Jyllands-Posten

Planen var at blive murer, men så tog moren affaere

Gert R. Jonassen har siden 2005 vaeret topchef i Arbejderne­s Landsbank. Her begyndte han som bankelev i 1970’erne.

- PETER SCHOLLERT

Gert R. Jonassen har vaeret ansat i Arbejderne­s Landsbank hele sit arbejdsliv, og siden 2005 har han vaeret pengeinsti­tuttets topchef.

Men egentlig skulle han have vaeret murer. Det var hans far, og derfor begyndte Gert R. Jonassen allerede som barn at gå til hånde i farens murervirks­omhed.

»Men da jeg som teenager for alvor skulle følge i min fars fodspor, havde vi ikke den bedste dialog. Så min mor fik mig ind på handelssko­len, så hun ikke skulle høre på genstridig­hederne mellem mig og min far,« fortaeller Gert R. Jonassen.

Moren, der var hjemmegåen­de, spillede også en afgørende rolle, da Gert R. Jonassen skulle have en elevplads.

Der lå fire pengeinsti­tutter i Brønshøj, hvor familien boede, og moren skrev en jobansøgni­ng, som blev sendt til bl.a. Bikuben og til Arbejderne­s Landsbank, som var først med at kalde Gert R. Jonassen til samtale.

Den foregik i bankens hovedsaede på Vesterbro, og moren tog med. Hun blev dog uden for lokalet, hvor sønnens fremtid blev beseglet.

»Samtalen var enkel og direkte. Det tiltalte mig, og jeg fik lovning på en laereplads i filialen i Bispebjerg fra 1. august 1976. Derfor sagde jeg nej til Bikubens invitation om at komme til samtale,« fortaeller Gert R. Jonassen.

I 1994 blev han forfremmet til edb- og organisati­onschef og blev en del af chefgruppe­n lige under direktione­n. 10 år senere blev han bankdirekt­ør og året efter Arbejderne­s Landsbanks ordførende direktør – som svarer til adm. direktør.

Gert R. Jonassen boede tidligere i Jyllinge ved Roskilde sammen med sin hustru, Jeanne. Parret har fire sammenbrag­te børn.

For fire år siden, da alle børnene var blevet voksne og flyttet hjemmefra, rykkede parret ind i en lejlighed på Frederiksb­erg.

»Udenfor lejlighede­n står et stort, smukt trae, som gør, at vi både kan have et privatliv i forhold til dem i lejlighede­rne på den modsatte side og noget flot at se på. Vi bor i en dejlig ejendom med en masse hyggelige mennesker, der gerne vil hinanden,« konstatere­r

Gert R. Jonassen.

Skal have luft

Han står op kl. 7, hvor han spiser morgenmad, følger med i nyhedsstrø­mmen og laeser mails, og så lander han i hovedsaede­t for landets syvende største bank kl. 9. Han er typisk hjemme igen ved 19-tiden, og senere på aftenen laeser han ofte forskellig­t materiale fra banken igennem.

»Jeg synes, at min rytme med mulighed for at koble mig op på forskellig­e tidspunkte­r gør, at jeg kan deltage i det private. Det er dog ikke sikkert, at fruen vil sige ja til den udlaegning,« påpeger han. Gert R. Jonassen taler om, at de ansatte i Arbejderne­s Landsbank skal have fornuftige arbejdsvil­kår med »rimeligt normale arbejdstid­er«, så der er en »sund balance mellem arbejde og privatliv«.

»Hvis man ikke får lidt luft indimellem, risikerer man at løbe sur i jobbet,« mener topchefen.

Gert R. Jonassen bestraeber sig på at vaere i dialog med så mange ansatte som muligt i Arbejderne­s Landsbank, og han ser det i den forbindels­e som en stor fordel at have vaeret så mange år på samme arbejdspla­ds.

»Jeg er begunstige­t af at kende rigtigt mange ansatte, og dermed kan jeg vaere direkte og naervaeren­de,« mener den ordførende direktør for Arbejderne­s Landsbank, der for 10 år siden havde ca. 180.000 kunder. Nu ligger kundeantal­let på mere end 285.000 for pengeinsti­tuttet, der er et ikke-børsnotere­t aktieselsk­ab.

Praeget af ejerne

Bankens største aktionaere­r findes i fagbevaege­lsen.

Det er Dansk Metal, FOA – Fag og Arbejde, Fagligt Faelles Forbund 3F, HK/Danmark og Fødevarefo­rbundet NNF. Dertil kommer over 20.000 personlige aktionaere­r.

»Bankens vaerdier er praeget af vores ejerkreds, hvor det ikke handler om kortsigted­e gevinster, men i høj grad om at levere en ordentlig og seriøs forretning. Vi straeber efter at have et langsigtet samarbejde med vores kunder, hvilket plejer at give et fornuftigt resultat til ejerne,« forklarer Gert R. Jonassen.

Han kunne ikke forestille sig at arbejde i en anden bank, og han ser indtil videre ingen udløbsdato for sit job som topchef i Arbejderne­s Landsbank.

»Der er mange kilometer i mig endnu, så jeg er ikke begyndt at fundere over, hvornår det er slut,« konstatere­r han.

Fisketur eller koncert

Når Gert R. Jonassen rigtigt skal slappe af, tager han enten til Norge for at fiske eller til koncert herhjemme eller ude i verden:

»Musik betyder rigtigt meget for mig, og jeg spillede trommer i mine unge år. Nu kniber det med tiden til det. Mine helt tunge favoritter er Pink Floyd, Santana og Phil Collins, som jeg oplevede med mine to piger i Paris.«

Selv om Gert R. Jonassens barndom og voksne liv har vaeret i Danmark, afslører mellemnavn­et Rinaldo, som han ikke bruger til daglig, en spansk forbindels­e:

»Jeg plejer at sige, at der var en spanier forbi for fire generation­er siden, der efterlod en saedcelle og navnet Rinaldo. Det er formentlig mere nuanceret, men vi har i familien aldrig helt fået historien. Hvilket kan handle om, at en enlig mor i Spanien omkring år 1900 sikkert ikke var specielt velanset.« ordførende direktør, Frederiksb­erg

 ?? FOTO: JUSTIN HUMMERSTON ?? Gert R. Jonassen har taget hele turen op i Arbejderne­s Landsbank – fra elev til ordførende direktør.
FOTO: JUSTIN HUMMERSTON Gert R. Jonassen har taget hele turen op i Arbejderne­s Landsbank – fra elev til ordførende direktør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark