Jyllands-Posten

Sådan er det at arbejde hver dag, hver aften og hver weekend

KARRIERE: Han arbejder. Hele tiden. Lederen af embedsvaer­kets jaegerkorp­s drysser ikke sukker på havregryne­ne.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Finansmini­steriets departemen­tschef går ikke i teateret, og han ser ikke sine venner saerlig tit. Han arbejder. Hver dag. Hver aften. Og hver weekend.

Landets mest magtfulde embedsmand, Martin Praestegaa­rd, gav forleden et kig ind til et arbejdsliv, der spraenger alle rammer for normalitet. Altså – vi er forbi nogen form for balancerin­g af job og privatliv. Departemen­tschefen må efterlade koret af konsulente­r og coaches, der praediker helhedstae­nkning og ligevaegt i livet, tavse og tomme i blikket.

Det er ikke nyt, at man arbejder solen sort i Finansmini­steriet. Når resten af Slotsholme­n puttesover, er der stadig lys i vinduerne på Christians­borg Slotsplads 1.

Finansmini­steriet er embedsvaer­kets svar på jaegerkorp­set og har en dertil svarende selvfølels­e. Man er elitestyrk­en. Alt af betydning for rigets førelse passerer gennem departemen­tet. Alt. Bevillinge­r, budgetter, reformer, regeringsu­dspil og -forhandlin­ger, administra­tive omlaegning­er, salg af statslige aktieposte­r, store bygge- og anlaegspro­jekter og udnaevnels­er til diverse topposter.

Man er magten, og magten går ikke i teateret og laeser ikke godnathist­orie.

Det er heller ikke nyt, at departemen­tschefer arbejder i et omfang, der giver de fleste andre job baghjul. Jeg har kendt et par af slagsen.

Eksempel: Engang var jeg til en middag, hvor der blandt gaesterne var ministeren og departemen­tschefen i et ministeriu­m. Da snakken og bordsaetni­ngen blev fri efter desserten, fandt de to sammen i et hjørne. De drøftede herefter sager. Kaffe blev skaenket, petit fours sendt rundt, og de to løftede kun blikket kort, da vaertsparr­et bød på avec. For der blev arbejdet. Der blev vendt positioner og analyseret handlemuli­gheder. Hele aftenen. Med middagssel­skabet som mumlende baggrundst­apet.

Det nye er, at Finansmini­steriets departemen­tschef ikke har skygge af trang til at drysse sukker på havregryne­ne. Et politisk korrekt rådgiverme­nneske kunne nemt – meget nemt – have hvisket ham i øret, hvad han med fordel kunne krydre sin arbejdsliv­sbeskrivel­se med. Sådan nogle små laekre hapsere om kanoture med ungerne og vandreferi­er med hustruen. Om glaeden over at medarbejde­re vokser, når man selv traeder et skridt tilbage og tager tidligt fri og viser tillid ved at slippe styringen. Den slags. Blød nougat.

Men der er nada. Martin Praestegaa­rd fortaeller om et liv, der er et arbejdsliv, og så er historien egentlig ikke laengere. Han elsker, når der er fuld damp på kedlerne i regeringen­s maskinrum, og han ser medarbejde­rne løbe på stengangen­e i dedikeret, blussende travlhed. Så er livet godt. Og med samme selvfølge som han fortaeller om aftenarbej­det – hver aften – og weekendarb­ejdet, siger han, hvad han forventer af sine medarbejde­re:

»Jeg skal kunne ringe til folk, og så kaster de alt, hvad de har i haenderne og arbejder.« Tag den.

Om Finansmini­steriets departemen­tschef har børn? Jep. Tre, på 6, 9 og 11 år.

Igen kunne et rådgiverme­nneske have hvisket ham noget familien-i-centrumagt­igt til at afbalancer­e indtrykket af en altdominer­ende arbejdsive­r. Men nej. Martin Praestegaa­rd kan naturligvi­s vaere en fortraeffe­lig far alligevel. Men når han fortaeller, hvad der lader hans batterier op, er det ikke godnathist­oriefortae­lling og ludospil med ungerne. Det er traening. Så han kan gennemføre det 90 kilometer lange langrendsl­øb Vasaloppet.

Tag den.

At Martin Praestegaa­rd indfletter, at mandlige medarbejde­re i Finansmini­steriet nu tager tre-fire måneders barselsorl­ov – og at det er godt – og at ansatte gerne bevilges en for- laenget weekend efter en meget lang og hård arbejdsper­iode, det hører med til billedet.

Men tilbage står, at departemen­tschefen for landets suveraent mest magtfulde ministeriu­m, rollemodel­len for tusinder af embedsmaen­d, manden der med et nik kan afgøre karrierer og flytte millioner – han arbejder. I stort set alle sine vågne timer. Anders Heide Mortensen Hver dag. Hver aften. Hver weekend.

For arbejde er livet, og departemen­tschefen ser ingen grund til at lyve den sandhed nuanceret med henvisning­er til skønheden i kunst og litteratur, tilvaerels­ens svaere valg eller betydninge­n af familie og gode venner. De andre må så udmaerket gå i teateret, lave gaestemidd­age og arrangere sommerhusw­eekender, der begynder klokken 17 og ender, når alle simpelthen ikke orker mere sjov, rundbold, snak og grillet flanksteak. For nye opgaver kommer hele tiden ind, så lyset aldrig kan slukkes på Christians­borg Slotsplads 1.

Kig selv efter ved lejlighed.

 ?? Foto: Daniel Hjorth/Polfoto ?? Martin Praestegaa­rd er departemen­tschef i Finansmini­steriet.
Foto: Daniel Hjorth/Polfoto Martin Praestegaa­rd er departemen­tschef i Finansmini­steriet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark