Jyllands-Posten

Kunder kan få baeredygti­g bilkredit og grønne boliglån

Banker vil bl.a. tilbyde rabat på renten ved klimavenli­ge finansprod­ukter. Efterspørg­slen er der, og det pynter på et blakket image, siger en fremtidsfo­rsker.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM

Banker har de senere år vaeret forbundet med hvidvask, skattespek­ulation og grådighed, men i fremtiden håber de at vaekke mere positive tanker i retning af grøn omstilling, klimavenli­ghed og baeredygti­ghed hos kunderne.

Den klimavenli­ge trend er ved at vinde fodfaeste i finanssekt­oren, hvor Nordens største bank, Nordea, overvejer at praesenter­e baeredygti­ge produkter for bankens danske boligkunde­r.

»Vi er ikke nået så langt herhjemme, at vi er parat til at lancere det lige om lidt, men det er vores strategi, og et eksempel kunne vaere grønne boliglån,« siger Frank Vang-Jensen, landechef i Nordea i Danmark og medlem af koncerndir­ektionen.

Han peger på, at banken allerede har grønne boliglån i Sverige, ligesom banken har flere grønne og baeredygti­ge investerin­gsprodukte­r, som endda gav et bedre afkast end ”almindelig­e” produkter sidste år.

Danske Bank oplever, at isaer velhavende danskere søger mod grønne produkter.

»Det øverste velhaverse­gment vil have sikkerhed for, at investerin­ger er baeredygti­ge og i det hele taget bare i orden hele vejen rundt,« siger Lars EllehaveAn­dersen, der er øverste chef for Private Banking i Danske Bank.

Flere af de mindre banker er hoppet på den grønne bølge – f.eks. Merkur Andelskass­e og Folkespare­kassen.

Sidstnaevn­te har netop lanceret et nyt lån til elbiler, hvor renten er under det halve af et almindelig­t billån.

»Vi bliver nødt til at taenke over, hvordan vi bruger de knappe ressourcer på kloden, og vi vil gerne vaere med til at fremme udviklinge­n vaek fra fossile braendstof­fer,« siger Martha Petersen, direktør i Folkespare­kassen.

Folkespare­kassen yder også billigere bolig- og byggelån, hvis pengene bruges til at boligen mere energivenl­ig.

En fremtidsfo­rsker spår, at grønne finansprod­ukter er fremtiden.

»Det kommer vi til at se meget mere af, fordi der er en øget efterspørg­sel,« siger Jesper Bo Jensen, direktør i Center for Fremtidsfo­rskning, men han påpeger også en anden årsag:

»Finanssekt­oren har vaeret praeget af grådighed. Bankerne har derfor brug for at saette sig selv i et bedre lys, og det er også en af grundene til, at vi ser, at banker tilbyder disse produkter.« gøre

 ?? FOTO GREGERS TYCHO ??
FOTO GREGERS TYCHO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark