Jyllands-Posten

Juridisk slagsmål udsatte afhøring af Genan-stifter: »Vi er blevet trukket ned i en sump«

RETSSAG: En planlagt afhøring af Genan-stifter Bent A. Nielsen måtte tirsdag udskydes, da forsvarsad­vokaterne forsøgte at få straffesag­en mod ham udsat.

- JESPER HØBERG

Bent A. Nielsen kiggede tomt frem for sig, mens dommeren laeste sin kendelse op. Han sagde ikke noget og lod sig ikke synligt påvirke af, at dommeren netop havde afvist stort set alle ønsker fra de to forsvarsad­vokater Jakob Lund Poulsen og Erik Werlauff.

Nej, sagen skal ikke udsaettes. Ja, bagmandspo­litiet må gerne bruge de rapporter, som er blevet udarbejdet af anklagemyn­dighedens egne ansatte. Nej, de tiltalte kan ikke få retten med på, at en uafhaengig revisor skal hyres ind for at gennemgå talgrundla­get.

Kun på ét punkt kom dommer Bybjerg Nielsen med en indrømmels­e: Forsvaret må bruge 50.000 kr. på at hyre bistand til at stille kvalificer­ede spørgsmål til bagmandspo­litiet om anklagemyn­dighedens talopgørel­ser.

Dag seks i sagen

Det er dag seks i straffesag­en mod den 74-årige Genanstift­er, Bent A. Nielsen, og den tidligere Deloitte-revisor Bjarne Nielsen.

Efter to måneders pause i sagen var planen, at bagmandspo­litiets anklagere, Martin Stassen og Per Justesen, tirsdag morgen skulle indlede afhøringen af Bent A. Nielsen.

Af samme årsag var der ekstra mange tilhørere og journalist­er til stede i retssal F i Retten i Viborg.

Men forsvarsad­vokaterne havde andre planer.

»Vi er blevet trukket ned i en sump,« buldrede Erik Werlauff, da han sammen med Jakob Lund Poulsen argumenter­ede for at få sagen udsat.

»Vi ønsker ikke at stikke en kaep i hjulet, men det her går ikke,« sagde han, mens Bent A. Nielsen og Bjarne Nielsen tavst fulgte med.

Høvlede brugte daek

En håndfuld kilometer fra retslokale­t byggede Bent A. Nielsen virksomhed­en Genan op fra bunden, efter at han havde solgt sin daekvirkso­mhed Viborg Gruppen til Michelin i 2002.

Genan tjente penge på at høvle brugte daek om til gummigranu­lat til brug i f.eks. kunstgraes­baner, og PKA ejede knap halvdelen af virksomhed­en indtil 2014, da Genan pludselig måtte korrigere flere års regnskaber, og billedet af en succesfuld miljøvirks­omhed krakelered­e.

PKA overtog Bent A. Nielsens aktier, og efterfølge­nde blev han meldt til bagmandspo­litiet, som rejste tiltale imod ham, og som nu forsøger at få ham idømt en faengselss­traf.

Falske forudsaetn­inger

Bent A. Nielsen er bl.a. tiltalt for bedrageri, fordi han ifølge anklagerne fik banker til at yde Genan et milliardlå­n i 2013 på falske forudsaetn­inger.

Bankerne havde kraevet, at Bent A. Nielsen forinden indfriede et mellemvaer­ende på 420 mio. kr. mellem Genan og hans personlige selskab, BAN Internatio­nal.

Han fik udarbejdet en revisorerk­laering fra Bjarne Nielsen, der bekraefted­e dette, men siden viste det sig ifølge bagmandspo­litiet, at det var forkert. Under sagen har Bent A. Nielsens forsvarsad­vokat, Jakob Lund Poulsen, anerkendt, at der rigtig nok var et mellemvaer­ende.

Bragt ud af verden

Men de 420 mio. kr., som bankerne kraevede tilbagebet­alt, og som var nedfaeldet i en låneaftale, var bragt ud af verden, fastholder Lund Poulsen. Det tilbagevae­rende udestående relaterede sig ifølge ham til andre mellemvaer­ender.

Allerede under sagens første retsmøder i november 2018 stod det klart, at de talmaessig­e opgørelser kommer til at blive et helt centralt tema.

Anklagerne har fået lavet en raekke talrapport­er, men Jakob Lund Poulsen og Erik Werlauff har raset over rapportern­e, som ikke har den fornødne uvildighed, mener de.

Mens sagen har vaeret sat på pause henover julen og nytåret, har de endvidere fundet ud af, at to specialkon­sulenter i bagmandspo­litiet, der har lavet rapportern­e, tidligere har vaeret ansat i henholdsvi­s Deloitte og FIH Erhvervsba­nk.

Begge firmaer spiller en central rolle i sagen. Deloitte var revisor for Genan, og FIH var en af de banker, der ydede milliardlå­net til Genan i 2013.

Alene af den grund burde anklagerne helt afskaeres fra at bruge rapportern­e under sagen, argumenter­ede Werlauff.

I stedet burde retten bevilge midler til at hyre sagkyndig og uvildig bistand til at gennemgå tallene, mente han og Jakob Lund Poulsen, der også ville have retten til at udsaette sagen, fordi der var fremkommet nyt materiale, som de havde brug for ekstra forberedel­se til.

50.000 kr. til bistand

Men dommer Bybjerg Nielsen afviste altså og nøjedes med at imødekomme forsvaret med 50.000 kr. til selv at hyre bistand.

»På denne baggrund finder retten det forsvarlig­t at påbegynde partsafhør­ingen uden udsaettels­e af sagen,« konkludere­de dommeren, som dog mente, at det var hensigtsma­essigt at holde frokostpau­se, inden Bent A. Nielsen skulle tage plads i vidneskran­ken.

Men heller ikke efter pausen blev det tid for den aldrende erhvervsma­nd at saette sig ind i midten af lokalet.

I stedet gennemgik anklager Martin Stassen endnu en gang, hvordan bagmandspo­litiet er kommet frem til sin konklusion om, at mellemvaer­endet ikke var indfriet.

Stassen tog udgangspun­kt i en opgørelse, som forsvaret selv har lavet til bagmandspo­litiet. Ifølge Stassen er forsvaret gået galt i byen ved bl.a. at medregne rentebetal­inger som afdrag på gaeld.

»Anklagemyn­dighedens påstand er, at påløbne betalte renter ikke kan afskrives på hovedstole­n,« sagde Stassen.

Ifølge anklageren har forsvaret endvidere fraregnet en betaling på 13,5 mio. euro fra et helt andet lån.

Da Stassen var faerdig, gav det ikke laengere mening at indlede afhøringen af Bent A. Nielsen. Den blev udskudt til onsdag.

 ??  ?? Genan-stifter Bent A. Nielsen (t.h.) fulgte tavst med, da forsvarsad­vokaterne Jakob Lund Poulsen og Erik Werlauff (t.v.) tirsdag forsøgte at få straffesag­en udsat.
Genan-stifter Bent A. Nielsen (t.h.) fulgte tavst med, da forsvarsad­vokaterne Jakob Lund Poulsen og Erik Werlauff (t.v.) tirsdag forsøgte at få straffesag­en udsat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark