Jyllands-Posten

Politikere vil sikre, at der reageres hurtigt på patienters klagesager

Sagsbehand­lingen af patientkla­ger skal aendres, så oplysninge­r om generelle livstruend­e fejl i sundhedsbe­handlingen ikke samler støv i bunken af sager.

- KLAUS DOHM

Der skal ikke gå 11 måneder fra, at myndighede­rne bliver gjort opmaerksom på livstruend­e fejl i sundhedsbe­handlingen, til der bliver reageret. Og er det nødvendigt, skal proceduren for klagebehan­dling laves om.

Sådan lyder det fra en raekke sundhedspo­litikere på Christians­borg til JyllandsPo­stens afdaekning af, hvordan en konkret klagesag over en mangelfuld kraeftunde­rsøgelse er blevet håndteret af Styrelsen for Patientkla­ger.

»Det skal gerne vaere sådan, at man kan gribe ind med det samme. Jeg undrer mig over, at det bare kommer i bunken af sager, som man tager op, når der er tid. Man kan ikke sidde og vente i 11 måneder. Der kan dø mange mennesker,« siger Liselott Blixt (DF), formand for Sundhedsog AEldreudva­lget.

Ringsted Sygehus har udført mangelfuld­e brystunder­søgelser af hundredvis af kvinder med mistanke om brystkraef­t.

Den konkrete sag drejer sig om en kvinde, der i oktober 2016 klagede over sygehusets behandling af hende. I december 2016 modtog Klagecentr­et i Styrelsen for Patientsik­kerhed en redegørels­e fra en overlaege på Ringsted Sygehus, hvori han bl.a. konstatere­de, at kvinden – som alle andre kvinder i samme situation – ikke var blevet undersøgt, som de nationale retningsli­njer foreskrive­r.

Først 11 måneder senere, den 30. november 2017, sendte Klagecentr­et sagen videre til samme styrelses tilsynsenh­ed, som kan gribe ind over for sygehuset.

Det er uacceptabe­lt, mener også Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, Flemming Møller Mortensen. Han vil nu praecist have afdaekket, hvordan styrelsen håndterer sagerne.

»Det her vidner om, at der i hvert fald på davaerende tidspunkt har vaeret et setup, der overhovede­t ikke har levet op til de krav, som man kan stille, når det drejer sig om patienters sikkerhed. Jeg indkalder mandag sundhedsmi­nisteren til et samråd. Vi bliver nødt til at finde ud af, om der i dag stadig er de samme huller,« siger han.

Der mangler en forstopper

Styrelsen for Patientkla­ger har siden sommeren 2018 haft ansvaret for at behandle klager fra patienter over sundhedspe­rsonale, men det har ikke en ”forstopper” i form af laeger, der ud fra materialet vurderer, om der akut skal gribes ind. Men det kan der ifølge både Danske Patienter og Mette Hartlev, professor i sundhedsre­t ved Københavns Universite­t, vaere behov for.

Ifølge styrelsens direktør, Lizzi Krarup Jakobsen, er det »langt hen ad vejen« et spørgsmål om ressourcer og prioriteri­ng, hvor hurtigt der reageres på alarmerend­e oplysninge­r, som hun søndag formulered­e det i JyllandsPo­sten.

Men den argumentat­ion godtager Flemming Møller Mortensen ikke.

»Sådan som sagen er afdaekket af jer, er jeg ikke tilfreds med, at man siger, at man ikke har ressourcer til, at sundhedspr­ofessionel­le henvender sig. Sådan skal klaveret ikke spille. Det er min helt klare forventnin­g, at en sag bliver vejledt videre, så den kommer på det rette skrivebord med det samme,« siger han.

Sundhedsor­dfører MayBritt Kattrup, Liberal Alliance, kraever også handling. Hun mener heller ikke, at spørgsmåle­t om ressourcer skal forhindre det.

»Det her er en forfaerdel­ig sag. Først behandler man patientern­e forkert, og så reagerer man ikke på en henvendels­e. Det er helt klart, at vi bliver nødt til at få lavet procedurer­ne om, så vi kommer videre meget før, når der kommer sådan en henvendels­e, der har med fejl i generelle behandling­er at gøre, og patientsik­kerheden er i fare,« siger hun.

Også SF vil have procedurer­ne undersøgt.

»Man kan naesten ikke finde ord for det her. Det er forfaerdel­igt at vaere de kvinder, som måske kunne have vaeret i behandling noget før. Helt åbenlyst ser det ud til, at der er begået en gigantisk fejl. Hvad der er årsagen til det, ved vi ikke praecist endnu,« siger SF’s sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen.

Minister: »For lang tid«

I en skriftlig kommentar siger sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby, Venstre , at hun er helt enig med Danske Patienter og Kraeftens Bekaempels­e i, at 11 måneder er for lang tid, når der kommer så alvorlige oplysninge­r på bordet i løbet af indsamling­en af dokumenter til en klagesag.

»Det må vaere muligt at sikre, at der bliver handlet på dem langt tidligere. Derfor er jeg også tilfreds med, at Patientkla­gestyrelse­ns direktør allerede er i gang med at se på, hvordan man kan tilpasse sagsgangen bedre. Det vil jeg følge nøje,« siger ministeren.

 ?? ARKIVFOTO: KAARE SMITH ?? Kraeftpati­enters chance for at blive helbredt øges, når de bliver hurtigt undersøgt og behandlet.
ARKIVFOTO: KAARE SMITH Kraeftpati­enters chance for at blive helbredt øges, når de bliver hurtigt undersøgt og behandlet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark