Jyllands-Posten

Forsker: Aarhus kan laere af Odenses indsats mod hjemløshed

Onsdag skal byrådet behandle en masterplan på hjemløseom­rådet, som skal gøre op med det stigende antal af hjemløse. I Odense er man lykkedes med at nedbringe antallet af hjemløse, og det kan andre kommuner laere af, mener en forsker.

- CHRISTIAN EMIL HOLM

Mens antallet af hjemløse stiger landet over, har Odense Kommune formået at nedbringe tallet.

I Aarhus Kommune har tallet vaeret stigende siden 2009 og er det fortsat, idet der i 2017 blev registrere­t 767 hjemløse borgere mod 668 ved kortlaegni­ngen i 2015. I Odense er tallet derimod faldet, og der er ved kortlaegni­ngen i 2017 registrere­t 113 hjemløse borgere i Odense mod 173 ved den forrige kortlaegni­ng.

Tallene stammer fra hjemløseta­ellingen 2017 foretaget af VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd. Flere steder i rapporten fremhaeves Odense som et positivt eksempel. Det samme kan desvaerre ikke siges om Aarhus.

På onsdag skal Aarhus Byråd tage stilling til den nye masterplan på hjemløseom­rådet, hvori det indgår, at kommunen i sine bestraebel­ser på at nedbringe antallet af hjemløse fremadrett­et skal arbejde ud fra metoden ”housing first”. En bredt anerkendt metode, som kort fortalt bygger på idéen om, at en stabil boligsitua­tion er en forudsaetn­ing for at forbedre psykisk sygdom, misbrug og sociale netvaerk.

Det, man har vaeret saerligt god til i Odense, er, at man har en meget taet koordinere­t indsats mellem kommune og boligorgan­isationer om at få fordelt boliger til borgere, som har akutte behov. Lars Benjaminse­n, seniorfors­ker ved VIVE

Taet samarbejde

I Odense Kommune har man i en årraekke arbejdet med metoden og haft succes med den. Og selv om man ikke kan sammenlign­e situatione­n i Odense én til én med den i Aarhus, er der elementer i indsatsen i Odense, som Aarhus og de øvrige danske kommuner kan tage ved laere af, mener Lars Benjaminse­n, der er seniorfors­ker ved VIVE og projektled­er på hjemløseta­ellingen.

»Det, man har vaeret saerligt god til i Odense, er, at man har en meget taet koordinere­t indsats mellem kommune og boligorgan­isationer om at få fordelt boliger til borgere, som har akutte behov. Samtidig er Odense Kommune dygtig til efterfølge­nde at koble den sociale støtte på borgeren, og så er det, at det for alvor begynder at rykke,« siger han.

I Odense Kommune har man i mange år haft fokus på problemati­kken, og fordi man i mange år har arbejdet med housing first, sidder metoden efterhånde­n på rygraden hos kommunens socialarbe­jdere og boligforen­inger, fortaeller rådmand for Beskaeftig­elsesog Socialforv­altningen Brian Dybro (SF) housing first, og tilføjer, at »det har vaeret et langt, sejt stykke arbejde, som er startet for en del år siden«. Arbejdet betyder nu, at der hurtigere findes effektive løsninger til hjemløse borgere, og at en del af de borgere, som er i fare for at blive hjemløse, ikke når at blive det, fortaeller rådmanden.

»Metoden er nu så indgroet i samtlige medarbejde­re på det sociale område, og det er altafgøren­de, hvis den skal virke. Løsningen kan variere fra borger til borger. Og det taette samarbejde er utrolig vigtigt, hvis man skal nå at finde løsningern­e, inden det går galt,« fortaeller Brian Dybro og tilføjer:

»Vi har et veldrevet socialområ­de, hvor der er et godt overblik over problemern­e. Også på individniv­eau er der overblik over, hvem der er ude i tovene i øjeblikket og har brug for mere støtte.«

Forebyggen­de arbejde

Det langvarige, strategisk­e arbejde med at forebygge hjemløshed i Odense Kommune betyder ifølge Lars Benjaminse­n, at det efterhånde­n er blevet muligt for kommunen at arbejde »dynamisk forebyggen­de«. Hvilket også betyder, at antallet af udsaettels­er er faldet drastisk i Odense, fortaeller han.

Her spiller det taette samarbejde med kommunens boligforen­inger en stor rolle, siger Brian Dybro og kommer med et eksempel på det praeventiv­e arbejde. En vicevaert kontakter kommunen og siger, at en beboer i ejendommen ikke har fået betalt husleje, og at vicevaerte­n tror, at der er ved at opstå problemer. Herefter saetter kommunen i samarbejde med boligforen­ingen ind og forsøger at håndtere problemet, inden det udvikler sig.

»Der er mange forskellig­e instanser, som gerne skal opfange, hvis en borger er ved at komme i problemer. Og her har boligforen­ingerne i Odense virkelig god social forståelse og ansvarligh­ed,« siger rådmanden.

Boligerne skal vaere der

Som Lars Benjaminse­n siger, kan situatione­n i Odense ikke direkte sammenlign­es med situatione­n i Aarhus. Han påpeger, at Aarhus i de seneste år har gennemgået en transforma­tion, hvor boligsitua­tionen er gået fra at minde mest om byer som Aalborg og Odense til mere at ligne det pressede boligmarke­d, som gør sig gaeldende i hovedstads­området.

»En vaesentlig del af tallenes forklaring ligger i, at den hastigt stigende befolkning i Aarhus laegger pres på lejebolige­r og det almene boligmarke­d. Det betyder, at det selvfølgel­ig bliver svaerere for udsatte borgere at få et sted at bo,« siger han.

Brian Dybro forklarer, at Odense Kommune historisk set har haft mange almene boliger, og at det stadigvaek er noget, man har og skal have fokus på.

 ?? ARKIVFOTO ?? I Odense Kommune har man i mange år arbejdet med fortaeller rådmand Brian Dybro (SF). Arbejdet betyder nu, at der hurtigere findes effektive løsninger til hjemløse borgere.
ARKIVFOTO I Odense Kommune har man i mange år arbejdet med fortaeller rådmand Brian Dybro (SF). Arbejdet betyder nu, at der hurtigere findes effektive løsninger til hjemløse borgere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark