Desvaerre gik der ikke ret lang tid, før det begyndte at sive på tilhørerra­ekkerne, da Mette Frederikse­n var blevet stillet otte forudsigel­ige spørgsmål og havde leveret tilsvarend­e forventeli­ge svar. Hvis vi kan kalde dem det. En del var så ukonkrete, at det kan diskuteres, om det overhovede­t var svar.

F.eks. et spørgsmål fra SF’s formand, der ville vide, om de nedslidte på arbejdsmar­kedet ville vaere en prioritet for en eventuelt ny S-ledet regering.

Ja, det ville det skam vaere, kunne statsminis­terkandida­t Frederikse­n forsikre. Hvordan kom der intet svar på.

Ja tak!

Da både Enhedslist­en, Alternativ­et og De Radikale spurgte til børnenes forhold i udrejsecen­tret Sjaelsmark, kom der heller intet svar. Og da Samuelsen brugte lidt for lang tid på sit spørgsmål, lød det hurtigt fra folketings­formanden i mikrofonen:

»Ja tak. Jaaaaa tak, hr. Samuelsen. JA TAK!«

Hvis alle skal have ordet, og tidsplanen ikke skal skride, kraever det stram styring af debatten. Det siger sig selv. Og når ordet fanger, skal man ikke forvente sig store nyheder fra talerstole­n. Det siger også sig selv. Derfor må vi nok bare konstatere, at partileder­e fanget i en folketings­sal ikke er et koncept, der fordrer en rigtig god debat.

Sådan en er som minimum kendetegne­t ved aerlighed og ved muligheden for at føre en reel samtale. Sjov må den også gerne vaere. Det kraever friere rammer, og det kraever, at deltagerne ikke frygter det mindste fejltrin. Sådan er rammerne desvaerre ikke i Folketinge­t, i medierne og i dansk politik generelt.

Og gejsten dalede undervejs. Da den sidste på talerstole­n, Søren Pape Poulsen, tog ordet, bemaerkede han, at »journalist­erne er gået hjem«. På tilhørerra­ekkerne sad kun en enkelt borger, og spørgelyst­en hos de øvrige partileder­e var vaek. Kun én ville have svar fra Pape.

Bortset fra en spaendende direkte ordvekslin­g mellem Løkke og Frederikse­n var der ikke stor intensitet. Men dog mere end til daglig, og således må tiltaget siges at vaere et skridt i den rigtige retning.

Nogen revolution havde ingen forventet. Men vi ved, at hr. og fru partileder kan mere end korte bemaerknin­ger. Derfor er vi mange, der glaeder os til en valgkamp, hvor ordet styres af kritiske journalist­er, og hvor ingen kan slippe af sted med udenomssna­k.

PARTILEDER­DEBAT DE NI PARTILEDER­E Varighed: Cirka tre timer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark