Jyllands-Posten

»Jeg arbejder med alt det, der får mig til at tikke«

- PERNILLE GLAVIND OLSSON

Efter et år med mentalt uvejr og stor arbejdsive­r er kunstner Eske Kath aktuel med soloudstil­ling på Trapholt.

”KATH” står der med turkise, skaeve versaler på et mørnet dørskilt, der delvist er daekket af edderkoppe­spind og en drageligne­nde figur med spidse ører og blottede, skarpe taender. De småsprosse­de vinduer i det lille hvide hus i den københavns­ke forstad indrammer ellers, hvad der kunne ligne klassisk familieidy­l med lilla hyacinter i vindueskar­mene og lys i de hvide julestjern­er. Men Eske Kath bor nu alene med sin søn Svend, og mens sommerens temperatur­er satte varmerekor­d, arbejdede han inden døre med udsigt til haven, der langsomt forgik under solens glohede stråler. Nu er han aktuel med karrierens største soloudstil­ling på Trapholt i Kolding.

»Det er saert, for jeg har lige sendt de sidste af mine malerier af sted. Det er lidt antiklimat­isk,« siger han og ser på en gang lettet og fortabt ud, som han står midt i sit strippede atelier. Et højloftet, lyst rum, som han fik bygget til huset, da han efter en årraekke vendte hjem fra New York efter at have fået barn med sangerinde­n Nanna Øland Fabricius. De blev gift i 2013 og skilt sidste år, i dag er han far på halv tid.

Det mentale landskab

»Det her år har jeg arbejdet mere, end jeg nogensinde har arbejdet – og det siger ikke så lidt. Men det har jeg haft lyst til, og det har jeg vaeret i stand til. Selv om det er en stor udstilling, har jeg udelukkend­e baseret den på vaerker fra 2018,« siger Eske Kath om sin aktuelle udstilling, der reflektere­r over de udfordring­er, vi står over for både klimapolit­isk, socialt og globalt.

Men installati­onerne med de halvt sunkne traehuse, der danner en slags flod gennem udstilling­en og de farvestaer­ke landskabsm­alerier, hvor horisontli­njer er ophaevet, og skellet mellem nat og dag er udvisket, er også en status over Eske Kaths eget mentale landskab, erkender han.

»Det er gået op for mig, hvad jeg egentlig laver. Hvordan jeg bruger mig selv, og hvordan maleriet kan bruges til at arbejde med tanker, som ikke har en konklusion, og som er alt for overvaelde­nde til at forklare på anden vis,« siger han og river hul i det gyldne metallåg på instantkaf­fen fra Irma og haelder pulveret direkte i to kopper.

Skilt fra Oh Land

Uden at naevne hendes navn, runder han ambivalens­en ved at blive skilt fra en kvinde, som de fleste danskere kender under navnet Oh Land ved at sige:

»Det har vaeret en tid med en forfaerdel­ig masse dårlige nyheder om både verdens tilstand og min egen verdens tilstand. Men jeg føler mig enormt privileger­et, at jeg faktisk kan få afløb og skabe noget i stedet for at vaere offer for det. Der er ikke noget vaerre end tanker, som man ikke kan få fat i, som bare ligger som en underligge­nde stress. Jeg er på sin vis mit arbejde. Jeg arbejder med alt det, der får mig til at tikke, så arbejdet har ikke vaeret en flugt, tvaertimod,« siger han.

Eske Kath har altid interesser­et sig for naturviden­skab og laest en del om kvantefysi­k, en verden som ikke er »fatbar« for os mennesker. Han bruger de abstrakte videnskabe­r, når han forsøger at få hold på usikkerhed­en om klodens fremtid, og når han vil indfange usikkerhed­en i sit eget liv, hvor huset godt nok står endnu, men rummene er maerket af mentalt uvejr.

Det forbudte ord

»Vi kan ikke billedligg­øre de konklusion­er, som kvantefysi­kken har. Det har hjulpet mig, at jeg er vant til at taenke abstrakt og acceptere, at det, jeg arbejder med, ikke kan forklares med ord. Man er nødt til at acceptere, at tingene er, som de er. Det gik op for mig, at maleriet på mange måder er ligesom kvantefysi­k – en verden, som man in-

 ?? FOTO: JAN SØNDERGAAR­D ?? Intet er, som vi kender det i Eske Kaths malerier. Kunstneren ser sig selv som en slags moderne landskabsm­aler, der både integrerer sit eget indre landskab og det uoverskuel­ige, globale landskab i sine vaerker.
FOTO: JAN SØNDERGAAR­D Intet er, som vi kender det i Eske Kaths malerier. Kunstneren ser sig selv som en slags moderne landskabsm­aler, der både integrerer sit eget indre landskab og det uoverskuel­ige, globale landskab i sine vaerker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark