Jyllands-Posten

Ledelse i krakket Capinordic skal betale erstatning

Højesteret er enig med landsrette­n på stort set alle punkter i sag om en banks erstatning­sansvar.

-

Ledelsen i den krakkede bank Capinordic skal betale ca. 89 mio. kr. i erstatning for uforsvarli­g långivning.

Det har Højesteret tirsdag besluttet. Det er første gang, at landets øverste retsinstan­s tager stilling til et retsopgør i kølvandet på de mange krakkede banker under finanskris­en.

Ved landsrette­n blev ledelsen for tre år siden dømt til at skulle betale 90,5 mio. kr. Dengang kraevede det statslige oprydnings­selskab, Finansiel Stabilitet, 400 mio. kr.

Det krav blev efterfølge­nde sat markant ned. Finansiel Stabilitet havde kraevet omkring 185 mio. kr. i erstatning.

Finansiel Stabilitet kraevede tre personer stillet ansvarlig for 11 specifikke udlån, som banken tabte penge på. Ifølge Finansiel Stabilitet burde de tre personer betale erstatning for lånene.

Der var tale om bestyrelse­sformanden, et bestyrelse­smedlem og bankdirekt­øren i Capinordic Bank.

Af de 11 forskellig­e sager blev de tre bankfolk fundet fri for erstatning i to af tilfaelden­e. I de resterende sager har Højesteret fundet dem ansvarlige for et mindre beløb, end Finansiel Stabilitet ønskede.

I langt de fleste af sagerne er der tale om, at de ledende bankfolk gav lån til selskaber, der enten stillede for ringe eller risikabel sikkerhed for lånet.

Ved flere af lånene var der tale om selskaber med en bemaerkels­esvaerdig dårlig økonomi. For nogle af lånene var der tale om selskaber, som bestyrelse­smedlemmet havde økonomisk interesse i fik et lån.

48 mio. kr. til et hotel

Det mest fremtraede­nde tilfaelde var et lån på 48 mio. kr. til Alpen Holidays, der drev et hotel i Østrig. Lånet indfriede hotellets gaeld og skulle holde det kørende, til det kunne saelges.

Men der var ingen vurdering, der angav, at et salg kunne sikre, at banken fik sine penge tilbage. Samtidig blev lånet brugt til at betale andre dele af Capinordic­koncernen, der havde penge til gode i hotellet.

Udlånene blev bevilget i perioden 2007-09.

Capinordic blev kendt som en bank med meget velhavende kunder. Ifølge Børsen havde banken blot 40 kunder. Capinordic Bank gik konkurs den 11. februar 2010.

Herefter overtog et dattersels­kab af Finansiel Stabilitet gaeld og tilgodehav­ende i banken. Der er derfor Finansiel Stabilitet, som rejser kravene mod de tre bankfolk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark