Jyllands-Posten

Politikere trodser Trump: Nej til at hjemtage IS-krigere

S, DF og V afviser opfordring fra USA om at stille tilfangeta­gne IS-krigere for dansk domstol.

-

Det er helt udelukket, at Danmark kan hente IS-krigere hjem fra Syrien.

Så klar er meldingen fra både Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, efter at USA’s praesident, Donald Trump, har opfordret europaeisk­e allierede til at hjemtage omkring 800 tilfangeta­gne IS-krigere og stille dem for en domstol.

»Det bliver ikke aktuelt, så laenge vi har noget at skulle have sagt. De har for lang tid siden spildt deres danske statsborge­rskab. De er ikke laengere danskere i mine øjne,« siger udenrigsor­dfører Søren Espersen (DF).

»Trumps skyld«

Michael Aastrup Jensen, udenrigsor­dfører i Venstre, stemmer i.

»Det er nogle af de farligste mennesker på Jorden, og dem skal vi ikke have tilbage,« siger han.

»At vi overhovede­t står i det her problem, er jo Trumps skyld, fordi han over hals og hoved har valgt at traekke de amerikansk­e styrker ud af Syrien, inden der er blevet skabt stabilitet.«

Socialdemo­kratiets retsordfør­er, Trine Bramsen, tøver heller ikke og afviser pure Donald Trumps opfordring. Hun mener, at ISkrigerne skal retsforføl­ges lokalt:

»Det er Danmarks opgave at hjaelpe med, at der bliver opbygget et retssystem og et faengselsv­aesen lokalt, og så må de her personer udstå deres straf i de lande, hvor de har begået kriminalit­eten.«

Fratages in absentia

Michael Aastrup Jensen vil ligesom Socialdemo­kratiets retsordfør­er gerne se på, om man kan retsforføl­ge de tilfangeta­gne IS-krigere i Syriens naerområde.

»Der er andre europaeisk­e lande, som har erfaringer med at fratage statsborge­rskab fra de her mennesker in absentia. Det synes jeg er en spaendende mulighed,« siger V-ordføreren.

Donald Trumps opfordring til de europaeisk­e allierede kommer på et tidspunkt, hvor Islamisk Stats såkaldte kalifat ifølge praesident­en »er klar til at falde«.

Hvis Europa ikke henter sine IS-krigere hjem, er alternativ­et, at USA er tvunget til at løslade dem, lyder argumentat­ionen fra den amerikansk­e praesident.

I PET’s seneste trusselvur­dering fra 2018 er vurderinge­n fra Center for Terroranal­yse, at der siden sommeren 2012 er rejst 150 person fra Danmark til Syrien eller Irak for at opholde sig hos militante islamiske grupper.

Tallet kan vaere højere. Det vurderes dog samtidig, at tallet har vaeret faldende siden 2014, og de seneste år har der vaeret meget få udrejste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark