Jyllands-Posten

Historiens største tyveri fra Rigsarkive­t er større end antaget

-

Rigsarkive­t: Danmarkshi­storiens hidtil største tyveri fra Rigsarkive­t af materiale fra Besaettels­estiden er mere omfattende end først antaget. Sådan lyder det i en rapport, som Statens Arkiver afleverede til Kulturmini­steriet kort før jul. Det skriver Weekendavi­sen. En gennemgang af mere end 3 mio. papirer viser, at der i retssagern­e fra Københavns Byret mod nazister og personer, der samarbejde­de med nazisterne, er tydelige tegn på tyveri i mindst 4,6 pct. af sagerne.

»Der er hermed formentlig tale om, at tusindvis af stjålne dokumenter fortsat befinder sig hos samlere, på det sorte marked eller, allervaers­t, er destrueret/ bortkommet,« lyder det ifølge avisen i rapportens konklusion, som vurderer, at det er »saerdeles alvorligt for en national kulturarvs­institutio­n«.

Kulturmini­steriet bevilgede i 2015 5 mio. kr. til en gennemgang af de mest udsatte arkiver fra retsopgøre­t efter krigen. Arkiverne skulle samtidig digitalise­res. Det skete, efter at Weekendavi­sen året før dokumenter­ede, at tyverierne havde vaeret mere omfattende og foregået over laengere tid, end det var kommet frem under en retssag. Tyverierne af dokumenter­ne blev opdaget i efteråret 2012. I maj 2013 blev to anklagede maend idømt faengsel i hhv. to år og et år og ni måneder. De havde over en årraekke søgt om adgang til straffesag­er og dokumenter fra retsopgøre­t efter Besaettels­en. Derigennem havde de systematis­k stjålet en større maengde materiale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark