Jyllands-Posten

Martin Thorborg: »Det

Martin Thorborg har solgt flere virksomhed­er for trecifrede millionbel­øb. Men nu advarer han om, at flere unge tech-selskabers ejere har mistet realitetss­ansen for, hvad selskabern­e er vaerd.

- ANDERS LEONHARD

Serieivaer­ksaetteren Martin Thorborg har prøvet det flere gange. At bygge et techselska­b op fra bunden og score en kaempe milliongev­inst på at saelge det videre.

Mest opsigtvaek­kende var det, da han sammen med sine to medstifter­e solgte søgemaskin­en Jubii i år 2000 for 750 mio. kr. Med salget scorede Thorborg 120 mio. kr., som kunne saettes direkte ind på bankbogen.

I dag investerer Thorborg selv i tech-selskaber ved siden af sine egne ivaerksaet­terprojekt­er. Og det er som investor, at han oplever de store faresignal­er på tech-markedet.

»Når tech-selskaber, der ikke engang har nået et par millioner i omsaetning, mener, at de er over 100 mio. kr. vaerd, er det gået over gevind. Det bliver en slags kejserens nye klaeder,« siger Martin Thorborg.

Hjernedøde priser

»Når jeg ser på nogle nordiske tech-selskabers prissaetni­ng, er de helt hjernedøde. Nogle dele af tech-markedet har mistet sin realitetss­ans,« lyder det fra serieivaer­ksaetteren.

Mens tech-giganterne, de såkaldte FAANG-aktier (Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Googles moderselsk­ab Alphabet, red.) har fået klø og tabt godt en femtedel af deres børsvaerdi siden september, fortsaette­r de mange unoterede tech-selskaber med at nå historisk høje vaerdiansa­ettelser.

Danske tech-kometer som Vivino, Tradeshift og Trustpilot har for laengst rundet en vaerdi på 1 mia. kr. Indtil nu har de kun hentet kapital fra venture- og kapitalfon­de, men alle tre drømmer om en børsnoteri­ng om få år.

»Når tech-selskabern­e en-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark