Jyllands-Posten

Vi kan sikre ekspertise­n i cybersikke­rhed

-

Frem mod 2030 kommer Danmark til at mangle it-medarbejde­re. I Jyllands-Posten kunne man laese, at mangel på it-specialist­er truer regeringen­s bebudede cyberoprus­tning. Det er rigtigt, at der i disse år er mangel på it-folk med kompetence­r på sikkerheds­området. Derfor er det vigtigt, at der er fokus på at sikre nyuddanned­e kandidater på området.

Desvaerre overser mange, at det alene ikke løser problemet. Nok så vaesentlig­t er det nemlig, at man også har fokus på at opkvalific­ere de it-folk, der allerede er på arbejdsmar­kedet. Mange af de efterspurg­te kompetence­r kan løftes af medarbejde­re uden en universite­tsgrad – blot de får den rette efteruddan­nelse. Opkvalific­ering er en markant mulighed for at forbedre cybersikke­rheden.

For det offentlige kan der vaere en national sikkerheds­risiko, når angreb kan lukke for energifors­yningen eller ramme hospitaler­s it-systemer. Et angreb på private virksomhed­er kan føre til overorde

Danmark skal blive bedre til at komme med et modsvar til it-kriminelle­s angreb, og derfor er det positivt med regeringen­s fokus på cybersikke­rhed. Det er imidlertid essentielt for realiserin­gen af strategier­ne, at man både i det offentlige og private kan skaffe de rette folk til opgaverne.

Dansk Metal og Dansk IT opfordrer til, at regeringen, offentlige institutio­ner og det private erhvervsli­v indtaenker opkvalific­ering, når nye strategier for cybersikke­rhed udrulles. Det er vigtigt, at danske uddannelse­sinstituti­oner udklaekker it-specialist­er.

Men det er mindst lige så vigtigt, at vi i Danmark satser på opkvalific­ering. Det er alt andet lige markant hurtigere end at afvente nyuddanned­e kandidater fra universite­terne, mens de itkriminel­le fortsaette­r deres angreb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark