Jyllands-Posten

På toppen af Aarhus Ø

Om få måneder rykker de første beboere ind i AARhus-byggeriet på Aarhus Ø. JP Aarhus tog en tur til tops i bydelens foreløbig højeste hus på 65 meter.

- JØRGEN RYE

Solen viser sig fra en sjaelden god side denne onsdag middag, men vinden er absolut ikke for nybegynder­e heroppe i 65 meters højde. Man skal holde godt fast i gelaendere­t, og så skal man pakke sig med hue, handsker og halstørkla­ede.

Dertil kommer suget i maven, når man kigger ud over kanten, og det er ikke for højdeforsk­raekkede.

Vi er på 19. etage, 65 meter oppe på toppen af den nyeste ”indflytter” på Aarhus Ø – byggeriet med navnet AARhus – tegnet af Bjarke Ingels’ tegnestue BIG og opført med Rune Kilden og Michael Mortensen som bygherrer.

Efter et par sammenlaeg­ninger indeholder byggeriet nu 247 ejerlejlig­heder, hvoraf alle er solgt på naer to, og priserne har svinget fra ca. 2,3 mio. kr. til ca. 20 mio. kr. Der er de absolut dyre lejlighede­r i AARhus, men byggeriet indeholder også 80 tovaerelse­slejlighed­er, som bl.a. er solgt til unge par.

Den lejlighed, vi kigger på lige nu – på toppen af den største af de to pyramider – er en af de dyreste, for den er i tre etager med altaner på alle niveauer og et orangeri i den øverste spids. I sandhed et sjaeldent sted at bo med maksimal udsigt i fire retninger og et sted med maksimal vind, men med altan hele vejen rundt finder vi et hjørne med både lae og sol.

Indflytnin­g senest i juni

Dagens guider er bygherre Rune Kilden fra Kilden & Hindby og selskabets projektche­f Lars Bilberg, og undervejs møder vi en masse håndvaerke­re, som er i gang med at faerdiggør­e lejlighede­r, opgange og p-kaeldre, så alt er klar til indflytnin­g senest den 1. juni i år. De første lejlighede­r er dog allerede ved at vaere klar, så AARhus måske får sine første indflytter­e i løbet af marts eller april.

I bunden af huset er den nederste etage ud mod vandet ikke boliger, men 44 saerlige aktivitets­rum med dobbelt loftshøjde, som kan indrettes til butikker, udstilling­er, showroom, vaerkstede­r og alt muligt andet.

»Jeg glaeder mig virkelig til at se, hvad det kan udvikle sig til, også om 5-10 år, for vi forsøger at bygge fleksibelt, så vi ikke kun besvarer de behov, der er her lige nu. Vi laver rammerne og laegger så op til, at beboerne udfylder dem bedst muligt,« siger Rune Kilden.

Et faelles beboerhus i bunden af bygningen vil også give aktivitet for de 100 lejligheds­ejere, der køber en andel og udvikler rummet. De 21 bade- eller aktivitets­huse, som bliver opsat i en stribe langs byggeriet ud mod bassin 7, er et tredje eksempel på aktivitet, og her bliver der krav til ejerne om at arrangere mindst 10 udadvendte aktivitete­r om året for at skabe liv og give noget til byen.

Ved siden af AARhus-byggeriet er der allerede opført en bygning, som skal huse Teatret Gruppe 38 og en ny restaurant, som bliver en forsmag på flere restaurant­er og det liv, som et hotel- og konference­center også vil tilføre området omkring bassin 7.

Vi forsøger at bygge fleksibelt, så vi ikke kun besvarer de behov, der er her lige nu. Rune Kilden, bygherre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark