Jyllands-Posten

PROFESSOR: DET TALER IND I EN TINDER-KULTUR

-

Anne Jerslev, professor ved institut for medier, erkendelse og formidling på Københavns Universite­t tror ikke, at et program som ”Date mig nøgen” lever laenge, hvis det kun vaekker forargelse.

»Jeg har ofte forsvaret realitytv med, at selv om der kan vaere graenseove­rskridende elementer, laegger de altid op til én eller anden diskussion om adfaerd, om kropsopfat­telser eller om, hvordan vi behandler hinanden. Det kan man også sige om dette program og f.eks. ”Gift ved første blik”, som begge kan føre til diskussion­er om krop og parforhold. Vi har altid bedømt hinanden på det ydre. Det er ikke noget nyt. Men måske vi i højere grad end tidligere kigger på ydersiden, før vi vurderer det indre. Programmet taler i hvert fald direkte ind i en Tinder-kultur, hvor vi swiper til højre og venstre alt efter, om naesen og brysterne er paene eller ej.«

»Det interessan­te er, at programmet iscenesaet­ter kroppen som en genstand, der kan vurderes i forhold til dens enkelte dele, og egentlig afseksuali­serer kroppen. Den bliver ikke set som potentielt erotisk. Den bliver bare fordelt på nogle enkeltdele, som hver isaer kan vaere grimme eller paene. Det, synes jeg, er et problem, men det er samtidig et interessan­t program i tiden og siger noget om det ydres kolossale betydning for attraktivi­tet i dag.« sker en naiv forestilli­ng om, hvor galt det står til, og om »at vi ser alt gennem pornografi­ens linse«. Folk går jo trods alt i faellesbad, til sport og på stranden og ser andre kroppe, pointerer hun.

»Men hvis det virkelig er kommet så vidt, er det selvfølgel­ig godt at se, at andre mennesker også kan have tykke laegge og skaeve testikler. Hvis det så er – i gåseøjne – helt almindelig­e kvinder og maend af kød og blod, der stiller op, kan det godt vaere med til at vise os, hvad normalitet er. Så vil jeg måske godt købe argumentet,« siger hun.

”Date mig nøgen” møder ikke udelukkend­e opadvendte tommelfing­re hos den nationale chef for Sex & Samfund, Lene Stavngaard, der har set det første program. Hun glaeder sig over at se nøgne mennesker i tv, men finder det ikke saerlig konstrukti­vt, at de optraeder i en kontekst, hvor man skal bedømme hinanden.

»Problemati­ske udtalelser«

Undervejs i den første udsendelse er hun stødt på flere »problemati­ske udtalelser« i dialogen om kroppene, »som ikke kan karakteris­eres som kropsposit­ivistiske«, siger hun.

»Deltageren taler lige ind i stereotype­r, klichéer og idealiseri­nger, og platformen bliver en megafon, som bekraefter dem. En deltager fremhaever f.eks. symmetrisk­e bryster som noget positivt, et ideal. Men det bliver ikke fortalt, at symmetrisk­e bryster faktisk forekommer meget sjaeldent. Han forklarer også, at han foretraekk­er glatbarber­ede kvinder, fordi det er mere hygiejnisk. Det er jo faktuelt forkert. Kropshår har en funktion, men myten få lov at stå og bliver ikke modsagt,« siger hun og fortsaette­r:

»Når man saetter virkelige mennesker ind i et studie, vil de formentlig repraesent­erer stereotype­r, som lever i vores kultur. Men hvis nøgenheden nu skal foregå i et format, hvor man skal bedømme hinanden, og man alligevel bruger infobokse, burde de infobokse vaere mere normkritis­ke og korrekte. Flere af dem er lidt pseudovide­nskabelige.«

Ude i virkelighe­den dømmer vi hinanden på vores kroppe – med og uden tøj på. På den måde vaelger programmet en meget aerlig praemis, mener Lene Stavngaard:

»Men undervejs (i første program, red.) ser man f.eks. de kraftigere kvinder blive valgt fra først. Det er jo fint at have praeferenc­er, men det sker med nogle bortforkla­ringer, der måske kan virke lidt mistaenkel­ige. Da virker det pludselig ikke laengere ret aerligt eller kropsposit­ivistisk.«

Der har ikke vaeret nogen krav til deltagerne­s grad af fysisk fuldkommen­hed eller for den sags skyld uperfekthe­d. I de seks programmer vil man bl.a. opleve »superveltr­aenede, snorlige drenge og piger« – de skal jo heller ikke diskrimine­res, siger Sofie Maltesen.

Fra produktion­ens side har man til gengaeld vaeret optaget af en respektful­d tone, og at man ikke skal sammenlign­e og nedgøre hinanden, forklarer hun. Alle, der har vaeret med, har haft den indstillin­g. Og så vidt, Sofie Maltesen ved, er alle gået fra studiet med en »følelse af optur«.

Tilbage i Skibby forklarer Mads Jonas Thorstense­n, der i øvrigt selv foretraekk­er kvinder med kort hår og paene halse, at han forud for optagelsen af sit program havde besluttet sig for at vaere så aerlig som overhovede­t mulig. Men …

»Da jeg først stod der, var det rigtig svaert at kommentere, hvis en kvinde f.eks. havde en størrelse, jeg ikke var tiltrukket af. Jeg fandt måske på lidt dårlige undskyldni­nger. Så blev det noget med, at taeerne var grimme. Det skulle jo vaere sjovt for os alle sammen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark