Jyllands-Posten

Et fleksibelt boliglån? Nej tak

PRIVATØKON­OMI: Hvad gemmer der sig bag et såkaldt fleksibelt boliglån?

-

Fleksibel! Det er et af de ord, som får hårene på mine arme til at rejse sig. Når ordet bliver brugt i forbindels­e med økonomi, kommer alle hårrestern­e på hovedet også med op.

Jeg kommer i alarmbered­skab simpelthen.

Banker og realkredit­institutte­r står i kø for at give os ”fleksibili­tet” i økonomien. Realkredit Danmark har gennem laengere tid tilbudt et boliglån med indbygget fleksibili­tet. Det kaldes Flexlife. Det kan kun gives til boligejere, der skylder 60 pct. eller mindre af husets vaerdi. De er til gengaeld sikret afdragsfri­hed i 30 år.

Nordea Kredit har et tilsvarend­e lån, og i sidste uge kom Totalkredi­t endelig på banen.

Lånet er blevet en stor succes. I Realkredit Danmark er det ca. hver femte kunde, der vaelger Flexlife, i Nordea Kredit ca. hver 10.

Vi kan altså konkludere, at fleksibili­tet her er lig med retten til at skylde penge vaek for evigt! Det bliver et nej tak herfra. Mit nej skyldes to ting: Lånets konstrukti­on og prisen.

Jeg har simpelthen ikke behov for et fleksibelt boliglån, og jeg kender heller ikke andre, der har. Der skal vaere ro om boligøkono­mien, det er ikke et spekulatio­nsobjekt. Boligen er fundamente­t for vores økonomi. Derfor skal vi allerede, når vi køber, tage stilling til, hvad vi vil.

Afdragsfri­hed giver mening specielt for førstegang­skøbere, fordi de kan afvikle den noget dyrere bankgaeld hurtigt. Men når bankgaelde­n er vaek, giver det lige så meget mening at få afviklet på realkredit­lånet. Jo mere man får afviklet af sin boliggaeld, desto bedre er man rustet til at klare eventuelle prisfald.

Man gør sig selv en stor tjeneste, hvis man kun skylder 60 pct. af boligens vaerdi vaek, når man går på pension. Gør man det, får man vaesentlig­t bedre lånemuligh­eder i pensionsal­deren.

Meget tyder på, at boligmarke­det er på vej mod en opbremsnin­g. Parcelhusm­arkedet er i nogenlunde balance, men vi er i gang med det, der godt kan blive en katastrofe­opbremsnin­g på ejerlejlig­hedsmarked­et. Priserne faldt over 3 pct. i København og Aarhus i sidste kvartal 2018. Det er opsigtsvae­kkende.

Intet tyder på, at det bliver bedre i år eller naeste år for den sags skyld. Alene usikkerhed­en om de nye boligskatt­er, der traeder i kraft i 2021, er gift for priserne og salget.

De nye låntyper er målrettet velhavende boligejere. I Totalkredi­t sorterer man oven i købet boligejere i de billigste kommuner helt vaek. Som det første realkredit­institut kraever man, at boligejern­e skal have en likvid formue på mindst 500.000 kr. for at få et af de nye lån. Pensionsmi­dler taeller ikke.

Det krav udelukker stort set alle med en bolig, der har en vaerdi under 1,25 mio. kr., med mindre de har en større likvid formue ved siden af. Totalkredi­t grovsorter­er simpelthen den allerbilli­gste del af boligmarke­det vaek.

Og hvad med priserne? Nordea Kredit tager praecis det samme i bidrag for sit ”Frihed 30-lån” som for almindelig­e flekslån.

Både Realkredit Danmark og Totalkredi­t har skruet priserne op. I Realkredit Danmark betaler man 0,15 pct. mere. Det er 1.500 kr. pr. lånte million for retten til evig gaeld. I Totalkredi­t er der et tilsvarend­e tillaeg på 0,15 pct. for de første 40 pct. af lånet. Bidragssat­sen for lån mellem 40 og 60 pct. af ejendommen­s vaerdi er på 0,35 pct. Det er altså 3.500 kr. mere pr. lånte million for evig gaeld. Der er ingen logisk forklaring på den prisforhøj­else, for lånene er netop baseret på helt almindelig­e obligation­er.

Og så er der en ikke uvaesentli­g detalje. De nye lån er flekslån – altså lån med stor renterisik­o. Realkredit­institutte­rne – ikke mindst Totalkredi­t – har i de senere år kraftigt opfordret boligejern­e til at vaelge lån med fast rente.

Dermed sikrer de sig mod rentestign­inger og mod det prisfald, som højere renter automatisk vil medføre.

Hvis nu alle boligejern­e fulgte det råd, ville realkredit­institutte­rne miste ganske store indtaegter. Bidragssat­serne er højere på flekslån.

Det er måske i det lys, man skal de nye lån med 30 års afdragsfri­hed og Realkredit Danmarks og Totalkredi­ts prispoliti­k. Det ligner i hvert fald en tanke. For hvis vi siger ja til de nye lånemuligh­eder, er realkredit­institutte­rne sikre på at få ekstra indtaegter, så laenge vi lever.

For lige at sammenfatt­e. Hvad betyder fleksibili­tet? Øget renterisik­o, binding til et realkredit­institut, højere bidrag.

Det bliver et nej tak herfra!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark