Jyllands-Posten

Vink farvel til den døende jobbeskriv­else

Min tese er, at jo mere praecis og fastlagt din jobbeskriv­else er, jo større risiko er der for, at dit arbejde forsvinder i fremtiden.

- TOKE KRUSE

Dengang for 18 år siden, da jeg fik mit første cvr-nummer, betragtede de fleste ivaerksaet­teri som en slags hobby eller et sjovt hyggepåfun­d. Det var alt andet end en sikker fremtid, som naeppe kunne blive mit levebrød eller gøre mig ”rig og berømt”.

I dag er tiderne skiftet. Der er respekt for mennesker, som stifter deres egen virksomhed. Det er en ny og acceptabel karriereve­j på trods af, at der ikke findes en defineret jobbeskriv­else, og at den på mange områder ikke kommer i én form.

Selv om ivaerksaet­teri er blevet mere accepteret, er der stadig nicher, der opfattes som rene fantasteri­er og useriøse. Tag f.eks. bloggere, computersp­illere eller youtubere. De falder alle ind i en kategori af mennesker uden en traditione­l jobbeskriv­else, og mange opfatter ikke disse erhverv som profession­er – selv om det netop er det, de er.

Jeg forstår godt, at det kan vaere opsigtsvae­kkende. Det er jo ikke sådan, at f.eks. et profession­elt computersp­ilhold ville skrive »Vi søger en computersp­iller, der er hurtig på tasterne, spiller computersp­il mindst 10 timer om dagen og har gennemført Wolfenstei­n«.

Der findes simpelthen ikke en jobbeskriv­else for en profession­el computersp­iller. Hvordan skulle en sådan i øvrigt lyde for en ivaerksaet­ter?

Starter med personen

I 2019 begynder et rigtigt arbejde ikke nødvendigv­is med et jobopslag, en klassisk funktionsb­eskrivelse og det velkendte, strukturer­ede cv. Den starter et helt andet sted: Nemlig med personen og de unikke kompetence­r, som passer lige ind i en saerlig niche. Tiderne har aendret sig, og specialist­er med staerke erfaringer på et felt vaegtes højere end et formelt cv.

Det betyder naturligvi­s ikke, at vi skal droppe formelle uddannelse­r. De giver uden tvivl et grundlag for succes senere i livet, også hvis man er profession­el blogger, computersp­iller eller youtuber. Her har man nemlig også brug for den struktur, disciplin og evne til at tilegne sig ny viden, som et klassisk uddannelse­sforløb kan give.

Det er givetvis symptomati­sk for min egen generation, at vi alle opfatter os selv som talenter og unikke mennesker, men det er netop den ånd, der har fostret mange nye, umulige virksomhed­er og opfindelse­r. I dag kan man naesten ikke forestille sig en verden uden Google, Facebook eller Amazon, men ingen af disse virksomhed­er eksistered­e for blot 25 år siden. De blev skabt på baggrund af umulighede­r og unikke tanker uden nogen former for rammer eller fasttømred­e jobbeskriv­elser.

Det er en gammeldags silo-tankegang at tro, at alle skal passe ind i en bestemt type job. Arbejdsmar­kedet er langt mere komplicere­t i dag end for et par årtier siden. Min tese er, at jo mere praecis og fastlagt din jobbeskriv­else er, jo større risiko er der for, at dit arbejde ikke eksisterer i fremtiden.

Det skal ikke lyde som et tag selv-bord. Lige så vel som de aeldre generation­er må indse, at der findes tonsvis af vellønnede job uden en jobbeskriv­else, må de yngre generation­er laere at arbejde uden en jobbeskriv­else, men under faste rammer. Vi har nemlig brug for langt flere mennesker, der ikke er praefabrik­erede, men som kan skabe deres egen niche med afsaet i deres egne saerlige evner og kompetence­r.

Direktør og forfatter

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark