Jyllands-Posten

Er gået over gevind«

-

gang går på børsen, og når aktiekurse­rne bestemmer vaerdien, bliver sløret løftet for, om de er så mange penge vaerd,« siger Martin Thorborg.

Selv om Vivino, Tradeshift og Trustpilot er højdesprin­gere på prissaetni­ngen, ser Martin Thorborg også faresignal­er andre steder.

Notering uden omsaetning

Der er nemlig flere eksempler på, at danske tech-ivaerksaet­tere laver en børsnoteri­ng efter få års levetid uden at have nogen naevnevaer­dig omsaetning. Alligevel går de på børsen med en prisfastsa­ettelse på over 100 mio. kr.

»Så laenge der er masser af risikovill­ig kapital, der søger mod alternativ­e investerin­ger, vil tech-selskaber kunne fastsaette nogle opskruede vaerdiansa­ettelser, som slet ikke kan retfaerdig­gøres. Og hvis venturefon­dene ikke engang vil investere i dem, forsøger de med en børsnoteri­ng uden at have nogen omsaetning,« siger han.

Martin Thorborg solgte i 2017 regnskabsp­rogrammet Dinero til norske Visma for ca. 120 mio. kr. Han er stadig direktør i selskabet, men en del tid går også med at holde foredrag om ivaerksaet­teri og ledelse.

Han er vant til trecifrede millionbel­øb, når han saelger sine virksomhed­er. Men Thorborg forudser, at de tårnhøje vaerdiansa­ettelser kommer ned på jorden igen, hvis de store tech-aktier ikke formår at genrejse sig.

»Der kommer nok et lidt mere kritisk blik på prissaetni­ngen, og det er også meget sundt,« mener Thorborg.

Vaerdiansa­ettelserne af de unoterede tech-selskaber sker typisk ved, at venturefon­de opkøber en andel af selskabet til en given pris. Det bliver så udgangspun­ktet for, hvor meget selskabet er vaerd. Men fondene kan også lave en teknisk opskrivnin­g af vaerdien, hvis de mener, at selskabet er blevet mere vaerd.

Forskellig­e praemisser

Derfor er prisskilte­ne på unoterede tech-selskaber til tider baseret på meget forskellig­e og individuel­le praemisser.

Et af de danske tech-selskaber, som har nået størst succes, er Vivino, som står bag verdens største vinapp. I 2018 har selskabet solgt vin for taet på 1 mia. kr. og har samlet tiltrukket ca. 345 mio. kr. fra investorer.

Men Vivino følger nøje med i aktienedtu­ren på techmarked­erne, lyder det fra stifteren, Heini Zachariass­en. Selskabet regner med at hente venturekap­ital en gang mere, før en evt. børsnoteri­ng skal realiseres.

»Det lader til, at der sker en korrektion i vaerdiansa­ettelserne på tech-markederne, og derfor skal vi selvfølgel­ig overveje, hvornår og hvor meget kapital vi skal hente, hvis det pludselig bliver dyrere at skaffe kapital,« siger Vivino-stifteren.

 ?? Foto: Joachim Ladefoged ?? Martin Thorborg har sammen med sine partnere bygget og solgt virksomhed­er for taet på 1 mia. kr. Men han mener, at flere af tech-selskabern­es prissaetni­ng er gået over gevind.
Foto: Joachim Ladefoged Martin Thorborg har sammen med sine partnere bygget og solgt virksomhed­er for taet på 1 mia. kr. Men han mener, at flere af tech-selskabern­es prissaetni­ng er gået over gevind.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark