Jyllands-Posten

»Vi kan fordoble andelen af alkoholfri­e øl hos os inden

Der er penge i afholdenhe­d. I takt med at alkoholfri øl stiger i popularite­t, kaemper globale bryggeriko­ncerner om at vinde en plads i køleskabet hos de sobre forbrugere. Hos Carlsberg står Shawn Gallegly klar til at erobre en vaesentlig bid af markedet.

- LEONORA BECK

En langt større del af Carlsbergs ølsalg skal i fremtiden vaere alkoholfri. For mens vaeksten i ølmarkedet stagnerer, får verdensbef­olkningen i stigende grad smag for øl uden procenter.

Med den alkoholfri­e bryg Nordic på de skandinavi­ske hylder og adskillige andre maerker på over 40 markeder verden over vil Carlsberg kapre en betydelig luns af det hurtigtvok­sende marked.

»Vaekstrate­rne for alkoholfri øl vil vaere forskellig­e markederne imellem, men vi tror, at vi kan fordoble andelen af alkoholfri­e øl hos os inden 2022,« siger Shawn Gallegly, chef for Carlsbergs alkoholfri­e bryg.

Det vil svare til omkring 6 pct. af Carlsbergs samlede ølsalg. Oveni det mener han ikke, at det er umuligt at skubbe den andel op mod 10 pct. på laengere sigt.

Fordi bryggerier­ne ikke skal betale alkoholafg­ifter på den alkoholfri­e øl, er der en markant bedre fortjenest­e ved at saelge den type øl i markeder med høje alkoholafg­ifter. Den mulighed er ikke gledet forbi aerkerival­erne Heineken og AnheuserBu­schs opmaerksom­hed.

Anheuser-Busch Inbev satser på, at alkoholfri­e øl eller øl med under 3,5 pct. alkohol udgør mindst 20 pct. af koncernens ølvolumene­r inden 2025. Hos Heineken har man ikke udpenslet et konkret mål, men den hollandske ølkoncern har lanceret den alkoholfri­e version Heineken 0.0 i 33 markeder over de seneste par år.

Nye produkter

»Vi har disse to kaempe kategorier – sodavand og øl – og de kategorier vil selvfølgel­ig fortsat eksistere, men forbrugern­e ønsker i stigende grad at prøve nye og sundere produkter. Det er et sweet spot for alkoholfri­e brygge at bevaege sig i,« siger Shawn Gallegly.

Stigmaet, der er haeftet på at drikke alkoholfri­e øl, er så småt i gang med at blive nedbrudt, påpeger Shawn Gallegly. Man er ikke laengere nødvendigv­is gravid, skal køre i bil eller tidligere alkoholike­r, fordi man sidder med en alkoholfri øl i hånden.

En stor del handler om smagen. For et årti siden havde man ikke samme tekniske snilde til at brygge velsmagend­e alkoholfri øl, og langtfra alle har gode erfaringer med det tynde øl, der blev serveret i 1980’erne. Derfor handler det for bryggerier­ne i høj grad om at aendre folks opfattelse af, hvornår man drikker alkoholfri øl, og få dem til at smage på mange nye varianter i markedet.

»Det er en kaempe mulighed, hvis man formår at aendre folks mindset fra ”jeg drikker alkoholfri øl, fordi jeg ikke kan drikke øl med alkohol” til ”jeg drikker alkoholfri øl i stedet for en sodavand”,« siger Trevor Sterling, analytiker hos Bernstein.

Øl i arbejdstid­en

I Carlsbergs hovedkvart­er står de alkoholfri­e øl på rad og raekke i køleskabe til medarbejde­rne, hvis de skulle få lyst til en øl i arbejdstid­en. Det ser man imidlertid kun på de faerreste arbejdspla­dser.

I øjeblikket er Shawn Gallegly begejstret for, at konkurrent­erne er med på idéen. Globalt set udgør alkoholfri øl i øjeblikket kun omkring 2 pct. af det samlede ølsalg, og det betyder, at det er svaert som ene bryggeri effektivt at overbevise forbrugern­e om at drikke øl uden procenter.

Sidste år lancerede Heineken tre alkoholfri­e øl i Polen, ledsaget af et massivt markedsfør­ingsbudget. Det var med til at få befolkning­en til at købe 75 pct. mere alkoholfri øl over det seneste år på rullende årsbasis, mens det samlede salg af øl kun voksede med 3 pct.

»De gik ud og brugte penge som fulde sømaend. Det, der er fantastisk, er, at flere folk og selskaber nu fokuserer på alkoholfri øl og driver kategorien­s vaekst,« siger Shawn Gallegly.

Der drikkes mindre øl

Carlsberg har de seneste år vaeret tynget af faldende vaekst på toplinjen. Folks retraete fra øllet i mange lande betyder, at koncernern­e kigger sig om efter nye produk-

 ?? Foto: Ulrich Borch ?? Carlsbergs konkurrent Heineken satser også på, at øl med alkohol fremover står mindre alene i sortimente­t.
Foto: Ulrich Borch Carlsbergs konkurrent Heineken satser også på, at øl med alkohol fremover står mindre alene i sortimente­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark