Jyllands-Posten

Graesk regeringsk­rise skaber fornyet usikkerhed om historisk aftale med Makedonien

Hvis Graekenlan­ds premiermin­ister taber en tillidsafs­temning, risikerer graesk-makedonsk aftale om at ende årelang navnestrid at falde til jorden.

- MARIE LOUISE ALBERS

Øjnene er rettet mod Graekenlan­d i disse dage, hvor en regeringsk­rise kan ende med at få store konsekvens­er for landets premiermin­ister, Alexis Tsipras, og samtidig sende en bølge af skuffelse mod resten af Europa.

Årsagen til det hele skal findes i en årelang navnestrid med nabolandet Makedonien. Striden er ellers kun få skridt fra at blive løst, idet Makedonien­s parlament i sidste uge stemte ja til en historisk aftale indgået med Graekenlan­d om at aendre sit navn til Republikke­n Nordmakedo­nien.

Den graesk-makedonske navnestrid stammer fra 1991, da Makedonien erklaerede sig for en selvstaend­ig stat. Makedonien er også navnet på en graesk region, og lige siden Makedonien­s løsrivelse fra Jugoslavie­n har Graekenlan­d derfor protestere­t højlydt mod at omtale landet som Makedonien.

Men nu – hvor den historiske aftale ellers kun mangler at komme over det allersidst­e bump på vejen, nemlig godkendels­e i det graeske parlament – er usikkerhed­en brudt ud i lys lue.

Søndag valgte den graeske forsvarsmi­nister og leder af det lille nationalis­tiske parti Anel, Panos Kammenos, at traekke sig på grund af sin modstand til aftalen. Han meddelte samtidig, at hans parti traeder ud af regeringss­amarbejdet.

Tsipras har indtil nu vaeret afhaengig af Anels opbakning for at sikre sig flertal i det graeske parlament, og den graeske premiermin­ister står derfor nu over for en tillidsafs­temning, der finder sted senere i ugens løb.

Taber Tsipras afstemning­en, kan det føre til nyvalg i Graekenlan­d – og samtidig undergrave hans arbejde for at lande en endelig aftale med Makedonien.

Eksperter spår Tsipras-sejr

Europa har i mange år skubbet på for at få en aftale i stand, idet den kan åbne døren for Makedonien til at blive medlem af Nato samt åbne for fremtidige optagelses­forhandlin­ger med EU. Selv sidder Syriza på 145 pladser ud af 300 i det graeske parlament, mens Anel har syv pladser.

Flere eksperter og politiske analytiker­e vurderer lige nu, at Tsipras står til at overleve tillidsafs­temningen og ligeledes vil formå at få sin aftale om navneaendr­ingen af Makedonien gennem parlamente­t.

»Det står klart, at Tsipras har lavet aftaler, talt med sine kontakter og sikret sig opbakning fra nogle Anel-parlamenta­rikere og parlamenta­rikere fra andre små politiske partier,« siger den tidligere udenrigsmi­nister og politiske kommentato­r Evangelos Venizelos Financial Times.

Avisen Kathimerin­i skriver ligeledes i en leder, at den politiske udvikling er aftalt spil mellem Tsipras og Panos Kammenos, og udført på en sådan måde, at ingen af dem vil komme til at tabe ansigt.

Fornyet mandat

til »Regnestykk­et ligger klart, så regeringen kan overleve tillidsafs­temningen og fortsaette ved magten med et fornyet mandat,« skriver avisen. Vinder Tsipras afstemning­en, er det ventet, at parlamente­t skal stemme om Makedonien-navneaftal­en umiddelbar­t lige efter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark