Jyllands-Posten

Farlige forbindels­er: Hvad taler Trump og Putin om, når ingen hører det?

Mistanker om Trumps relationer til Rusland og hans kontakt til Putin har endnu en gang fanget Det Hvide Hus på det forkerte ben.

- POUL FUNDER LARSEN

Det er ikke hver dag, at en amerikansk praesident offentligt tvinges til at dementere, at han er i en fremmed, fjendtligs­indet magts sold.

»Jeg har aldrig arbejdet for Rusland,« sagde en presset praesident Donald Trump mandag foran en gruppe journalist­er på plaenen ved Det Hvide Hus.

Benaegtels­en kommer, efter at en raekke mediehisto­rier de seneste dage igen har fokuseret på Trumps mulige forbindels­er til Rusland og på hans forhold til landets magtfulde leder gennem naesten 20 år, Vladimir Putin.

New York Times kunne i weekenden berette, at det amerikansk­e forbundspo­liti FBI i maj 2017, få måneder efter at Trump var indtrådt i embedet, indledte en undersøgel­se af praesident­ens mulige underhånds­forbindels­er til Rusland.

Denne undersøgel­se nåede aldrig at drage konklusion­er, for snart efter udnaevnte Justitsmin­isteriet den saerlige undersøger Robert Mueller, der overtog efterforsk­ningen af sagskomple­kset.

Mueller-undersøgel­sen har udløst tiltale af en stribe figurer taet på Trump, bl.a. hans tidligere kampagnech­ef og nationale sikkerheds­rådgiver, men hidtil er der ikke fremkommet materiale, som implicerer praesident­en eller dennes naermeste familie.

Undersøgel­sens endelige rapport imødeses med stor spaending og kan, ifølge nogle kilder, foreligge allerede i februar, hvilket har fået temperatur­en maerkbart i

Washington.

Blandt Trumps støtter ser man den seneste historie som et udtryk for, at kraefter i FBI har søgt at indlede »en heksejagt« på praesident­en.

Hans kritikere peger derimod på, at FBI kun har mulighed for at starte en undersøgel­se, hvis der foreligger en reel mistanke.

»Det er den mest fornaermen­de ting, jeg nogen sinde er blevet spurgt om,« lød Trumps reaktion på et spørgsmål om FBI-undersøgel­sen på tv-kanalen Fox News.

Tryksvaert­en var dog dårligt til at stige debatterne i tør på historien i New York Times, før konkurrent­en Washington Post meldte sig med en nyhed, der også saetter spørgsmåls­tegn ved praesident­ens dømmekraft i omgangen med Rusland.

De forsvundne referater

Ifølge denne historie findes der ikke referater af flere møder mellem Trump og Putin.

»Praesident Trump har taget ekstraordi­naere skridt for at sløre detaljerne om sine samtaler med Ruslands praesident Vladimir Putin. I mindst et tilfaelde har han taget de noter, som hans egen oversaette­r havde nedfaeldet, og indskaerpe­t, at denne ikke måtte tale med andre af administra­tionens embedsmaen­d om, hvad der var foregået,« skrev avisen.

Om dette er udtryk for, at Trump faktisk har noget at skjule, eller der er tale om en letsindig håndtering af situatione­n, vides ikke, men det har givet den drevne Vladimir Putin masser af råderum i lange samtaler helt uden for referat.

I praesident­ens lejr påpeger man, at det er almindelig praksis, at statsleder­e taler sammen under fire øjne, hvis saerligt vanskelige og delikate emner skal drøftes.

Helhedsind­trykket er dog ikke blevet bedre af, at Trump-administra­tionen i øjeblikket forsøger at få lempet sanktioner­ne mod oligarken Oleg Deripaska, der bl.a. har figureret i sagsmateri­alet mod Trumps bedragerid­ømte tidligere kampagnech­ef Paul Manafort.

De seneste udviklinge­r har fået en raekke kommentato­rer til at skaerpe tonen over for Trump. I et indlaeg i Washington Post peger den Trump-kritiske, konservati­ve kommentato­r Max Boot på, at Trump-imperiet har omsat store kontante pengesumme­r fra russiske klienter og angiveligt har trukket på omfattende kredit fra russiske banker.

Der kan snart blive kastet yderligere lys over denne side af Trumps aktivitete­r, når praesident­ens mangeårige personlige advokat, Michael Cohen, der for nylig blev idømt tre års faengsel, afgiver forklaring i Kongressen.

Afhøringen af Cohen er fastsat til den 7. februar, og Demokrater­ne i Kongressen overvejer i øjeblikket yderligere skridt i sagen, bl.a. en mulig staevning af Trumps oversaette­r under møderne med Putin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark