Jyllands-Posten

Universite­ter vil have artikler pristjekke­t

-

Fem private forlag sidder tungt på adgangen til de videnskabe­lige forsknings­artikler i Europa. Faktisk så tungt, at interesseo­rganisatio­nen Danske Universite­ter vurderer, at der kan vaere tale om monopoltil­stande. Det skriver fagbladet Magisterbl­adet søndag.

Interesseo­rganisatio­nen er gået sammen med sine europaeisk­e pendanter, der samlet kalder sig European University Associatio­n (EUA), for at bede EU’s konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager, om at kigge naermere på sagen.

Samlet taeller de ca. 500 universite­ter i Europa, fortaeller direktør i Danske Universite­ter Jesper Langergaar­d:

»Vi vil gerne have kommissaer­en til at undersøge, om der er monopollig­nende tilstande omkring videnskabe­lige tidsskrift­er. Vi føler, der er problemer. De er meget dyre, og vi kan ikke gennemskue priserne i forhold til andre lande.«

I 2017 måtte danske universite­ter hive 204 mio. kr. op af lommen for at få tidsskrift­erne digitalt. Herefter har de personer, der er tilknyttet universite­terne, mulighed for at laese dem.

Kan I ikke bare lade vaere med at abonnere?

»Det er meget svaert, fordi vi taler om meget anerkendte tidsskrift­er. Det er meget eftertragt­et og giver stor anerkendel­se for forskere at blive publiceret i eksempelvi­s Science, Nature og The Lancet. Det ville betyde, at vi ville få en mere begraenset adgang til noget af den nyeste forskning, og det er vi ikke interesser­et i,« siger Jesper Langergaar­d.

Organisati­onen af universite­ter i Europa har anmodet Margrethe Vestager om et møde i februar, men har endnu ikke fået svar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark