Jyllands-Posten

Ejere haenger på store lån, efter at bekendte misbrugte deres NemID

Trods trusler og afpresning haefter to personer for lån på op mod 50.000 kr., selvom de er optaget uden deres accept. Det fastslår en afgørelse fra Højesteret.

- CECILIE ALS MORTENSEN

Selvom du ikke selv har sat en elektronis­k underskift på lånedokume­ntet, kan du alligevel godt haefte for gaeld, som er optaget med dine kontaktopl­ysninger og dit NemID.

Det fastslår Højesteret i en afgørelse, der stadfaeste­r Landsrette­ns dom, skriver techmediet Version2.

De to involvered­e personer haefter for henholdsvi­s 40.000 kr. og 50.000 kr., efter at de havde udleveret deres nøglekort, brugeroply­sninger og adgangskod­e til NemID til bekendte, som efterfølge­nde misbrugte oplysninge­rne til at underskriv­e digitale gaeldsbrev­e.

Derved optog svindlerne lån hos Basisbank, uden at de involvered­e selv var klar over det.

Gjorde ikke nok

Ifølge afgørelsen har Højesteret lagt vaegt på, at de to involvered­e personer ikke selv har gjort nok for at undgå, at deres kort blev misbrugt.

Bl.a. fordi de begge selv har udleveret deres nøglekort og login-oplysninge­r og derved var bevidste om, at en tredjemand var i besiddelse af oplysninge­rne. I det ene tilfaelde var det sket ved at kopiere både pas, Mastercard samt nøglekorte­t.

Samtidig slår afgørelsen fast, at NemID-brugere som udgangspun­kt ikke holdes ansvarlige, hvis NemID’et bliver misbrugt. Men at man under bestemte omstaendig­heder, som eksempelvi­s uagtsomhed, kan komme til at stå til ansvar for en gaeldsafta­le, der er indgået, uden at man selv har vaeret involveret.

Ifølge techmediet Version 2, som har vaeret i kontakt med de to personers advokat, Linda Lange Kastholm, mener hun, at NemID kan gøre det lettere for kriminelle at optage lån i andres navn.

»Han (den ene af de to personer, red.) tilhører en gruppe af ressources­vage borgere i samfundet, som ikke er i stand til at varetage egne interesser i forbindels­e med brugen af digital signatur. Denne gruppes retssikker­hed er truet af NemID-systemet, som har vist sig at vaere langt lettere at misbruge end det tidligere system med personlig underskrif­t,« siger hun til mediet.

Det er ikke første gang, at danskere har fået misbrugt deres NemID. I en tidligere sag stjal en dengang 20-årig mand brugernavn­e og kodeord til otte personers NemID ved at installere såkaldte keyloggers på offentlige computere.

Det resultered­e i, at han blev idømt to år og seks måneders faengsel.

Den dømte mand havde haevet knap 2 mio. kr. fra personerne­s bankkonti.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark