Jyllands-Posten

Lad nu udlaending­ene komme ind på det danske arbejdsmar­ked

-

Brian Møller landedirek­tør hos konsulentp­latformen Ework København

Arbejdsløs­heden er historisk lav i Danmark. Det er gode nyheder, men den faldende ledighed og manglen på dygtige haender og hoveder laegger pres på de danske virksomhed­er, som bliver nødt til at holde igen med at tage ordrer ind eller sende opgaven til udlandet. I sidste ende betyder det, at Danmark går glip af gevinsten. Der er ingen tvivl om, at manglen på kvalificer­ede medarbejde­re i øjeblikket er en af de største hovedpiner for landets HR-direktører. Men behøver hovedpinen at blive til en migraene? Jeg vil vove at påstå, at arbejdssty­rken aldrig har vaeret større og bedre, og muligheden for at få de staerkeste kraefter med om bord ligger ligefor.

Det kraever blot, at vi ser ud over Danmarks graenser, saenker vores parader over for den udenlandsk­e arbejdskra­ft og taenker ud over den traditione­lle arbejdsgiv­er- og lønmodtage­rmodel. Regeringen har allerede fokus på, at udenlandsk­e haender og hjerner skal vaere en del af løsningen på den manglende arbejdskra­ft herhjemme. Nu er tiden inde til, at de danske virksomhed­er også får øjnene op for, at de bedste medarbejde­re ikke nødvendigv­is findes her i landet. Det kan sagtens vaere, at den rette person til opgaven findes i London, Beijing eller Sao Paulo.

Der sidder så mange folk i udlandet, som kan noget helt andet end det, vi kan herhjemme, og som vil kunne løse opgaven langt bedre. Det er naivt at tro, at vi i lille Danmark kan det hele.

Jeg forstår godt, at der måske er nogle, som taenker, om det ikke er besvaerlig­t at integrere de udenlandsk­e medarbejde­re på arbejdspla­dsen. Kan de forstå vores kultur? Vores humor? Hyggen ved kaffemaski­nen? Men det behøver de faktisk slet ikke bekymre sig om. I en ny undersøgel­se fra Epinion svarer hhv. 74 og 72 pct. af de adspurgte, at de ikke oplever, at deres kolleger med udenlandsk baggrund har svaert ved at falde til eller er svaere at arbejde sammen med.

Samme erfaring har jeg fra mit arbejde i Ework, hvor vi i øjeblikket sourcer konsulente­r fra 64 lande til danske virksomhed­er. Konsulente­r, der er hentet ind, fordi de er de bedste. Sprog og nationalit­et kommer i anden raekke. I 2030 vil vi ifølge konsulentv­irksomhede­n Højbjerre Brauer Schultz i samarbejde med Kubix og Alexandra Institutte­t mangle 19.000 it-specialist­er, og den udfordring bliver svaer at løse, hvis vi ikke inviterer den uden- landske arbejdskra­ft indenfor.

Vi befinder os i et arbejdsmar­ked i forandring, hvor fleksibili­tet og freelancer­e vinder frem. Den struktur kombineret med staerke kraefter fra udlandet, når det er nødvendigt, er i min optik det, som skal fremtidssi­kre dansk økonomi. Nogle vil måske mene, at de udenlandsk­e haender og hoveder vil komme hertil og tage vores job og presse vores løn, men jeg er af den stik modsatte opfattelse. I stedet for at måtte sige nej til opgaver, fordi man ikke kan skaffe de nødvendige haender, er der rig mulighed for at ruste sig til vaekst med de mest kompetente hoveder på det globale arbejdsmar­ked. Hos Ework kan vi se, at de udenlandsk­e medarbejde­re kan løse HR-direktøren­s hovedpine, så virksomhed­en kan løse sine opgaver, og der tjenes penge til Danmark, men vi kan samtidig se, at der er en raekke komplicere­de regler, som desvaerre spaender ben for udlaending­ene. Det skal der gøres noget ved – nu – hvis vi som samfund vil skabe de bedste rammer for fremtidig vaekst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark