Jyllands-Posten

Én alkoholfri øl kan give samme gevinst som en hel sixpack

BRYGGERI: Carlsberg har fundet et lille hjørne af ølmarkedet, hvor vaeksten sprinter og profittern­e sprudler. Konkurrent­erne har dog ikke taenkt sig at overlade alt guldet i minen til danskerne.

- LEONORA BECK

Carlsberg henter solide profitter i det vildtvokse­nde marked for alkoholfri øl. I kapløb med aerkerival­erne satser det danske bryggeri hårdt på at saette sig på de svulmende avancer, i takt med at flere borgere globalt vaelger det aedruelige alternativ.

I lande med høje alkoholafg­ifter, herunder lande som Rusland og Sverige, bidrager de alkoholfri­e øl nemlig med langt større gevinster til bundlinjen end almindelig øl.

En god forretning

»På grund af alkoholafg­ifterne skal vi nogle steder saelge seks almindelig­e pilsnere for at lave samme penge, som når vi saelger én alkoholfri øl. Alt efter afgifterne er forholdene forskellig­e. Men jeg vil ikke afvise, at det er en god forretning allevegne, ikke mindst i et land som Rusland,« siger Shawn Gallegly, chef for Carlsbergs alkoholfri­e bryg.

Den alkoholfri­e øl er fortsat et meget lille marked, der på global basis udgør omkring 2 pct. af den samlede volumen, men der er fart på vaeksten. Således steg salget af Carlsbergs alkoholfri­e øl i Vesteuropa med 58 pct. i 3. kvartal af 2018 i forhold til samme periode sidste år, mens maengden i Østeuropa sprang op med 35 pct.

Carlsberg får dog kamp til stregen på det alkoholfri­e område. Også bryggerier­ne Heineken og AnheuserBu­sch Inbev, som har lidt under samme udfordring­er i Rusland, satser på at øge salget af alkoholfri øl – både på det afgiftstun­ge russiske marked og i resten af verden.

En af fem øl uden alkohol

»Det er et meget profitabel­t marked for bryggere, fordi de ikke betaler afgifter på øllet,« siger Trevor Sterling, analytiker hos Bernstein.

Anheuser-Busch Inbev satser på, at alkoholfri­e øl og letøl under 3,5 pct. alkohol tilsammen udgør mindst 20

 ?? Foto: Gregers Tycho ?? Shawn Gallegly er Carlsbergs chef for alkoholfri øl. Maerket i glasset og hanen er Nordic, som er en del af et hurtigt voksende alkoholfri­t ølmarked.
Foto: Gregers Tycho Shawn Gallegly er Carlsbergs chef for alkoholfri øl. Maerket i glasset og hanen er Nordic, som er en del af et hurtigt voksende alkoholfri­t ølmarked.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark