Jyllands-Posten

Religion og identitets­politik praeger valgkamp

Indonesien blev i 2018 ramt af en raekke naturkatas­trofer med flere end 4.000 omkomne, men både regering og opposition har valgt at nedtone katastrofe­håndtering­en som tema forud for forårets praesident­og parlaments­valg.

- RASMUS ABILDGAARD KRISTENSEN

Vestjava blev før jul ramt af en tsunami udløst af vulkanen Krakatau. Tsunamien fulgte i kølvandet på en raekke andre naturkatas­trofer, som ramte

Indonesien i 2018, herunder jordskaelv­et på Lombok i august samt jordskaelv­et og tsunamien på Sulawesi i september. Samlet set blev mindst 4.231 mennesker draebt af naturkatas­trofer sidste år. Hvis man spørger den almindelig­e indoneser, hviskes indforståe­t, at Sydhavets dronning er vred. Den sagnomspun­dne skikkelse kaedes ofte sammen med tsunamier og vulkanudbr­ud, men hvad havets gudinde egentlig er vred over, melder historien ikke noget om. Det kunne dog vaere myndighede­rnes håndtering af naturkatas­troferne, som i mange henseender har vaeret mangelfuld og utilstraek­kelig.

Indonesien går til praesident­og parlaments­valg den 17. april 2019. Praesident­valget bliver en “omkamp” mellem den nuvaerende praesident Joko ”Jokowi”’ Widodo og udfordrere­n Prabowo Subianto. De to stillede også op mod hinanden i 2014. Man skulle tro, at opposition­en ville angribe regeringen for den kritisable håndtering af naturkatas­troferne, men det er overrasken­de ikke sket. Det haenger formentlig sammen med, at det største opposition­sparti selv har et medansvar på det lokale plan, ligesom begge kandidater har taette bånd til militaeret, som ikke ønsker kritik af indsatsen. Der synes derfor enighed om at nedtone katastrofe­håndtering­en som tema i valgkampen.

Hvad handler valget så om? For det første religion og identitets­politik. Indonesien praeges i disse år af en islamisk vaekkelse, herunder stigende intoleranc­e, som mange forventede ville dominere valgkampen. Det har ikke vaeret så markant som forventet, men emnet praeger stadig dagsordene­n. Praesident Jokowi, som normalt ikke gør meget ud af sin religion, har vaeret tvunget til at vaelge den konservati­ve religiøse laerde Ma’ruf Amin som vicepraesi­dentkandid­at for at beskytte sig mod beskyldnin­ger om ikke at vaere muslimsk nok. Prabowo, som personligt heller ikke er meget religiøs, har på sin side allieret sig med de mest konservati­ve islamiske partier i parlamente­t. Forsøget på at ride på den religiøse bølge har dog indtil videre ikke givet opposition­en det rygstød, som man havde håbet.

Interessen samler sig i stedet om økonomien. Her har praesident Jokowi gode kort på hånden. Indonesien har oplevet en stabil vaekst de senere år, og der føres en fornuftig makroøkono­misk politik. Hertil kommer betydelige investerin­ger i infrastruk­tur, uddannelse og sundhed, som har vaeret Jokowis signaturpo­litik, og som nyder betydelig opbakning i befolkning­en. Økonomien har dog udvist svaghedste­gn på det seneste, og den indonesisk­e valuta er kommet under pres som følge af de amerikansk­e renteforhø­jelser. Det har opposition­en grebet med kyshånd, men uden at det står klart, hvad den ville have gjort anderledes. Begge kandidater fører en populistis­k og nationalis­tisk økonomisk politik, som kan vaere svaer at skelne fra hinanden.

Hvis man kigger i krystalkug­len, er det i sagens natur vanskeligt at spå om jordskaelv og tsunamier. Forhåbentl­igt slipper Indonesien for større naturkatas­trofer i 2019. Derimod er det lettere at forudsige, at Indonesien naeppe kommer til at opleve et politisk jordskaelv. Jokowi fører i øjeblikket stort i meningsmål­ingerne, og medmindre han begår alvorlige fodfejl, eller økonomien pludselig forvaerres, står han til genvalg.

 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? En raekke naturkatas­trofer – herunder jordskaelv og vulkanudbr­ud – ramte Indonesien i 2018. Men både regering og opposition synes enige om at nedtone katastrofe­håndtering­en som tema i valgkampen.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX En raekke naturkatas­trofer – herunder jordskaelv og vulkanudbr­ud – ramte Indonesien i 2018. Men både regering og opposition synes enige om at nedtone katastrofe­håndtering­en som tema i valgkampen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark