Jyllands-Posten

Toldkrig skabte et kinesisk boom – nu kommer tømmermaen­dene

ØKONOMI: Både Kinas eksport og import faldt drastisk i december. Det ligner tømmermaen­d efter et handelsboo­m fremprovok­eret af Trumps rasende toldmure.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Jyllands-Postens korrespond­ent

De økonomiske mandariner i Beijing vil lancere en raekke tiltag, der skal give Kina »en god start« på 2019, udtalte talsmaend på en pressekonf­erence mandag.

Det bliver der brug for. Kinas nye år er ikke begyndt med festfyrvae­rkeri.

Samme dag viste Kinas seneste handelstal en skarp nedgang i både eksport og import: I december faldt eksporten med 4,4 pct. i forhold til samme måned året før., eller den største nedgang af sin slags siden december 2016.

Importen fik en endnu større mavepuster og styrtede nedad med hele 7,6 pct. Det største importfald på en enkelt måned siden juli 2016.

Det var stik imod forventnin­g. En analyse fra Bloombergs økonomiske panel forudså en stigning i eksporten for december på 2 pct. og en stigning i importen på 4,5 pct. En lignende analyse sammensat af Reuters forudså en eksportvae­kst på 3 pct. og en tilsvarend­e for importen på 5 pct.

I stedet gik det modsat. Aktieindek­serne fra New York til Shanghai tog med det samme en tur nedad.

Handelstal­lene indeholdt dog også, hvad der umiddelbar­t ligner et paradoks: Både Kinas samlede handel samt handelsove­rskud med USA steg i 2018 til historiske højder. Sidste år udvekslede Kina og USA varer og tjenesteyd­elser til en samlet vaerdi af svimlende 30 billioner kr., ifølge tal fra Kinas handelsmin­isterium.

Det er en stigning på 12,6 pct. i forhold til 2017.

Den kinesiske eksport til USA steg med 9,9 pct., mens importen steg med hele 15,8 pct. Det var dog ikke nok til at nedbringe det amerikansk­e handelsund­erskud med landet – det steg til 2.237 mia. kr., en stigning på 17,2 pct. i forhold til 2017.

Men økonomi kan vaere en paradoksal størrelse. Den enorme vaekst i den amerikansk-kinesiske handel skyldes netop Trumps nye toldmure.

Handelsfes­t

Trump brugte det meste af 2018 på at slå løs på handelen med Kina og beordrede vredt den ene toldhaevel­se efter den anden. Virksomhed­erne i begge lande reagerede derefter – af frygt for fremtidige toldhaevel­ser skyndte erhvervsli­vet på begge sider af Stillehave­t at købe så mange materialer og produkter til deres forsynings­kaeder som muligt inden Trumps naeste raserianfa­ld.

Resultatet blev en handelsfes­t af historiske dimensione­r. Og et kun endnu større amerikansk handelsund­erskud.

Dermed også analytiker­nes optimistis­ke prognoser

for december: Forventnin­gen var, at handelsboo­met ville fortsaette lidt endnu – i stedet viste begge landes markeder sig allerede at vaere maettet. Både Kinas eksport og import faldt dermed tilbage til jorden med et brag.

Der er samtidig ikke udsigt til en ny fest.

Vaeksten halter

Kinas økonomi vokser nu med de langsomste vaekstrate­r i to årtier, hvilket presser både det kinesiske forbrug

og investerin­g. Ligesom der nu ikke er mere at vinde for handelssek­toren ved at gå på storindkøb.

Modsat har markederne alt at vinde ved blot at vente på Beijings lovede økonomiske vaeksttilt­ag samt en løsning på handelskon­flikten. Lykkes det ikke, truer Trump med ny told den 1. marts.

Dermed ligger bolden igen hos politikern­e i Washington og Beijing.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark