Jyllands-Posten

For de koreanske spillere er forsoning vigtigere end sejre

Når Korea stiller op under VM med spillere fra både Nordkorea og Sydkorea, er det en vigtig symbolsk handling på linje med anlaeggels­e af jernbanesp­or imellem de to lande, lyder det fra en ekspert i koreanske forhold.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN KENNETH THYGESEN

For Danmark handler det kun om én ting ved VM i håndbold. Det handler om at vinde guld. For Korea, der spiller sine indledende kampe i Tyskland, er der noget meget, meget vigtigere på spil. For første gang i en internatio­nal håndboldsl­utrunde består holdet af spillere fra både Sydkorea og Nordkorea.

Det er en meget vigtig symbolsk begivenhed, vi er vidne til, mener Geir Helgesen, der er kultursoci­olog og indtil årsskiftet var leder for Nordisk Institut for Asienstudi­er.

»Der sker lige nu mange konkrete og symbolske tiltag imod forsoning. Landminern­e bliver fjernet fra den demilitari­serede zone, og der etableres de jernbanesk­inner og veje, som mangler imellem nord og syd. Dette faelles hold ved VM er endnu et konkret og meget vigtigt signal,« siger Geir Helgesen, der i 35 år har beskaeftig­et sig med koreanske forhold.

Saerregel hjaelper Korea

Det var Sydkorea, som sikrede sig pladsen ved VM. Siden blev hånden rakt ud imod nord. For at give de to nationer en hjaelpende hånd, har det internatio­nale håndboldfo­rbund (IHF) besluttet, at Korea må have 20 spillere med til alle kampene, mens de øvrige nationer kun må have 16 spillere med. I praksis er den sydkoreans­ke spillertru­p på 16 spillere blevet suppleret med 4 spillere fra Nordkorea.

Alene antallet af nordkorean­ske spillere er en vigtig pointe, påpeger Geir Helgesen.

»Tidligere ville Nordkorea aldrig vaere gået med til denne løsning. Så ville beskeden til Sydkorea vaere, at de måtte vaere skøre, hvis de mente, at der skulle flere spillere med fra syd end nord. Det ville vaere et prestigeta­b. Nu er der en mere realistisk tilgang til det. Der har vaeret en forhandlin­g imellem sportsorga­nisationer­ne, hvor man er blevet enige om denne løsning, også ud fra en sportslig vurdering. Forsoninge­n er vigtigere end sportslig stolthed,« siger Geir Helgesen.

Et uofficielt flag

Under VM har Korea benyttet et saerligt flag, som endnu ikke er officielt. Det viser hele den koreanske halvø i blåt på en hvid baggrund. Der er ingen graense imellem nord og syd markeret på flaget. Samme flag blev også benyttet under Asian Games, hvor der også var faelles hold i nogle sportsgren­e.

»I Vesten siger man, at sport og politik ikke haenger sammen. Men sådan ser man ikke på det i Asien. Når man viser et faelles flag, der ikke er officielt, er det politik. Når man agerer sammen, er det en politisk handling. Det er et super vigtigt budskab imellem to lande, der har vaeret fjender i 70 år. Ellers skulle man have stillet op under begge de to landes flag,« siger Geir Helgesen.

At fire nordkorean­ske håndboldsp­illere optraeder på et faelles landshold i tre uger kan virke som en ubetydelig ting imellem to lande, der er bevaebnet til taenderne, og som indtil for et halvt år siden var på kanten af en militaer konflikt.

»De fire nordkorean­ere får glaeden af at rejse med sydkoreane­rne. Der er desuden officials med fra Nordkorea, som også møder dem fra syd, og der skabes relationer. Naeste gang kan det vaere, at der kommer seks spillere med. Det er små skridt, men det er skridt i den rigtige retning,« siger Geir Helgesen.

Nordkorean­ere i alle kampe

Koreas landstraen­er, Cho Young-Shin, fortaeller, at nordkorean­erne halter et stykke efter håndboldma­essigt, men han lover samtidig, at mindst en nordkorean­er vil få spilletid i alle VMkampe.

»Teknisk er nordkorean­erne ikke de staerkeste, men de har et stort ønske om at integrere sig på holdet. De er i ekstremt god form, og det vil jeg tage med, når jeg skal laegge taktikken,« udtalte Cho Young-Shin inden VM.

Korea har tabt sine tre første kampe ved VM til Tyskland, Frankrig og Serbien, men resultater­ne er ikke det vigtigste ved dette mesterskab. Der er noget meget større på spil.

»Vores ultimative mål er ikke resultater­ne på banen, men at vise vores unikke holdånd til hele verden. Vores mål vil vaere at røre håndboldfa­ns og tillade, at håndbolden viser verden den fredsfyldt­e besked fra Korea,« sagde John Yoon, der har ansvaret for det koreanske håndboldfo­rbunds udenlandsk­e aktivitete­r.

 ?? FOTO: ANNEGRET HILSE/RITZAU SCANPIX ?? Som det eneste hold må Korea have 20 spillere med i kampene, 16 fra Sydkorea og 4 fra Nordkorea, mens de øvrige lande må have 16 spillere med i alt.
FOTO: ANNEGRET HILSE/RITZAU SCANPIX Som det eneste hold må Korea have 20 spillere med i kampene, 16 fra Sydkorea og 4 fra Nordkorea, mens de øvrige lande må have 16 spillere med i alt.
 ?? FOTO: ANNEGRET HILSE/RITZAU SCANPIX ?? Under VM benytter Korea et uofficielt flag, der viser en forenet koreansk halvø uden graense imellem nord og syd.
FOTO: ANNEGRET HILSE/RITZAU SCANPIX Under VM benytter Korea et uofficielt flag, der viser en forenet koreansk halvø uden graense imellem nord og syd.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark