Jyllands-Posten

Langtidsle­digheden er på det laveste niveau, siden krisen begyndte

ARBEJDSMAR­KED: Den danske langtidsle­dighed er halveret på seks år og er nu på det laveste niveau siden 2009. Beskaeftig­elsesminis­teren håber, at et forsøg til sommer kan blive »et nybrud« for at matche langtidsle­dige med virksomhed­er.

- MARTIN FLINK

Den danske langtidsle­dighed er blandt Europas laveste og er på det laveste punkt, siden krisen satte ind. Vi skal tilbage til efteråret 2009 for at finde et tidspunkt, hvor faerre mennesker end i dag havde vaeret ledige i mindst 12 måneder, og siden højdepunkt­et i 2012 er langtidsle­digheden i dag halveret til 32.000.

Det viser en analyse om langtidsle­dighed, som Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, AE, har lavet for JyllandsPo­sten.

Den viser også, at 4 af 10 ledige danskere er i job, tre måneder efter at ledigheden begyndte, og yderligere 38 pct. har fundet arbejde inden for det første år.

»Vores udfordring er ikke at få arbejdsløs­e i job; det får vi. Men vi får det isaer, fordi der er gang i hjulene, og vi har en velfungere­nde arbejdsmar­kedsmodel. Vi er gode til at undgå, at alt for mange havner i langtidsle­dighed, og selv om ledighedsk­øen på overfladen er uaendret, så er der en stor udskiftnin­g i køen,« lyder det fra cheføkonom i AE Erik Bjørsted.

Den oplevelse bakkes op af LO.

»Disse tal viser meget klart, at vi står med en historisk chance for at få dem på kanten af arbejdsmar­kedet med ind og blive en del af arbejdsmar­kedet. Men vi kigger også ind i, at beskaeftig­elsen er stigende, der kommer flere haender ud på arbejdsmar­kedet pga. reformer, senere tilbagetra­ekning og flere udlaending­e, og derfor er det denne gruppe, vi skal have i job, nu hvor virksomhed­erne ikke er så kraesne,« siger Erik Bjørsted, cheføkonom i AE cheføkonom i LO Lyngsøe Madsen.

Beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen (V) kalder Allan udviklinge­n »en helt fantastisk lykkelig begivenhed«. Han medgiver, at de ledige generelt kommer hurtigt i job, og at fokus bør vaere på de langtidsle­dige. Derfor har han store forventnin­ger til et nyt forsøg til sommer, hvor a-kasserne får et større ansvar for at få ledige i job.

Det kan isaer gavne på de såkaldte paradoksom­råder som rengøring, hvor der både er mange ledige job og høj ledighed.

»Lykkes de med det, er det et nybrud, for så vil det have en effekt i forhold til, hvordan vi får matchet den enkelte med en virksomhed,« siger ministeren.

 ?? Foto: Jens Dresling/Polfoto ?? Så laenge, der er job at få, skal langt størstedel­en af de ledige nok finde et job hurtigt. Til gengaeld går hver femte ledig i mere end et år, og dem skal der gøres noget ekstra for, mener beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen (V), som håber nyt forsøg kan blive et »nybrud«.
Foto: Jens Dresling/Polfoto Så laenge, der er job at få, skal langt størstedel­en af de ledige nok finde et job hurtigt. Til gengaeld går hver femte ledig i mere end et år, og dem skal der gøres noget ekstra for, mener beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen (V), som håber nyt forsøg kan blive et »nybrud«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark