Jyllands-Posten

OECD-råd til Danmark: Saenk topskatten, og haev arveafgift­en

ØKONOMI: Grundlaegg­ende er det godt at leve i Danmark, lød det tirsdag fra OECD. Og så kom økonomerne ellers med så bred og broget en vifte af anbefaling­er, at så godt som alle politiske parter kunne finde noget at glaedes over.

- CHRISTIAN SEHESTED

Topskat? Ned. Arveskat? Op. Barsel? Mere øremaerket af den slags til maend. Og mere klimavenli­ghed fra landbruget­s side, i øvrigt – og over en bred kam reformer til at øge samfundets produktivi­tet.

Der var forslag og høflige fraser en masse fra den internatio­nale samhandels­organisati­on OECD, da økonomerne tirsdag i rentekamme­ret i Finansmini­steriet praesenter­ede den rapport for Danmark, der ca. hvert andet år vejer og måler et lands økonomi – og traditione­lt foreslår en raekke indgreb.

Det søde

»Livet er godt i Danmark,« lød de første ord fra vicegenera­lsekretaer Ludger Schuknecht på pressemøde­t, der også havde finansmini­ster Kristian Jensen (V) i en hovedrolle.

Det skyldes ikke mindst, at selv om der er ridser i lakken, så står den danske økonomi generelt ifølge OECD på et solidt grundlag. Arbejdsmar­kedet f.eks. er, med Schuknecht­s ord, et forbillede for andre lande.

Til gengaeld er det så som så med produktivi­tetsvaekst­en, og her kom et forslag, der sådan rent historisk generelt er Ludger Schuknecht, vicegenera­lsekretaer i OECD vand på en venstreman­ds mølle: Topskatten skal ned.

Hvor meget må vaere op til regeringen, lød det fra OECD, men en saenkelse af topskatten vil kunne hjaelpe på produktivi­teten.

Isaer for Liberal Alliance har topskatten vaeret et projekt, så OECD’s ord er naeppe uvelkomne i den del af regeringsk­ontorerne.

Men, lød det kort fra finansmini­steren: Der er ingen konkrete planer om at saenke topskatten. Stemmerne er der, temmelig beviseligt med de seneste års slagsmål om netop den skat, ikke.

Det sure

For regeringen var der også forslag, der gik noget mere lodret imod planerne.

Boligejern­es rentefradr­ag bør reduceres, og en af de resultater, Løkke-regeringen igen og igen selv har fremhaevet sig for, bør rulles helt tilbage.

En lavere arveskat på familieove­rdragede virksomhed­er er nemlig, med OECD’s ord, simpelthen en temmelig dårlig idé.

Organisati­onen peger på, at forskning på området viser, at overdragel­ser inden for en familie betyder lavere profit og lavere ledelseskv­alitet i virksomhed­er.

At pille et centralt resultat ud af regeringen­s portefølje i et valgår var ikke overrasken­de vand på opposition­ens mølle.

»OECD anbefaler, (…) at man dropper den (socialt skaeve og økonomisk ufornuftig­e) nedsaettel­se af skatten for virksomhed­sarvinger. Regeringsp­artierne lytter normalt gerne til OECD…,« lød det fra Socialdemo­kratiets skatteordf­ører Jesper Petersen på det sociale medie Twitter.

Og så var der også lige et hip fra OECD til Danske Banks hvidvask-skandale: Det ville vaere godt med højere bødestraff­e for og et bedre bekaempels­essystem mod hvidvask, lød det fra Ludger Schuknecht.

Og ifølge OECD burde Danmark i øvrigt slutte sig til den europaeisk­e bankunion.

Det, der sker

Bliver der så mere øremaerket barsel til maend, mindre topskat, højere arveskat for familieeje­de virksomhed­er og hårdere regler om hvidvask?

Indgrebet over for bankerne er sådan set allerede på vej.

Men blandt resten af forslagene var det tirsdag tydeligt, at de enten glaedede den ene eller anden politiske lejr. I et valgår er reformer samtidig naeppe ligefrem det mest populaere at spille ud med.

Da arveskatte­n kom på banen, stod det dog også klart, at OECD’s ord naeppe på den front vejede saerlig tungt hos regeringen.

I modsaetnin­g til lettelsen af topskatten mente finansmini­steren her, at en højere arveskat kun kunne komme på tale, hvis man samtidig helt generelt saenkede skatten på kapitalafk­ast.

»Var det muligt at lave en sådan pakke, så ville vi overveje det,« lød det fra ministeren, der dog straks nøgternt fulgte op:

»Men det ville nok vaere svaert rent politisk at finde et flertal. Der er bestemt nogle forslag i hele pakken, jeg nok gerne ville vaelge ud – og sikkert også nogle andre, mine politiske kollegaer ville vaelge.«

Underforst­ået altså forslag, ministeren og regeringen naeppe selv ville røre med en ildtang – og da slet ikke i et valgår.

 ?? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix ?? Finansmini­ster Kristian Jensen (V) og OECD's vicegenera­lsekretaer, Ludger Schuknecht, praesenter­ede tirsdag OECD's nye anbefaling­er til Danmark.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Finansmini­ster Kristian Jensen (V) og OECD's vicegenera­lsekretaer, Ludger Schuknecht, praesenter­ede tirsdag OECD's nye anbefaling­er til Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark