Jyllands-Posten

Hvornår ser vi en løveunge, der kan brøle i stedet for at miave?

I de seneste 15 år har de fire store domineret herretenni­s totalt. Mange talenter har forgaeves forsøgt at bryde forbandels­en, men med ansaettels­en af en legende kan Alexander Zverev have fundet formlen.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN

Ivan den Grusomme. T-shirten fra Adidas med det karakteris­tiske rudemønste­r hen over brystet.

Den majestaeti­ske

Granitansi­gtet.

Det kan da umuligt vaere ham, der kommer gående dér.

Både trøje og kinder har fået buler, både øjne og mund smiller, men den er god nok. forhånd.

Undskyld, Hr. Lendl. Må jeg stille Dem et par spørgsmål? »Beklager, men jeg stiller ikke op til interviews laengere. Jeg er blevet for gammel og har ikke noget klogt at sige. Folk gider heller ikke høre på mig. Hvor er du fra?« returnerer Ivan Lendl og begynder at grine ved svaret.

»Danmark? Michael Mortensen. Sikken staerk forhånd. Kender du ham?«

Et bekraeften­de nik får ham til at bede om få en hilsen med tilbage nordpå til sin gamle traeningsm­akker fra juniortide­n, men han bliver afbrudt, da en mand kommer og søgende kigger til højre og venstre.

Ørkenhat og pandebånd

»Bare rolig, han er på vej,« beroliger Ivan Lendl og går videre til Court 16 på Rod Laver Arena.

Inde på banen ifører han sig helt som i gamle dage ørkenhatte­n for at beskytte nakken mod solen og fordriver ventetiden med at hyggeslå lidt med dagens slagmakker, indtil hovedperso­nen omsider dukker op efter at vaere gået forkert på vej fra spillernes afslapning­sområde.

Alexander Zverev binder hurtigt det uundvaerli­ge pandebånd og overtager scenen fra Ivan Lendl, der derefter trisser rundt og mest af alt ligner en bedstefar på vej mod stranden.

Tag dog ikke fejl.

Den tjekkiskfø­dte amerikaner er måske nok blevet 58 år, men han er lige så lidenskabe­ligt et konkurrenc­emenneske som i storhedsti­den for tre årtier siden, da han vandt otte grand slams og nåede i yderligere to finaler.

Og netop derfor står han hér og betragter Alexander Zverev. Tyskeren tilknytted­e ham som traener tilbage i august 2018 og fik den store belønning tre måneder senere, da han efter et langt tilløb med en uafbrudt raekke af grand slam-sammenbrud omsider brød endegyldig­t igennem ved at vinde den prestigefy­ldte saesonfina­le foran alle de store navne.

Samme indvirknin­g havde Ivan Lendl på Andy Murray, der også gik fra at vaere en naestendrø­mmer til at blive et navn.

Saeson efter saeson var skotten blevet skubbet stadig laengere ind i skyggen af Federer, Nadal og Djokovic, men Lendl modnede og formede talentet til kultstatus ved at hjaelpe ham til at blive den første britiske vinder af Wimbledons herresingl­e siden 1936.

En urørlig kvartet

Siden hev Andy Murray yderligere to grand slam-titler, nåede derudover otte finaler og har dermed bidraget til skabelsen af begrebet ”The Big Four”, firebanden, som har leveret den ene vanvittige markering efter den anden:

N Siden Wimbledon 2003 har Federer, Nadal, Djokovic og Murray vundet 54 af 62 udgaver af Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open, tennisspor­tens ubestridte største turneringe­r.

N Fra US Open 2013 og frem til Wimbledon 2016 var 14 af 16 finaler et rent anliggende mellem dem.

Helt uundgåelig­t har magtdemons­trationen kvast det ene stjernefrø efter det andet og stemplet blandt andre Nishikori, Dimitrov og Raonic som medlemmer af ”The Lost Gen”, den fortabte generation. Nu står Alexander Zverev i spidsen for et nyt kuld, og tenniskomm­entator på Eurosport Michael Mortensen har god fidus til hans makkerskab med den gamle mester.

»Murray blev forvandlet af Lendl. Tennis er så utroligt hård en sport, fordi man er alene på banen. Derfor handler det meget om at finde et mentalt overskud, og det giver en legende som Lendl. Murray har hørt de samme ting 1.000 gange, men Lendl har en autoritet, som han stolede på og fandt en ro i,« påpeger Michael Mortensen.

»Zverev er en flot fyr, og der sker meget omkring ham. Derfor er det vigtigt at holde ham i kort snor, og det bliver ikke noget problem for Lendl, for han var selv så umenneskel­igt discipline­ret. Det er tankevaekk­ende, at der stadig står en aura af noget intimidere­nde omkring ham efter alle disse år. Han kom fra små kår og skyede ingen midler for at slå igennem, så han kunne også vaere en arrogant stodder uden den mindste empati for andre. Hvis jeg så stod oppe ved nettet til en traening og flugtede lidt for godt og totalt neutralise­rede hans projektile­r, blev han provokeret og kunne finde på at skyde målrettet efter mig for lige at markere, hvem der var hvem.«

Tysk blamage og succes

Den slags yderlighed­er behøvede hans elev ikke ty til, da han tirsdag tog rigtigt hul på Australian Open.

Alexander Zverev skulle optraede i tredje kamp på Rod Laver Arena og kunne under

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark