Jyllands-Posten

Jarl Cordua har iklaedt sig en gul vest

- MICHAEL BÖSS

Hvis jeg får brug for at blive mindet om, hvad jeg ikke mener, behøver jeg blot slå op på Jarl Corduas kommentar hver uge på Altinget.dk eller Berlingske­s debatsider. For her kan jeg naesten hver gang laese noget, jeg er uenig i. I det seneste halve år har jeg dog måttet give mig på ét punkt. Jeg mener nemlig, at han har ret i, at Venstre er ved at blive spaltet mellem hovedstade­n og partiets traditione­lle bagland i Jylland og på Fyn. Den erklaerede venstreman­d bidrager dog selv aktivt til denne udvikling i kommentare­r, der – under daekke af at vaere politiske analyser – tegner et billede af et borgerligt Danmark, som bliver stadig mere polarisere­t mellem øst og vest.

Jarl Cordua er nemlig hovedmande­n bag et “oprør fra hovedstade­n”, som står for praecis det modsatte af “oprøret fra Udkanten”. Det er en reaktion på regeringen­s beslutning efter folketings­valget i 2015 om at udflytte statslige arbejdsfun­ktioner og skabe “et Danmark i balance”. Oprørsstem­ningen er blevet øget af utilfredsh­eden med den kommunale udligning blandt hovedstads­områdets borgmestre. Modstanden mod balanceudl­øse politikken har vist, at det i Østdanmark er muligt at skabe en politisk alliance mellem konservati­ve og liberale.

Til gengaeld truer den nye alliance med at gøre det af med en anden, nemlig den, der blev skabt i Venstre i 1990’erne, da Uffe Ellemann og Anders Fogh havde held med forene partiets traditione­lle vaelgere i provinsen med nye vaelgere i hovedstade­n. Blandt de sidste var vaelgere, der tidligere havde stemt på Poul Schlüter, men blev politisk hjemløse, da de konservati­ve indledte deres nedadgåend­e spiraltur som følge af indre splid. Cordua fortalte i februar 2018, at hans modstand mod Venstres beslutning om at skabe bedre balance i Danmark ikke oprindelig var taenkt som et oprør. Den var derimod »en undren og højlydt kritik af beslutning­erne og beslutning­sprocesser­ne i mit parti Venstre«. Venstre var ved at blive et »regionspar­ti for Jylland og Fyn«. Selv havde han vaeret politisk aktiv i 1990’erne og med begejstrin­g oplevet Venstres forandring og den massive tilstrømni­ng af vaelgere i hovedstade­n. Men alt det var nu ved at blive sat over styr og måtte et oprør: »Krudtet lå der. Jeg satte en taendstik til. Det gør mig nok til anstifter, men ikke leder af noget oprør,« skrev han. Cordua har altså iklaedt sig en gul vest.

Han indrømmer, at den kritik, han fremkommer med, er uvelkommen i Venstres top. Den synes dog at have vakt betydelig lydhørhed her – til stor irritation blandt dem i partiet, der har vaeret med til at føre Venstre tilbage til sin decentrali­stiske og demokratis­ke tradition. For få uger siden bakkede regeringen op om et yderst luftigt forslag til, hvordan man kan øge befolkning­stallet i et København, som kun de velstående snart har råd til at bo i. Og nu står vi over for et forslag til en sundhedsre­form, som – alt efter dens endelige udformning – kan saette udflytning­en af statslige arbejdsfun­ktioner i stå, genoplive centralise­ringspolit­ikken fra strukturre­formen og styrke et teknokrati­sk embedsmand­sstyre af Danmark. Det må naturligvi­s vaekke uro blandt venstrepol­itikere i provinsen. I en klumme i Altinget før jul indrømmede Cordua, at »det tegner til et åbent oprør mod venstrefor­manden, som naeppe kunne vaere dårligere timet for Løkke«, som risikerer at tabe valget på det. Men manden med den gule vest synes ikke selv at have problemer med at bane vejen til en mere formel alliance mellem liberale og konservati­ve i hovedstads­området og dermed til en spraengnin­g af Venstre som et nationalt parti.

 ??  ?? Ifølge Socialdemo­kratiet skal kvindesyne­t på de kristne friskoler også have et eftersyn.
Ifølge Socialdemo­kratiet skal kvindesyne­t på de kristne friskoler også have et eftersyn.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark