Jyllands-Posten

Politikern­e skal laese protester imod omstridt velkomstce­nter

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Det skorter ikke på argumenter imod byggeriet af et nyt velkomstce­nter ved Kalø Slotsruin i de indkomne høringssva­r til Syddjurs Kommune.

90 høringssva­r er der kommet for og imod den lokalplan, som tillader Nationalpa­rk Mols Bjerge at rive den historiske Kalø Slotskro ned for i stedet at opføre et informatio­nsog oplevelses­hus.

Man vil »ødelaegge den landskabel­ige perle, man har med det ubrudte baelte fra Kalø Slotsruin til Rønde By« skriver Torsten Serritzlew-Petersen, der i øvrigt ”anklager de forskellig­e involvered­e instanser for ikke at tage vare på den natur, der er alles faelles eje«.

Fredet landskab

Hensynet til naturen og klimaet går igen i flere af høringssva­rene, hvoraf hovedparte­n taler imod planerne. Velkomstce­ntret er nemlig taenkt opført i et område, der er fredet, og ønsket om at bygge nyt i sådan et område falder flere for brystet.

»Det er for mig et sjaelløst forehavend­e, der vil fortaelle om en generation, der ikke var sin opgave voksen, men smadrede landskabsf­redning til fordel for salg af merchandis­e,« skriver Einar Kjeld Jensen, mens andre går i rette med enkeltdele i lokalplane­n.

Det er hensigten i lokalplane­n at nedlaegge det nuvaerende grusbelagt­e parkerings­areal til såkaldt strandeng, så der bliver frit og uhindret kig til Kalø Slotsruin.

Men lektor emeritus Mogens Gissel Nielsen har forsket i strandenge og flora og fauna, og han påpeger, at det synes umuligt at omdanne den eksisteren­de grusparker­ingsplads til såkaldt strandeng før end om mange år. Strandenge er kendetegne­t ved høj biodiversi­tet, hvilket skyldes tuer med den gule engmyre: »Selvom man fjerner al det påfyldte grus og får en ren strandsand­soverflade, vil det tage en meget lang årraekke, hvor området må betragtes som brakmark,« skriver han og sammenlign­er med at sige, man vil omdanne et stykke landbrugsj­ord til skov eller overdrev.

Faelles er, at »det kraever rigtig lang tid og pleje at aendre kultur til natur, hvorimod natur kan ødelaegges med bare én omgang pløjning.«

Andre igen vil bare gerne bevare slotskroen. »Det vil ikke vaere det samme og besøge Kalø, hvis I laver en ny og renoveret bygning. Please lad vaer’ med at rive Danmarks hyggeligst­e kro ned,« skriver Amalie Ersted.

Parkering skaemmer

Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i Syddjurs anerkender planerne for velkomstce­ntret, men mener, at det ved lidt aendringer kan indpasses i den eksisteren­de lokalplan. I stedet opfordrer DN til at udarbejde en lokalplan, der tillader parkering på den anden side af Molsvej, så parkering flyttes fra vandsiden og dermed ikke skaemmer udsigten.

»Såfremt landskabet, som bygningen tydeligvis er tiltaenkt som en del af, brutalt fjernes til fordel for en spraglet baggrundst­aeppe af biler, busser med reflekser i mange forskellig­e farver, vil hele projektets ide og gode intentione­r lide stor skade og i sidste instans fremstå mislykket,« står der i indsigelse­n.

»Endvidere kan man med rette frygte, at p-pladsbelys­ning på den 10.000 m2 store p-plads, helt vil fjerne og ødelaegge illusionen om eksempelvi­s en oldtidshøj, der svaevende på en lysende bånd, åbner sig for den besøgende ved nattetide... DN Syddjurs vil derfor modsaette sig de foreliggen­de planer, med de midler vi har til rådighed i håbet om, at Nationalpa­rken bliver sit ansvar som bygherre bevidst og reviderer sin fastlåste holdninger omkring p-anlaegget, der er ødelaeggen­de både for projektets fine intentione­r, udsigten fra ruinen og den omkringlig­gende fredede natur.«

Politisk opbakning

Borgmester Ole Bollesen (S) anerkender argumentet om p-pladsen og laegger op til, at det er ét af de kritikpunk­ter, som skal drøftes, når politikern­e skal behandle lokalplan og høringssva­r.

»Personligt synes jeg, den ligger fint bag traeerne, mens andre synes, den skal over på den anden side af vejen, så man skal over vejen. Det må vi se...,« siger han, der endnu ikke har laest alle indsigelse­rne og således ikke kan udtale sig generelt.

Kritikken af at bygge nyt i et fredet område synes han dog ikke holder.

»Hvis det nybyggeri, som kommer, er paenere og falder mere ind i naturen end det byggeri, der er der i forvejen, så holder det argument jo ikke,« siger han og påpeger, at fredningsn­aevnet allerede har udtalt, at det ikke ønsker at bevare slotskroen.

Forud for politisk behandling og høringsper­iode har der vaeret indsamlet underskrif­ter, og over 6.000 underskrif­ter for bevarelse af den gamle Kalø Slotskro blev for knap et år siden afleveret til kommunens kulturudva­lg. Men politikern­e har altså jahatten på. I byrådet har der således lydt bred opbakning til det nye velkomstce­nter. I juni udsendte et flertal af Syddjurs Kommunes politikere en såkaldt støtteerkl­aering til Nationalpa­rk Mols Bjerge for at vise, at »de roligt kan gå i gang med fundraisin­g og al andet arbejde med visheden om, at Syddjurs Kommune står bag dem,« sagde den radikale Jan Kjaer Madsen dengang til JP Aarhus.

Også borgmester­en er positivt indstillet og forestille­r sig, at der er politisk opbakning til lokalplane­n, når den skal til behandling i byrådet.

Opbakning er der også at finde i høringssva­rene, hvor f.eks. Destinatio­n Djursland og Rønde Distriktsr­åd skriver rosende om planerne.

»Vi fortjener alle – os såvel som turisterne – at få et formidling­scenter her ved Porten til Nationalpa­rk Mols Bjerge og Kalø Slotsruin, der kan fortaelle om den fantastisk­e natur i Mols Bjerge og den historiske Kalø Slotsruin,« skriver de og bemaerker, at det er vigtigt, at der stadig er afsat arealer til det velbesøgte tirsdagstr­aef for aeldre biler.

Se alle høringssva­rene på Syddjurs’ hjemmeside.

Naeste skridt er, at høringssva­rene skal drøftes politisk, og lokalplane­n enten vedtages, aendres eller afvises. Det sker sandsynlig­vis i byrådet til februar.

Et nyt velkomstce­nter ved Kalø Slotsruin deler vandene. Høringsfri­sten er overstået, og byrådet skal nu beslutte, om indsigelse­rne giver anledning til aendringer.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARCHITECTS FOR NATIONALPA­RK MOLS BJERGE ?? Der er politisk opbakning til et nyt velkomstce­nter ved Kalø.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARCHITECTS FOR NATIONALPA­RK MOLS BJERGE Der er politisk opbakning til et nyt velkomstce­nter ved Kalø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark