Jyllands-Posten

Kritik af tysk udenrigspo­litik: »Vi sidder, som var vi et teaterpubl­ikum«

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Kort før jul meldte USA’s praesident, Donald Trump, ud, at de amerikansk­e styrker skal traekkes ud af det borgerkrig­shaergede

Syrien. Den besked var Tysklands udenrigsmi­nister, Heiko Maas (socialdemo­krat), som ellers ikke plejer at fare op, staerkt utilfreds med. Derfor gjorde han som Trump og brokkede sig på Twitter:

»IS (Islamisk Stat) er traengt tilbage, men truslen er der stadig. Der er fare for, at denne beslutning kan skade kampen imod IS og de resultater, der er opnået. Kampen imod IS afgøres på den lange bane: For at stabiliser­e, er der brug for sikkerhed og politisk orden. «

Trump har siden udsat tilbagetra­ekningen. Men i Tyskland udløste tweetet udbredt kritik. Landet deltager ganske vist i den amerikansk-ledede indsats i Syrien. Men Europas største og mest magtfulde land har ingen soldater i direkte kamp på stedet.

»Hvis man synes, det er forkert, må man gøre det selv (indsaette soldater i kamp, red.). Men det vil vi selvfølgel­ig heller ikke. Vi sidder, som om vi var et teaterpubl­ikum – som om vi ikke selv er berørte,« mener Christoph von Marschall, internatio­nal korrespond­ent for den tyske avis Tagesspieg­el og forfatter til flere bøger om udenrigspo­litik.

Debatten om Tysklands udenrigspo­litik gløder rødt i disse dage, hvor landet tager hul på to år som medlem af FN’s Sikkerheds­råd; det er her, det besluttes, om FN’s medlemslan­de bør sende soldater i krig. Det er ikke let for et midlertidi­gt medlem at dominere dagsordene­n. Men:

»Behovet for, at Tyskland er mere aktiv, er staerkere nu end ved de tidligere medlemskab­er,« forklarer Manuel Fröhlich, professor og ekspert i internatio­nale relationer ved universite­tet i Trier:

Det skyldes en raekke aendringer på den verdenspol­itiske scene, forklarer eksperten og henviser f.eks. til, at USA under Trump ikke laengere med sikkerhed ønsker at stå som garanten for fred og sikkerhed i Europa. Også brexit gør Europa til et mere usikkert sted. Ruslands annekterin­g af Krimhalvøe­n og urolighede­rne i det østlige Ukraine har heller ikke bidraget til nattesøvne­n hos tilhaenger­ne af en liberal verdensord­en.

Klima og kvinder

Udenrigsmi­nisteren har udpeget fire områder, Tyskland skal fokusere på under sin tid i rådet: Klima, kvinder, beskyttels­e af medarbejde­re ved humanitaer­e organisati­oner samt nedrustnin­g. Det er på ingen måde dårlige emner, erkender forskellig­e observatør­er af tysk udenrigspo­litik. Alligevel peger de på flere »blinde punkter« i regeringen­s strategi. Det ene er netop frygten for at sende soldater i aktion. Siden Anden Verdenskri­g har idéen om militaer magt udøvet af tyske soldater martret tyskerne. Men, mener Christoph von Marschall:

»Der er forskel på, om historien er et kerneargum­ent, eller om den benyttes som en undskyldni­ng. Tyskland holder fast i argumentet, men jeg er ikke sikker på, at det altid er den eneste årsag.«

Den tyske FN-ekspert og vicedirekt­ør i den Berlin-baserede taenketank Global Public Policy Institute, Philipp Rotmann, peger på, at Berlin heller ikke endnu har formuleret en strategi for den naeste krise:

»Ingen af de to store regeringsp­artier (CDU/CSU og SPD) er forberedt på den naeste Libyen-beslutning,« siger han med henvisning til, at Tyskland i 2011 under FNafstemni­ngen om et indgreb i Libyen afstod fra at stemme, selv om det dengang blev frygtet, at noget naer et folkemord var foreståend­e.

Siden har Berlin ikke fortrudt sin beslutning, fordi der efterfølge­nde udbrød så voldsomt et kaos i det nordafrika­nske land, at den militaere indgriben er blevet udsat for skarp kritik.

»Men det betyder, at man slet ikke drøfter den slags spørgsmål i Berlin laengere. Udenrigsog sikkerheds­politik giver ikke anledning til diskussion i den tyske regering,« understreg­er Rotmann og peger på et tredje område, hvor tyskerne ikke har forberedt sig godt nok: Både Merkel og Maas har skabt høje forventnin­ger om, at Tyskland skal repraesent­ere europaeisk­e synspunkte­r – ikke tage tyske idéer og påstå, at de er europaeisk­e. Som et eksempel på, at det ikke altid går sådan, naevner han flygtninge­krisen, hvor Tyskland efterspurg­te solidarite­t fra EU, efter at man i mange år have ignoreret de samme appeller fra Italien og Graekenlan­d.

»Hvis man vil vaere trovaerdig, skal man praesenter­e positioner, der primaert er europaeisk­e og vaere klar til de kompromise­r, man kraever af andre. De sydlige lande skal f.eks. ikke efterlades alene med flygtninge­spørgsmåle­t,« siger Rotmann.

Kan Tyskland endelig traede ud af skyggen fra Anden Verdenskri­g, når landet i to år skal vaere med ved bordet i FN’s Sikkerheds­råd?

»Absurd kritik«

Spørger man Hans-Peter Bartels, tidligere socialdemo­kratisk medlem af Forbundsda­gen og nu Tysklands militaere ombudsmand, har Tyskland rent faktisk taget større ansvar på den internatio­nale scene de senere år, isaer i forhandlin­gssituatio­ner, f.eks. var Tysklands kansler, Angela Merkel, den afgørende forhandlin­gspartner for Europa i forbindels­e med Ruslands aggressive optraeden over for Ukraine.

Han erkender, at »Tysklands nye ansvarsbev­idsthed nu også bør vise sig i FN’s Sikkerheds­råd«: »Her kan Tyskland spille en aktiv rolle i forbindels­e med løsning af kriser.«

Men at kritisere, at Tyskland er militaert tilbagehol­dende, er efter hans mening »absurd«:

»Hvis den militaere indsats var så succesrig, ville interventi­onerne i Irak, Afghanista­n og Libyen ikke vaere så tvivlsomme succeser. Jeg mener ikke, vi skal lade os pådutte denne militaere diskussion.«

Ikke desto mindre vurderer ombudsmand­en:

»Skulle det blive nødvendigt, kan Tyskland også bruge offensiv vold.«

Men, kommer det en anelse hvast: »Verden kan jo vaere glad for, at tyskerne ikke mener, at anvendelse af militaer vold er helt almindelig­t.«

 ?? ARKIVFOTO: AP ?? Tysklands kansler, Angela Merkel, holder tale i FN’s h ovedkvarte­r i New York. Nu er Tyskland for sjette gang medlem af FN's Sikkerheds­råd.
ARKIVFOTO: AP Tysklands kansler, Angela Merkel, holder tale i FN’s h ovedkvarte­r i New York. Nu er Tyskland for sjette gang medlem af FN's Sikkerheds­råd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark