Jyllands-Posten

Aalborg-system undersøges for at redde aarhusians­ke liv

I Aalborg har et elektronis­k gitter på kajarealer reddet menneskeli­v. Aarhus Kommune undersøger, om kameraer på Dokk1 og Navitas kan udnyttes til formålet.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Skal Aarhus Å langs Åboulevard­en hegnes ind for at undgå, at uheldige og eventuelt fulde folk falder i åen, eller vil det vaere en grim løsning, der er et udtryk for, at vi pakker folk ind i vat og fratager folk ansvaret for at passe på sig selv? Diskussion­en dukker op med jaevne mellemrum og er blevet mere aktuel, efter aarhusiane­rne har fået bedre adgang til vandet på havnen. Hos både Østjylland­s Brandvaese­n og Aarhus Kommune kigger man nu mod Aalborg, hvor akkurat samme diskussion hører fortiden til. Siden 2016 har byens havnekant fra Limfjordsb­roen i vest til Musikkens Hus i øst vaeret udstyret med et kamerasyst­em, som registrere­r, når en person falder i vandet eller slingrer langs samt går taet på kajkanten. Hvis det sker, taender en døgnbemand­et overvågnin­gsskaerm hos Nordjyllan­ds Beredskab.

»For hvert minut, vi rykker hurtigere ud, stiger chancerne for at redde menneskeli­v i den kolde fjor. Vi har kortet 2-4 minutter af aktionstid­en, fordi beredskabe­t ikke er afhaengige af alarmering­er fra vidner, men kan sende hjaelpen af sted, så snart en person falder i vandet,« siger Henrik Jess Jensen, chef for Veje og Infrastruk­tur, Aalborg Kommune, med ansvar for sikkerhede­n på byens havneareal­er.

Kajkantern­e er også udstyret med varmefølso­mme kameraer, så beredskabe­t kan finde nødstedte personer i mørke. De reddede ifølge Henrik Jess Jensen to mennesker sidste år.

Systemet blev taget i brug i 2016, og det elektronis­ke gitter taeller nu 18-20 kameraer. Selv om gitteret er højteknolo­gisk, har anlaegspri­sen vaeret anderledes jordnaer. 1-1,5 mio. kr., vurderer Henrik Jess Jensen, der understreg­er, at Aalborg i forvejen bl.a. havde den nødvendige infrastruk­tur med fiberkable­r.

Aarhus Kommune er ifølge driftschef i Teknik og Miljø, Kim Guldvad, i gang med at undersøge, om eksisteren­de kameraer på bl.a. Dokk1 og Navitas med ny software kan benyttes i et elektronis­k gitter på Aarhus Havn.

Østjylland­s Brandvaese­n har allerede vaeret i Aalborg for at se det elektronis­ke gitter:

»Jeg ved ikke, om det passer til Aarhus. Men det vil vaere oplagt at undersøge,« siger Lone Mossin, der bl.a. arbejder med sikkerhed på havnen.

 ?? FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN ?? Grith Mortensen og Jørgen Ørgaard fra Knebel.
FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN Grith Mortensen og Jørgen Ørgaard fra Knebel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark