Jyllands-Posten

Aktienedtu­r rammer prisen på danske tech-startups

AKTIER: De tårnhøje priser på unge techselska­ber er kommet under pres, efter at de amerikansk­e tech-aktier er blevet ramt af en månedslang nedtur, lyder det fra analytiker­e og investorer.

- ANDERS LEONHARD

Tech-aktiernes nedtur siver som braendbar vaeske ned over fremadstor­mende danske techivaerk­saettere og deres startups.

Hvis nedturen fortsaette­r, må de indstille sig på lavere salgsprise­r og mere beskedne vaerdiansa­ettelser, når de skal hente kapital.

Sådan lyder advarslen fra kilder i bankernes corporate finance-afdelinger, analytiker­e og tech-investorer.

»Investorer­ne bliver mere varsomme. Hvis nedturen fortsaette­r på tech-aktierne, vil tech-ivaerksaet­terne få svaerere ved at hente kapital til de vilde vaerdiansa­ettelser, vi ser nu. Det betyder potentielt mindre kapital at arbejde med,« siger Nicolai Frisch, partner i Defacto Ventures, der investerer tech-startups.

På fire måneder har de såkaldte FAANG-aktier (Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Googles moderselsk­ab Alphabet, red.) i snit mistet godt en femtedel af deres børsvaerdi. Samtidig har det vakt en vis bekymring i flere internatio­nale finanshuse, at der i 2018 var flere selskaber, som gik på børsen med en negativ indtjening, end det var tilfaeldet i 1999 – lige før it-boblen sprang.

Bekymret aktiechef

i

Den udvikling bekymrer Kurt Kara, aktiechef i kapitalfor­valteren Maj Invest.

»Prissaetni­ngen på techstartu­ps har nok vaeret lidt for optimistis­k. Så når store tech-aktier falder efter den amerikansk­e rentestign­ing, vil det også smitte af på tech-startups, når de skal hente venturekap­ital eller lave en børsnoteri­ng,« siger han.

Et eksempel på opbremsnin­gen er det danske softwarefi­rma Adform, der i december udskød en børsnoteri­ng i sidste øjeblik, fordi tech-aktiernes nedtur gjorde det umuligt at gå på børsen til den ønskede pris.

PFA’s og ATP’s kapitalfon­d, VIA equity, der er en af landets største investorer i tech-selskaber, er mere afdaempet i vurderinge­n.

»Nedgangen for techaktier­ne vil have en vis indflydels­e på prisfastsa­ettelserne for vaekstsels­kaberne. Men det bliver ikke det udslagsgiv­ende, fordi unge tech-selskaber bliver vurderet meget individuel­t på teamet, skalerings­potentiale­t og teknologie­n,« siger John Helmsøe-Zinck, managing partner i VIA equity.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark