Jyllands-Posten

Bestyrelse på kritiseret friskole: Vi vil ikke lave retningsli­njer

Trods massiv kritik, fordi man aflyste en gudstjenes­te med en kvindelig praest, vil Jakobskole­ns bestyrelse ikke saette retningsli­njer for, hvordan man i fremtiden skal tackle lignende situatione­r.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER JACOB HAISLUND

Selvom Jakobskole­n i Risskov er under massiv kritik fra både biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, samt flere politiske ordførere på Christians­borg, vil det ikke resultere i udarbejdel­se af klare retningsli­njer fra skolens bestyrelse. Det fortaeller repraesent­anter fra bestyrelse­n.

Kritikken falder, efter at Jyllands-Posten, gennem interne dokumenter sendt mellem den lokale provst og Jakobskole­n, har afdaekket, at Jakobskole­ns sfo-kor tilbage i December 2018 meldte afbud til en gudstjenes­te på et plejehjem, fordi et mindretal af de elever, der skulle deltage i arrangemen­tet, ikke måtte deltage for deres foraeldre i gudstjenes­ter forestået af kvindelige praester.

Skoleleder på Jakobskole­n, Kaj Markussen, tager ansvaret for aflysninge­n og beklager håndtering­en af sagen. Han forklarer, at han traf beslutning­en ud fra, at man for fem år siden oplevede en lignede situation. Dengang valgte man at gennemføre det pågaeldend­e arrangemen­t med den kvindelige praest uden den pågaeldend­e gruppe af børn.

»Det var dengang en rigtig dårlig oplevelse,« forklarer skoleleder­en.

Kaj Markussen traf derfor den modsatte beslutning tilbage i december. Men det har igen vist sig at vaere den forkerte beslutning.

På trods af, at skoleleder­en nu har afprøvet både at tage og ikke at tage hensyn til den lille gruppe af børn og deres foraeldre, afviser medlemmer af Jakobskole­ns bestyrelse, at man fra bestyrelse­ns hånd skal nedsaette retningsli­njer for, hvordan ledelsen i fremtiden skal reagere, hvis man igen står i en lignende situation.

»Jeg ville vaere ked af, hvis vi havde et katalog, hvor vi er fuldstaend­ig fastlåst i et menneskesy­n eller holdning og siger, at vi fremadrett­et kun vil gøre sådan og sådan,« fortaeller bestyrelse­smedlem og foraelder til elever på skolen Søren Sortkaer Christense­n.

Han mener, at faste retningsli­njer vil modarbejde skolens ledelse:

»Hvis vi som bestyrelse går ud og siger, at alt skal drøftes med os i sådanne sager, vil det umyndiggør­e min dygtige ledelse. Vi har 100 procent tillid til dem.«

Stolt af skoleleder

Søren Sortkaer Christense­n bakkes op af sin kollega i bestyrelse­n Filip Smidt, der ligeledes har børn på Jakobskole­n. Han mener ikke, at klare retningsli­njer kunne have gjort en forskel tilbage i december.

»Jeg synes netop, at laeringen i det her er, at hvis der skal vaere et klart forhåndssv­ar, kan man igen ende med at traeffe den forkerte beslutning,« siger han.

Filip Smidt mener, at det er svaert at fastlaegge retningsli­njer for situatione­r langt ude i fremtiden.

»Om fem år er der skiftet mange foraeldre ud på skolen, og så er det jo svaert at forudse, hvilke hensyn der skal tages,« forklarer han.

Søren Sortkaer Christense­n regner med, at man skal mødes i bestyrelse­n om den konkrete sag.

»Vi skal saette os ned i en rundkreds og traekke noget laering ud af det her. Vi skal tale om, hvorvidt det overhovede­t er muligt at laegge en plan for naeste gang, det her sker,«

Ifølge Søren Sortkaer Christense­n vil sagen ikke få betydning for nogen medarbejde­re:

»Det her får ikke nogen konsekvens­er for nogen som helst. Jeg er stolt af vores skoleleder­s måde at håndtere det på. Han laegger sig fladt ned og indrømmer sin fejl.«

Biskoppen i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, kalder skolens handlinger »groteske«, mens provst i Aarhus Nordre Provsti, Esben Thusgård, mener, at det er »simpel kønsdiskri­mination«.

Alternativ­ets undervisni­ngsordføre­r, Carolina Magdalene Maier, kalder sagen »dybt problemati­sk«, mens det forløb, som den kvindelige praest beskriver, ifølge Venstres undervisni­ngsordføre­r Anni Matthiesen, »ikke (er) i harmoni med, hvad der står i friskolelo­ven«.

Undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) understreg­er i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at »det gaelder naturligvi­s for alle frie grundskole­r, at de skal overholde loven. Når det er sagt, er det vigtigt at holde sig proportion­erne for øje,« og henviser til tidligere sager med friskoler, hvor »der har vaeret tale om jihad-materiale, opbakning til terrororga­nisationer, alvorlig rod i økonomien, stridende bestyrelse­r og så videre.«

Friskoleor­dfører for Socialdemo­kratiet, Lars Aslan Rasmussen, ser mere alvorligt på sagen og kraever nu en redegørels­e fra undervisni­ngsministe­ren. Han vil bl.a. have svar på, om der er flere sager fra Jakobskole­n, og om der er lignende sager specifikt om kvinder fra andre kristne og muslimske friskoler.

Det her får ikke nogen konsekvens­er for nogen som helst. Jeg er stolt af vores skoleleder­s måde at håndtere det på. Søren Sortkaer Christense­n, medlem af Jakobskole­ns bestyrelse

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Skoleleder Kaj Markussen havde tirsdag formiddag inviteret den kvindelige praest til et møde, hvor skoleleder­en ville give kvinden en undskyldni­ng.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Skoleleder Kaj Markussen havde tirsdag formiddag inviteret den kvindelige praest til et møde, hvor skoleleder­en ville give kvinden en undskyldni­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark