Jyllands-Posten

Tilfaeldet Sverige

-

Så fik den selvudnaev­nte

humanistis­ke stormagt Sverige omsider en ny regering. Efter fire måneders ulideligt sejpineri kan socialdemo­kraten Stefan Löfven fortsaette i spidsen for en rød-grøn regering, bakket op af to borgerlige – det er man nødt til at understreg­e – partier, Centerpart­iet og De

Liberale. Stor er lettelsen i Stockholm. Men alt er i virkelighe­den ved det gamle.

Forløbet af forhandlin­gerne må markere et lavpunkt i svensk parlamenta­rismes nyere historie. De har haft ét eneste formål: at holde de slemme sverigedem­okrater med deres 17,6 pct. vaelgeropb­akning uden for enhver indflydels­e i endnu en valgperiod­e. Alt andet har vaeret underlagt denne ambition. Det er en forbløffen­de negativ tilgang til, hvordan politik bedrives i et samarbejde­nde folkestyre.

Danske politikere

har kritiseret deres svenske kolleger.

Enkelte har ligefrem kaldt fremgangsm­åden udemokrati­sk. Det er at tage munden for fuld. Politik handler om at skaffe sig flertal, og et flertal har i sagens natur altid ret. Sådan er spilleregl­erne, så usympatisk det undertiden kan virke.

Langt vaerre er, at de svenske kolleger har gjort politik til et opgør om, hvem der kan promenere det rigtige menneskesy­n. Det kender vi også herhjemmef­ra, hvor isaer De

Radikale ikke kan få nok af at understreg­e, hvor meget finere det er at have et menneskesy­n end almindelig­e politiske holdninger. Men i Sverige er konkurrenc­en sat ekstraordi­naert intolerant og ekskludere­nde i system.

De problemer, som Sverigedem­okraterne peger på, går ikke vaek, fordi de øvrige partier ikke vil høre om dem. Tvaertimod virker det unaegtelig, som om de bare vokser sig større og større. Nu skydes der ikke laengere kun i Malmøs gader. Nu kastes der håndgranat­er. Kriminalit­etsstatist­ikkerne, ikke mindst for voldtaegte­r, kender kun én vej, og det er entydigt den forkerte. Hvis vi herhjemme synes, at der er problemer i ghettoområ­der, så kig til Sverige. Det knirker og knager i det svenske folkhemmet, og selv om der stadig er plads nok i de store skove, som davaerende statsminis­ter Fredrik Reinfeldt konkludere­de efter en flyvetur, så har generation­er af svenske politikere presset velfaerdss­amfundet og nationen Sverige helt ud på kanten. Det er man da nødt til at kunne diskutere. Det hjaelper ingen, at man bare lukker øjnene.

Når man naerstuder­er de svenske medier, kan man godt se, at en vis opvågnen til den virkelige virkelighe­d er sat ind.

Der er kommet spraekker i virkelighe­dsfornaegt­elsen. I årevis har svenske medier forestået en samfundsde­bat, som i forløjethe­d ikke overgås noget sted i Europa. Nu pibler en vis erkendelse frem, men Rigsdagens politikere tager endnu en runde, hvor man foregiver, at tidens ugunst alene skyldes de påstået racistiske sverigedem­okrater. Der er faktisk grund til at vaere bekymret på broderfolk­ets vegne. Ikke mindst for den manglende vilje til at holde gang i en åben politisk samtale, der søger at favne alle.

Det må i øvrigt undre,

at den moralske kølle kun rammer Sverigedem­okraterne. I årevis har Socialdemo­kratiet tilladt det erklaeret socialisti­ske (foruden feministis­ke) Venstrepar­tiet at vaere parlamenta­risk grundlag. Partiet har bestemt udviklet sig, men dets rødder haenger lige så fast i en totalitaer forhistori­e, som Sverigedem­okraterne gør på den anden fløj. Også her er et saerligt svensk hykleri til at tage og føle på.

Sverige går vanskelige tider i møde. Med tanke på den danske udlaending­edebat er der stadig grund til at sige: Se til Sverige, hvordan det ikke skal gøres.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark